tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

11. 2. 2006 00:00 9

Zas je tu víkend a také náš týdenní přehled toho nejzajímavějšího, co se na zahraničních serverech o hardware urodilo. Za uplynulý týden se neodehrálo nic převratného, takže nosná událost a s ní spojených mnoho recenzí zkrátka chybí... také proto je dnešní díl o něco různorodější, než jste zvyklí.

Reklama

Začnu článkem X-bit labs z počátku týdne, který odhalil menší skandál nVidie. Tento výrobce grafických čipů totiž svěřuje svůj marketing jisté společnosti Arbuthnot Entertainment Group, jejíž zaměstnanci fasují karty od nVidie zdarma, aby je pak propagovali na různých diskuzních fórech. Tomuto tématu se věnuje i tento thread na diskuzním fóru PCTuningu.

Ačkoliv je nejnovější WD Raptor s kapacitou 150GB už nějaký ten pátek stará záležitost, redaktoři Anandtechu si vybrali právě tento disk na test. Servery Tom's Hardware Guide a TechReportu přinesly recenze "vylepšeného" Raptoru X s průhledným vrchním krytem.

Týdenní přehled recenzí a megatestů
i Zdroj: PCTuning.cz

Server Guru3D testoval základní desku Gigabyte GA-G1975X s čipovou sadu Intel i975X. Northbridge i975X jako první od Intelu umí rozdělit PCIe linky na x8 + x8, SLI na něm však nezprovozníte kvůli omezením v ovladačích nVidie. Samotná deska je pak zajímavá svým systémem chlazení čipsetu a napájecí kaskády procesoru. V celé recenzi však není jediná zmínka o hlučnosti tohoto řešení používajícího čtyři 40x40mm větráčky :(

Na HardwareSecrets si můžete přečíst recenze dvou levných kancelářských desek s integrovanou grafikou pro Socket 754. První je PCChips M861G v1.6a s čipsetem VIA K8M800, druhou pak Foxconn WinFast 6100K8MB-RS osazená severním můstkem nVidia GeForce 6100. Tato deska si z recenze odnesla ocenění Golden Award.
Snaha ECS o proniknutí do high-endu v podobě CrossFire desky KA1 MVP pro Socket 939 byla posouzena na OverclockersOnline. Recenzent chválil dobrý výkon, vytýkal poněkud horší schopnosti přetaktování.

Na serveru X-bit labs se v testu sešlo 5 2GB dual-channel kitů DDR pamětí od Corsairu, G.Skillu, OCZ a PQI. Ocenění Editor's Choice si odnesly paměti OCZ PC4000 EB Dual Channel Platinum Edition.
Recenze 512MB paměťových modulů DDR2 Corsair CM2X512-8000UL je k přečtení na serveru Neoseeker.

Nejnovější chladiče procesorů od švýcarského Arctic Coolingu, tedy Freezer 64 Pro a Freezer 7 Pro, byly podrobeny testu na X-bit labs. Přestože na absolutní špičku v podobě Zalmanu CNPS9500 a Thermaltake Big Typhoon nové Freezery nedosahují, ve své cenové kategorii podávají velmi atraktivní výkon a díky malým rozměrům a nízké hmotnosti nebude problém je instalovat na většinu základních desek.

Nakonec jsem si nechal podrobný test 5 zdrojů na Tom's Hardware Guide. Zúčastnily se zdroje od CoolerMasteru, Enermaxu, Hiperu a Silverstonu. Nejlépe hodnoceným za nejlepší efektivitu byl i přes o něco vyšší hluk Silverstone ST56ZF Zeus.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama