trikrat-desky-s-intel-p45-express-do-tri-tisic
Hardware Článek Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 9. 2008 01:06 35

Seznam kapitol

1. Levná a přesto kvalitní? 2. Testovací sestava 3. ASRock - P45R2000 4. ASRock P45R2000 - bližší pohled 5. ASRock - BIOS a přetaktování 6. Gigabyte EP45-DS3R 7. Gigabyte EP45-DS3R - bližší pohled
8. Gigabyte - BIOS a přetaktování 9. MSI P45 Neo2 10. MSI P45 Neo2 - bližší pohled 11. MSI - BIOS a přetaktování 12. Výkonové testy a spotřeba 13. Shrnutí vlastností desek a závěr

Plníme konečně náš slib a na četné žádosti čtenářů dnes přinášíme první z dvojice testů levných desek s čipsetem Intel P45 Express. Naše úvodní trojice patří do segmentu velmi levných desek, ale přesto mají co nabídnout. V této části se důkladně podíváme na desky ASRock, MSI a Gigabyte.

Reklama

BIOS desky ASRock je celkem nevyvážený. V mnoha směrech jsou možnosti nastavení spíše spartánské a připomínají omezené možnosti firemních desek Intelu. Na druhou stranu, takto obrovské možnosti nastavení pamětí se jen tak nevidí. Obecně je BIOS k přetaktování celkem dostačující, podle kvality nastavení nelze desku soudit - praxe je druhá věc.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Klasická menu ponechme stranou a zaměřme se hned na menu pro přetaktování. Měnit zde můžeme frekvenci FSB a PCI. Kromě změny násobiče CPU a nastavení jeho úsporných funkcí, již zde není nic důležitého.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení čipsetu je velmi rozsáhlé a nejvíce je zde možností týkajících se pamětí. Kromě základních frekvencí, je možné velmi pokročile nastavit všechny parametry časování. V dalších dvou obrazovkách se nastavuje fázový posun (Skew) a detailní ladění výkonu. V polovině této obrazovky je dosti netradičně umístěno několik voleb na zapínání integrovaných zařízení desky (Audio, LAN, Firewire).

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrečná nastavení patří změnám napětí komponent desky. Možnosti změn napětí jsou velmi dobré a i mnohé dražší desky by se zde mohly inspirovat. Změnit můžeme následující:

  • CPU Voltage - od 0,81V do 1,6V
  • DRAM Voltage - 1,8V do 2,72V (DDR2), 1,47V do 2,4V (DDR3)
  • NB Core Voltage - Low, Middle, High, Highest
  • SB Core Voltage - Low, Middle, High, Highest
  • VTT Voltage - Low, Middle, High, Highest
  • PLL Voltage - Low, Middle, High, Highest

I když jde pouze u několika parametrů, nastavit konkrétně přímo hodnotu napětí, není to omezením. Jediný problém tvoří velmi nízká maximální úroveň napětí procesoru. Pro některé 65nm čipy bude 1,6V prostě málo. To hlavně díky obrovskému (a hlavně nechtěnému) poklesu napětí v zátěži.

Přetaktování

Levná deska je zkrátka levná deska, a není možné od ní čekat nějaké zázraky v přetaktování. Čipová sada a celkem solidní BIOS by ale mohly být jistým příslibem. To se bohužel nestalo, a přetaktování byla velká bída. Z BIOSu jsem se ze základní frekvence 1333MHz nedokázal nikam výrazněji posunout. Každý pokus skončil vymazáním nastavení BIOSu. Jediná cesta vede skrze jumpery na desce, které je nutné nastavit na FSB 1600MHz. Pak jsem se teprve hnul z místa a dosáhl alespoň středně dobrých hodnot. Zcela ideální vidím tento postup: nastavit jumpery do polohy 1600MHz a zbytek pak dotaktovat skrze utilitu OC Tuner - u mě tento způsob fungoval lépe než zvyšování FSB v BIOSu.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu jsem použil poslední dostupnou verzi BIOSu. Proti starším verzím jsem ale žádné znatelné zlepšení nezaznamenal. Jsem přesvědčen, že ASRock udělali někde chybu a tabulky děliček pamětí a strapů jsou nastaveny špatně. Nemožnost desku pořádně taktovat je zapříčiněna tam.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první přišel na řadu dvoujádrový čip E8400 s jádrem Wolfdale, u něj bývají výsledky taktování vždy nejlepší. Předpoklad se potvrdil, a deska snesla stabilně frekvenci FSB 460MHz. Stabilitu jsem testoval hodinovým během programu Prime95 a OCCT. Maximální stabilní koncová frekvence se zastavila na 3860MHz při nastavení 8x460MHz.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako druhý procesor jsem vyzkoušel 45nm čtyřjádro Q9300, které patří mezi nejlevnější čtyřjádrové čipy Intelu na trhu. Frekvence se nyní zastavila na akceptovatelných 440MHz. S touto frekvencí sběrnice přichází také maximální takt tohoto procesoru s nízkým násobičem. Dosažení frekvence 3300MHz je solidní a plně dostačující i pro CrossFire.

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním čipem je starší 65nm procesor Q6700. S ním se podařilo dosáhnout taktu sběrnice 450MHz. Zde se ale negativně projevuje nestabilní napájení procesoru, a na frekvenci 3600MHz nebyl stoprocentně stabilní. K jeho stabilitě několik desetin voltu chybělo, a tak byl nakonec jeho takt pouze 3150MHz při nastavení 7x450MHz, a to je škoda.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama