Tři kvalitní zdroje Seventeam – recenze + těžká soutěž
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Tři kvalitní zdroje Seventeam – recenze + těžká soutěž

Tři kvalitní zdroje Seventeam – recenze + těžká soutěž | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 12. 2012 03:00 39

Seznam kapitol

1. Seventeam - u nás neznámý 2. Seventeam Cilense ST-P0520PBA (520W) 3. ST-P0520PBA (520W) – vnitřní konstrukce 4. Seventeam Cilense ST-P0620PBA (620W) 5. ST-P0620PBA (620W) – vnitřní konstrukce 6. Seventeam Cilense ST-P0720PBA (720W)
7. ST-P0720PBA (720W) – vnitřní konstrukce 8. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost 9. Zátěžová charakteristika napěťových větví 10. Zvlnění napěťových větví 11. Hodnocení zdrojů a závěr 12. Soutěž

Zdroje výrobce Seventeam u nás pod touto značkou moc známé nejsou, známe je spíše jako CoolerMaster nebo SilverStone. Výrobce nyní ale na český trh uvádí řadu nových zdrojů pod vlastním logem. Uspěje v tvrdé konkurenci? Podíváme se na to. Navíc vám nabízíme možnost všechny tři zdroje vyhrát v předvánoční soutěži.

Reklama
Tři kvalitní zdroje Seventeam – recenze + těžká soutěž
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovali jsme tři zdroje v cenovém rozpětí od 1400 do 1800 Kč s DPH. Jde o jakousi střední třídu zdrojů s nominálními výkony 520,620 a 720W. V této cenové hladině a kategorii zdrojů je ohromná konkurence, kde téměř každý výrobce zdrojů uvádí zdroje už pod svou značkou a ty levnější dělá pouze jako OEM/ODM partner. Jde totiž o rozumné výkony, které postačí pro většinu počítačů, co lze doma využít. Všechny tři zdroje mají výraznou rezervu ve výkonu nad svou základní wattáž, což se vždy hodí, zejména při špičkách odběru, kdy zdroj i tento stav ustojí v pořádku.

Zpracování, pájení a součástky odpovídají třídě kam zdroje patří. Pájení bylo celkem dobré, v minulosti s ním měl tento výrobce potíže, nyní je zpracování hodně slušné. Aktivní prvky pochází od kvalitních výrobců (Infineon), stejně jako další části zdroje. Kondenzátory jsou levné, čínské výroby (Teapo, Suscon) a mohly by být lepší. Někde se ale šetřit muselo. Kabeláž je odpojitelná, množství konektorů a jejich typy jsou velice dobré. Zahřívání zdrojů není vysoké, stejně jako u hlučnost ventilátorů je hodně nízká. Jde o kvalitní 135mm ventilátory, které jsou i při dlouhé zátěži tiché.

V testu efektivity při zátěži 20 a 50 procent všechny tři zdroje uspěly a nabídly efektivitu 82 a 85 procent, bohužel při maximální zátěži neuspěl ani jeden z nich. Naše měření není zcela jistě zcela přesné, ani jednomu ze zdrojů se ale nepodařilo dosáhnout efektivity 82 procent. Výsledek není špatný, účinnost byla nad 80 procent, což je stále dobrý výsledek, certifikace 80+ Bronze ale naším měřením dosažena nebyla.

S regulací napěťových větví jsem spokojen, všechny zdroje se vešly do norem u všech napětí. Pouze model 520W klesl při maximální zátěži pod 12V, což ale není nic tragického. Jeho hodnota napětí 11,93V je stále dobrá, norma dovoluje jako minimum 11,4V. Zde tedy všechny testované zdroje uspěly velmi dobře. Horší to bylo s měřením šumu a rozkmitu napětí. Větev 12V byla skvělá, s maximem kolem 45mV jde o skvělý výsledek. Naopak obě větve 5V a 3,3V se do normy nevešly, maximální povolený rozkmit napětí je 50mV a já naměřil o pár mV vyšší (56 a 58 mV). Nejde o nijak zásadní problém, spíš jde o zcela zanedbatelnou odchylku od tolerance normy.

Jak už jsem řekl, cena 520W modelu je 1400 Kč s DPH, model 620W stojí 1700 Kč a nejvýkonnější model 720W pak 1820 Kč s DPH. Za svou cenu jde o opravdu solidní zdroje se zázemím kvalitního a roky prověřeného výrobce - Seventeam. Problém je ten, že za podobné ceny seženete od konkurence jako Seasonic nebo Fortron v podstatě to samé. Jedno je ale jisté, výrobky Seventeam se jim bez problému vyrovnají jak zpracováním, tak výkonem a cenou. Pokud tedy hledáte slušný zdroj střední třídy a wattáže, jsou tyt modely řady Cilense jasným kandidátem. Od této chvíle máte možnosti výběru opět širší, a o kvalitu se u nové značky bát nemusíme.

Tři kvalitní zdroje Seventeam – recenze + těžká soutěž
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení zdrojů na test děkujeme distributorovi zdrojů Seventeam v ČR - Partis

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama