tiche-pc-vzduchotechnika-v-pc-skrini
Návody Článek Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

5. 11. 2003 00:00 94

Seznam kapitol

1. Jádro problému 2. Výchozí stav a úprava větráku 3. Finální provedení

Tiché a efektivní chlazení počítače bych rozdělil na dva okruhy problémů. Tou první je otázka jak efektivně přenést teplo procesoru do okolí, o ni strach nemám - dnes už existuje spousta účinných a promyšlených chladičů, druhou je otázka, co s teplem které ve skříní zůstává. V této situaci mnozí navrhují "větráčky, větráčky a zase větráčky". Já si však myslím že tudy cesta nevede - tam kde je to technicky možné bývá efektivnější zavést ve skříni vnitřní vzduchotechniku. Popsaný projekt je zároveň dalším krokem na cestě k našemu projektu "Tiché PC".

Reklama

Jako základní desku jsem (po několika zkouškách jiných typů) zvolil Soltek SL-75FRN2-RL která je vybavena čipsetem nForce2 Ultra 400 (recenze této desky se na PCtuningu objeví záhy) s dvoukanálovým řadičem paměti a řadičem RAID + SerialATA. Pro nás bylo důležité, že je deska vybavena tepelným ochranným obvodem Anti Burn System II a tak nehrozilo zničení procesoru.

Celou úpravu lze shrnout do těchto záběrů (vypadá to jednoduše ale zkoušel jsem několik základních desek a různé varianty chladičů i vzduchovodu):

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz
Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Pasiv má výhodné umístění i správnou orientaci. Vzduch prochází žebrováním souběžně s osou větráku - vyústění toku je plánováno na protilehlé části pasivu (zřejmější to bude z dalších fotografii).

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz
Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Spodní lem z pěnové hmoty (použil jsem karimatku :) kolem chladiče je nutný - bez něho se teplota CPU zvedne o 4oC.

Následující fotomontáž vysvětluje princip blíže:

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní otvor ve spodní těsnící pěnovce přivádí část proudu vzduchu k výkonovým tranzistorům umístěným za socketem. Ty jsou v tomto případě chlazené důsledněji než u klasického chlazení. Část vzduchu je také vedená na pasiv northbridge.

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Nejdříve se podívejme na kontrolní měření přetaktovaného procesoru Athlon 2500+ (11x166) na takt odpovídající modelu 3200+ (11x200MHz). Napětí bylo navíc zvednuto na 1.725V. Tato kombinace reprezentuje na chlazení nejvíce náročný procesor na platformě Socket A.

Měření probíhalo při uzavřené skříni.

Arctic Cooling "Copper Silent 2"

Tiché PC: Vzduchotechnika v PC skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes vysoké teploty (musíte si uvědomit, že kalibrace čidel na různých deskách, stejně jako body měřění teploty, jsou rozdílné - není tedy 70oC jako 70oC) byl systém stabilní - i když musím uznat, že se pohyboval na hraně stability (tou je hodnota na "CPU diode" 75oC).

Příjemným překvapením byla téměř nulová úroveň hluku (používáme upravený zdroj a grafika byla vybavena jenom pasivem),

Windtunnel 2

Windtunnel přinesl snížení teploty o 2-3oC. I tento systém je téměř nehlučný, přesto o bych řekl, že Copper Silent 2 je o zlomeček tišší. Oba systémy vytvářejí zvuk na takové úrovni, že je "přehlučí" jen hlasitější harddisk!

Příjemné je že se potvrdil předpoklad o poklesu teploty ve skříni.

Článek má být motivací a zamýšlením nad tím, jak lze komplexněji řešit chlazení ve skříni. Potvrdil účinnost tohoto způsobu chlazení. Zároveň ukázal i na nové problémy - například na nutnost utěsnění vnitřního vzduchovodu a poukázal na to, jak moc současné top-procesory topí. U jakéhokoliv řešení po vypnutí větráku začala teplota prudce stoupat - na pasivu se nedala záhy udržet ruka (systém ABS II počítač vždy naštěstí vypnul).

Alternativní metodou by mohl být pružný vzduchovod - husí krk. Zde bych se přikláněl k tomu, aby byl co nejkratší a velkého průměru - nejméně 8cm.

Za zapůjčení komponent děkujeme firmám:

  • Abacus (Spire Whisper Rock II),
  • Bostar (Copper Silent 2)
  • a především ProCa (základní deska Soltek, Al skříň Fortrex AL-750).
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama