thermaltake-xaserv-wingo-v7000-skrin-urcena-hracum
Skříně, zdroje, chladiče Článek Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům | Kapitola 2

Charles

Charles

7. 6. 2004 00:00 40

Seznam kapitol

1. Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ se představuje 2. Systém chlazení 3. Bezšroubková montáž 4. "Vychytávky" + uzamykací mechanismus 5. Závěrečné hodnocení

V poslední recenzi počítačové skříně vám byl předveden zástupce levnějšího segmentu pod záštitou značky Eurocase. Nyní vám přinášíme něco naprosto odlišného. Počítačovou skříň určenou hráčům a těm, kterým na vzhledu svého počítače záleží, ale nehodlají se pouštět do vlastních modifikací (přičemž jim nevadí, trochu si připlatit). Jedná se o skříň plnou kvalitních ventilátorů s promyšleným systémem chlazení a poskytující bezšroubkovou montáž komponent. Navíc (a to hlavně) se jedná o momentálně nejlevnější skříň této značky (proto oproti dražším zástupcům chybí monitorovací panel).

Reklama

Po otevření boční stěny zjistíte, že skříň je vybavena několika "vychytávkami", které rozhodně vybočují ze standardu a stojí za to, abychom si je postupně podrobně představili. Začneme tím, co je u každé skříně nejdůležitější - schopnost chlazení.

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled dovnitř, který se vám naskytne po prvním odkrytování

Jedná se o klasickou ocelovou konstrukci, která má velmi promyšlený systém chlazení (za hliník byste si museli ještě více připlatit). Obsahuje celkem 5 ventilátorů (samozřejmě značky Thermaltake). 3 nasávací ženou studený vzduch dovnitř a 2 vysávací, které vysávají teplý vzduch ze skříně ven. Jejich umístění zobrazuje následující obrázek (modrá značí nasávaný studený a červená vysávaný teplý vzduch).

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé ventilátory jsou shrnuty do tabulky, aby to bylo pokud možno co nepřehlednější.

Nasávací ventilátory
V přední části TT-8025A - 80x80x25 mm, 0.10 AMP, 2050 rpm, 21dBA
Boční nahoře TT-9025A - 90x90x25 mm, 0.25 AMP, regulovatelná rychlost otáček (1300 - 3000 rpm)
Boční dole TT-9025A - 90x90x25 mm, 0.13 AMP, 1800 rpm, 21dBA

Vysávací ventilátory

V horním krytu TT-8025A - 80x80x25 mm, 0.10 AMP, 2050 rpm, 21dBA
V zadní části TT-9025A - 90x90x25 mm, 0.25 AMP, regulovatelná rychlost otáček (1300 - 3000 rpm)

Koukněme se na jednotlivé ventilátory blíže. Jako první přichází na řadu duo nasávacích ventilátorů umístěných v plastových přiklápěcích dvířkách, které se nachází v osazeném stavu komponentami přímo nad základní deskou.

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz

Primární funkcí těchto dvířek je samozřejmě usazení obou ventilátorů. Zmůžou ale i něco navíc. V jejich dolní části naleznete 3 posuvné jezdce, jež vám pomůžou s upevněním delších PCI karet. Lze je totiž vysunout do potřebné hloubky a jejich přítlakem zamezit pohyblivosti PCI karty při případných otřesech nebo přenášení počítače (nebo při čemkoliv jiném). Takto uchycená karta je tak upevněna z obou stran.

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož se jedná v obou případech o ventilátory nasávací, jsou oba opatřeny protiprachovým filtrem.

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí nasávací ventilátor se nachází v přední části dole a slouží k chlazení pevných disků. Je umístěn na boku diskového koše a může chladit celkem 3 pevné disky zde umístěné. Samozřejmě je také opatřen protiprachovým filtrem.

i Zdroj: PCTuning.cz

Výčet nasávacích ventilátorů máme již za sebou. Zbývají 2 vysávací. Jeden je umístěn přímo v horním krytu společně s externě vyvedenými konektory (1 x IEEE, 2 x USB 2.0, mikrofon, sluchátka).

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz


Ventilátor umístěný ve vrchním krytu skříně

Druhý je umístěn v zadní části hned pod zdrojem. Slouží k vysávání teplého vzduchu přímo od procesoru. Pro názornější ukázku následuje obrázek, na němž je ve skříni vsazena základní deska.

Thermaltake XaserV - WinGo V7000+ skříň určená hráčům
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je z předcházejícího obrázku patrné, je ve skříni při osazení základní deskou stále mnoho místa. V nejvyšší 5.25" pozici je usazena i CD-RW mechanika a tak je vidět, že i při plném osazení mechanikami zbývá mezi nimi a počátkem základní desky více než dostačující prostor. Takže zde rozhodně nenarazíte na problém s kterým jsem se již párkrát setkal. Jde o to, že kolikrát při použití delší mechaniky (nebo rámečku pro výměnné disky) zasahovala natolik hluboko dovnitř skříně, že končila až nad základní deskou. A ve zmiňované oblasti se standardně nacházejí konektory IDE, FDD a ATX napájení (ty můžete sice různě zohýbat, jenže byl jsem i svědkem kolize 5.25" mechaniky a paměťového modulu, takže bylo jediným řešením přeuspořádat mechaniky tak, aby ty nejdelší byly nahoře a nikam nezasahovaly).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama