Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW | Kapitola 3

Petr Kupský

Petr Kupský

29. 6. 2021 18:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Prachové filtry 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Demontáž 8. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 9. Příklad montáže – chladič, grafika, dokončení 10. Hodnocení a závěr

Hledáte prostornou počítačovou skříň s dobře větraným interiérem? Potřebujete do ní současně osadit dva nebo tři velmi dlouhé radiátory vodního chlazení? Spokojíte se pouze s pořádně silnými plechy? Vyžadujete nadčasový design bez výstřelků? Tak přesně pro vás je zde novinka výrobce Corsair, která právě prošla našim podrobným testem.

Reklama

Exteriér

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW jsem připravoval v časové tísni, takže jsem byl nucen fotit za velmi nepříznivých světelných podmínek a některé fotografie tak nemají dostatečný kontrast. Celou situaci zhoršovala kompletně černá barva skříně, která se špatně fotí i za standardních podmínek. Případná chyba tedy není na vašem přijímači a příště to snad bude lepší.

Pokud jste dříve četli naši recenzi skříní 4000D a 5000D, tak vám budou tvary modelu 7000D na první pohled známé. Dokonce mohu říct, že bez možnosti porovnání velikosti je docela těžké z fotografie určit, o jaký model z výše citované trojice se vlastně jedná. Všechny vychází z nadčasového designu rovných ploch, přímých linií a relativně ostrých hran. Společným znakem je také použití kovových ventilačních mřížek s trojúhelníkovými otvory.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzájemné konstrukční rozdíly vyniknou teprve v případě, kdy všechny tři modely postavíme vedle sebe.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti střednímu modelu 5000D je sedmitisícovka o 30 mm delší (hlubší), o 3 mm širší a o 80 mm vyšší. Větší rozměry se v plné míře promítly do potenciálu osazení většího počtu ventilátorů a rozměrných radiátorů vodního chlazení, což je u takto koncipované skříně zásadní požadavek.

Konstrukce testované skříně je vyrobena z velké části z ocelového plechu opatřeného matným černým lakem s mírným sametovým leskem. Jen stěží identifikujeme plastové boky čelního panelu, jejichž povrchová úprava s plechovými díly dokonale ladí. Za kontrast lze pak považovat vysoce lesklý povrch levé bočnice ze silně zatmaveného temperovaného skla.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Za samozřejmost lze považovat bezchybnou návaznost jednotlivých povrchů, pravidelné konstrukční spáry s minimální šířkou a absenci viditelných šroubů či jiných rušivých prvků. Konzervativní zákazníky jistě potěší nepřítomnost prvků RGB osvětlení, které se odstěhovaly neznámo kam.

Provedení čela skříně zcela odpovídá zvolené koncepci zajištění maximálního průtoku chladícího vzduchu interiérem. Ten proudí k čelním ventilátorům nejen skrze děrovanou plochu středového plechového dílu, ale také svislými průduchy po okrajích čelního panelu. Za účelem usměrnění proudu vzduchu je stěna průduchů ve směru k ventilátorům zešikmena.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Na vnějším plášti skříně nikde nenajdeme její modelové označení. Příslušnost ke značce Corsair identifikuje pouze bílý znak u spodního okraje čelní mřížky.

Obdobnou kombinaci děrovaného ocelového panelu a podélných ventilačních průduchů máme také na stropě skříně. Obě markantní plochy odděluje panel s I/O prvky skříně s jasně žlutými akcentními detaily. Tato koncepce působí dojmem promyšleného a hodnotného produktu.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Model 7000D AIRFLOW dal již sbohem zastaralému rozhraní USB 2.0. Všechny čtyři konektory Type-A, které vidíme na horním I/O panelu skříně, jsou již generace USB 3.0. Zbývající konektor Type-C je samozřejmě novější generace 3.1. Prvky panelu vlevo doplňuje bíle prosvětlené tlačítko Power, vpravo pak tlačítko Reset a sdružený konektor pro sluchátka a mikrofon. Někteří uživatelé budou postrádat kontrolku aktivity disku, případně šachtu pro instalaci 5,25“ optické mechaniky.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším drobným akcentem je jasně žluté poutko stropního prachového filtru, vykukující z průduchu poblíž levého zadního rohu skříně. Ve spáře mezi skleněnou bočnicí a okrajem šasi si všimněte proužku gumového těsnění. Nežádoucího průniku prachu touto cestou se obávat nemusíme.

Plechová bočnice na pravé straně skříně je v celé ploše rovná, bez jakýchkoliv prolisů. Stejně jako u dříve testovaného modelu 5000D je prakticky po celé výšce podél čelního panelu opatřena svislým průduchem, který je dimenzován pro čtveřici 120mm ventilátorů, nebo radiátor vodního chlazení do velikosti 480 mm (model 5000D je omezen délkou 360 mm).

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Ani tuto plechovou bočnici nehyzdí žádné viditelné kotevní prvky. Její návaznost na okolní plochy je bezchybná, spáry jsou souměrné, ale doplňkové gumové těsnění zde budeme hledat marně. Na tomto místě však není nezbytně nutné, zejména pokud zajistíme větrání skříně v přetlakovém režimu.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

V duchu moderní koncepce skříně nalézáme otvor pro upevnění ATX napájecího zdroje na jejím dně. Pohled na zadní stěnu skříně nám prozrazuje, že šest centimetrů výšky navíc oproti modelu 5000D se promítlo zčásti do prostoru pod stropem, do osmé horizontální PCIe záslepky a zčásti do výšky tunelu nad napájecím zdrojem. Tři milimetry šířky skříně navíc by bylo málo na přidání třetí vertikální pozice pro upevnění grafické karty, proto výrobce musel ubrat dalších pár milimetrů z opačného boku, tedy i z prostoru pod přepážkou základní desky. To však umožnilo osazení 140mm zadního ventilátoru. Zachována byla možnost výškového posunutí tohoto ventilátoru, byť jen v symbolickém rozsahu osmi milimetrů.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Záď skříně Corsair 7000D AIRFLOW nám prozrazuje způsob upevnění obou bočnic pomocí otočných pantů. Na detailním snímku také dobře vidíme dutý profil gumového těsnění skleněné bočnice. Šrouby trojice samostatných záslepek vertikálních slotů jsou přístupné z vnější strany skříně, montážní prostup uzavírá posuvný plechový kryt.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukce nohou skříně je další z odlišností oproti menším sourozencům. Na plastovou konstrukci čelního panelu v tomto případě navazují pouze výstupky ve tvaru žebrování, nosnou funkci však zajišťují ohýbané díly z masivní ocelové pásoviny opatřené lesklým černým lakem. Stabilitu skříně na hladkém povrchu udrží měkké pryžové podložky.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama