Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty?

Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty? | Kapitola 4

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

8. 9. 2016 08:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. DOD LS460W 3. DOD LS470W 4. RX400W 5. Závěr

V posledních několika letech zažívá trh s autokamerami boom. Díky vzrůstající poptávce roste i pestrost nabízených produktů, a tak kamera do auta nemusí znamenat už jen krabičku za pár stovek, jejíž záznam připomíná mozaiku. Dnes se podíváme na tři špičkové modely autokamer DOD.

Reklama

Poslední kamerou v testu je další zástupce thajwanského výrobce DOD. Tentokrát se jedná o kameru s názvem RX400W, která se už na první pohled od svých předchůdkyň liší vzhledem. Tuto kameru můžete v současné době zakoupit za necelých 8 000 Kč.

Graf ceny produktu DOD RX400W poskytuje server Heureka.cz

Už od prvního pohledu je jasné, že zde máme naprosto odlišnou kameru od dvou svých předchůdkyň. RX400W se nedrží osvědčeného modelu a přichází s konceptem zpětného zrcátka.

RX400W
i Zdroj: PCTuning.cz
RX400W

Kamera se skutečně pomocí suchých zipů upevní na zpětné zrcátko, které tak plně nahradí. Zrcátko však slouží také jako displej, který však zhasne po krátké době nečinnosti. Během jízdy vás tak nic neruší, jako u kamer LS460W a LS470W. Proměnit kameru do auta ve zpětné zrcátko je vynikající nápad, neboť tím úplně odpadá omezení výhledu z vozidla. Nepraktické se může jevit připojení napájecího kabelu doprostřed horní strany, ale umístění konektoru má své opodstatnění – při pevné instalaci bývá kabel vedený pod čalouněním střechy.

Kabel není řešen prakticky
i Zdroj: PCTuning.cz
Kabel není řešen prakticky

  

Výbava

Kamera RX400W nabízí 1/3 kvalitní snímač s 6G čočkami, širokým zorným polem (140°),  záznamem ve FullHD rozlišení, G-senzorem a je vybavena filtrem na eliminaci protisvětla. V podstatě tedy můžeme hovořit o stejné výbavě jako má LS470W. Co se změnilo je baterie, která narotsla na 320 mAh, což je však stále žalostně málo. Další novinou je polohovatelná čočka kamery, kterou můžete dle libosti nastavit do šesti různých úhlů.

Funkce a software

Hlavním ovládacím rozhraním je 4,3" displej, který jak už jsem zmínil slouží také jako zpětné zrcátko. Displej se ovládá pomocí tlačítek, která jsou umístěna na přední straně kamery-zrcátka a jsou dostatečně podsvětlená, takže ani ve tmě nebudete mít problém s ovládáním. Kamera „běží“ na identickém firmware jako ostatní dvě kamery v testu, ovládání je tedy jednoduché, rychlé a intuitivní. Co se týče funkcí, zase zde najdeme klasické funkce jako u předchozích kamer, jako je záznam v případě prudkého brzdění, ochrana proti přemazání záznamu i „parking mode“, o kterém byla řeč u předchozí kamery.

Kamera je také dodávána se softwarem DOD Player 2.0, který tak jako jeho předchůdce umožňuje sledovat průměrnou rychlost v průběhu cesty.

Kvalita videa

RX400W ve dne

RX400W v noci

Zhodnocení

Kamera RX400W si ihned získala mé sympatie, protože jako jediná z testovaných se snaží něco dělat s obecným neduhem autokamer, a to omezováním výhledu řidiče. Zarazilo mě ale, že si výrobce lépe neporadil s napájením autokamery. To že autokamera je krásně maskovaná jako zpětné zrcátko vám je k ničemu, když ji musíte mít permanentně zapojenou v napájení. Škoda, že výrobce použil černý USB kabel, namísto například bílého, který by se v kontrastu se sklem ztratil určitě lépe. Co se týče funkčnosti a kvalita nahrávaného videa, zde zase není co vytknout a firma dostála své pověsti. Co zamrzí je zase absence paměťové karty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama