Test Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Windforce 16G: Malý nárůst výkonu, ale výrazná sleva
i Zdroj: Gigabyte
Grafické karty Recenze Test Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Windforce 16G: Malý nárůst výkonu, ale výrazná sleva

Test Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Windforce 16G: Malý nárůst výkonu, ale výrazná sleva | Kapitola 21

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 1. 2024 20:00 305

Seznam kapitol

1. Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Windforce 16G: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 11. Boost v F1 22 (silent)
12. Boost v Metro Exodus (silent) 13. Boost v Metro Exodus (OC) 14. Boost ve World of Tanks (Silent) 15. Boost ve World of Tanks (OC) 16. Spotřeba, teploty 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 1920×1080 19. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 2560×1440 20. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 3840×2160 21. Závěr

Pokud jste chtěli výkonnou kartu na hraní ve 4K a měli jste zálusk na RTX 4080, ale nechtěli jste za ni utrácet přes třicet tisíc, možná vás potěší dnes uvedená GeForce RTX 4080 Super. Nabízí podobný výkon, ale je o několik tisíc levnější a výhodnější.

Reklama

Za normálních okolností bychom začínali recenzí Founders Edition, ale karty od Nvidie uvázly v přepravě a ke mně dorazila až včera. U karty od Gigabyte nám tedy bude chybět srovnání, ale s ohledem na to, že u nás v běžném prodeji Founders Edition nejsou, to asi bude málokoho trápit.

Začneme tím pozitivním – RTX 4080 Super přináší ve srovnání s původní RTX 4080 především výrazně lepší poměr cena/výkon. Platí to hlavně pro karty s doporučenou cenou, jak to bude vypadat u ostatních modelů, uvidíme, až si v příštích týdnech sednou ceny původních RTX 4080 i ceny RTX 4080 Super.

Dá se debatovat o tom, že jde o zbytečný produkt, stačilo zlevnit RTX 4080 o dvě stě dolarů a výsledek by byl v podstatě stejný, ale z pohledu nás jako zákazníků celkem ničemu nevadí, když vedle nižší ceny dostaneme i pár aktivních jednotek a s tím pár procent výkonu navíc a karty dostanou do značení navíc nálepku Super.

Možná je za tím jenom to, že uvést nový a levnější model už od počátku koncipovaný na doporučenou cenu 999 dolarů je pro všechny snazší cesta než zlevňovat RTX 4080 navrhované s tím, že se budou prodávat za 1200 dolarů. Stačí si vzpomenout na extrémně přepálené čtyšlotové chladiče některých RTX 4080 při uvedení a naříkání EVGA na to, jak po slevách prodělávají na doprodávaných RTX 3090 Ti.

Stejně se ale trochu bojím toho, že karet za základní cenu bude v obchodech poskrovnu a spíše než zlevňování původní RTX 4080 pod ceny RTX 4080 Super se dočkáme toho, že trh zaplaví přetaktované modely RTX 4080 Super s cenou nastavenou tak, aby se původní RTX 4080 doprodaly i za původní ceny přes třicet tisíc. Ale nebudeme předjímat.

Pro nás je podstatné, že dnes nemá smysl pořizovat jakýkoliv model RTX 4080, který je dražší než jeho obdoba z nové řady RTX 4080 Super.

Nárůst výkonu je spíše kosmetický, to je dáno hlavně tím, že Nvidia nepostavila RTX 4080 Super na ořezaném čipu z RTX 4090, ale využila stejný čip jako u RTX 4080, u níž už byl téměř v plné konfiguraci. Těžko říct, jestli si ještě Nvidia nechává prostor pro nějakou RTX 4080Ti s AD102 a 20 GB paměti pro případ, že by se příští generace zdržela, anebo už to hodlá dohrát se současnou nabídkou až do uvedení řady RTX 50.

Při srovnávání s konkurenčním Radeonem RX 7900 XTX se na to můžete dívat ze dvou stran. Ani RTX 4080 Super nic nemění na tom, že v čisté rasterizaci bez ray tracingu je RX 7900 XTX v průměru o jednotky procent rychlejší a nejlevnější RX 7900 XTX za ceny pod sedmadvacet tisíc tak z hlediska poměru cena/výkon vychází lépe.

Pak je tu druhá strana – i pořízením nejlevnějších RX 7900 XTX aktuálně ušetříte jenom tisícovku nebo dvě, a většina modelů, které lze u nás pořídit, je momentálně dražší než základní modely RTX 4080 Super. V rasterizaci nabízí Radeon jen o trochu lepší výkon, při aktivním ray tracingu už se karta obrací a Radeon je pomalejší. A ačkoliv se AMD snaží nabídnout alternativu k technologiím Nvidie, jako je DLSS a generování snímků či Reflex, co do kvality, efektivity a počtu podporovaných titulů je na tom hůře. Znatelně hůře je na tom i se spotřebou, takže minimálně část z toho, co ušetříte pořízením Radeonu, potom praskne na účty za elektřinu.

Radeon je na tom lépe s kapacitou paměti, ale na to, že 16 GB paměti ve hrách nebude stačit, si počkáte ještě pěkných pár let. A konečně, při nákupu karty za sedmadvacet tisíc už bude asi jen málokdo řešit, že s Radeonem může patnáct stovek ušetřit. Chce to zase rozdíl minimálně tři čtyři tisíce, aby člověk skousl vyšší spotřebu Radeonu a oželel šířeji podporované proprietární technologie Nvidie. Za stávajících cen mi levnější modely RTX 4080 Super vycházejí jednoznačně jako rozumnější koupě.

Dobrý základ od Gigabyte

Pokud jde o hodnocení karty v provedení Windforce, je to celkem jednoduché. Jde o základní model za základní cenu, takže od ní těžko můžeme chtít provozní vlastnosti čtyřslotových macků s cenovkou o čtyři tisíce vyšší. Na BIOSu OC není hlučnost chladiče žádná sláva, v tichém režimu už je to ale v dobrém slova smyslu mírný nadprůměr, což je u karty se základní cenovkou určitě pozitivní zpráva. Třeba ve srovnání s Pulse RX 7600 XT ze včerejšího testu je na tom s hlučností obdobně, a to nabízí více než dvakrát vyšší výkon. A pak je tu ještě možnost upravit nastavení regulace ručně, teploty čipu nejsou extrémně vysoké a jistý prostor na snížení otáček zůstává i bez toho, abyste museli sahat na limit příkonu.

Test Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Windforce 16G: Malý nárůst výkonu, ale výrazná sleva
i Zdroj: PCTuning.cz

V důsledně odhlučněných sestavách karta nenadchne, v běžné sestavě se ale hlučnost chladiče bez problémů ztratí mezi systémovými stočtyřicítkami na nějakých 800–1000 ot./min a za vzduchovým chladičem na pažravých procesorech Intelu. Pokud ale máte nějaký 100W procesor od AMD s Noctuou za dva tisíce a na místě systémových ventilátorů pár kvalitních sto čtyřicítek na 600–700 ot./min, sáhněte určitě po něčem s výkonnějším a tišším chladičem.

Gigabyte RTX 4080 Super Windforce 16G, 16 GB
KLADYZÁPORY
Výrazné zlevnění proti původní RTX 4080, lepší poměr cena/výkonNepozorovatelný a stěží měřitelný nárůst výkonu proti RTX 4080
Vysoký výkon pro rozlišení 4K (zejména v kombinaci s DLSS + frame generation)DisplayPort pouze ve verzi 1.4a
V režimu Silent chladič není hlučný (ale ani naprosto tichý), bez zátěže pasivní chlazeníHlučnější než dražší modely s větším chladičem
Chladič má velkou rezervu 
Možnost navýšit power limit při přetaktování 
Orientační cena s DPH: 27 700 Kč

Verdikt

RTX 4080 Super nepřináší proti RTX 4080 významný nárůst výkonu, oslovit chce především nižší cenou a lepším poměrem cena/výkon. Karta od Gigabyte sice nenabídne provozní vlastnosti srovnatelné s prémiovými modely, ale za výrazně nižší cenu než původní RTX 4080 nabízí solidní mix výbavy, vlastností a funkcí a je ve všech ohledech výhodnější, a proto si zaslouží ocenění.

Udělené ocenění

PCTuning bronze
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama