Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje! | Kapitola 14

Petr Kupský

Petr Kupský

25. 10. 2018 03:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – představení 4. Exteriér – zadní stěna 5. Interiér – levá strana 6. Interiér – možnosti osazení vodního chlazení 7. Interiér – pravá strana
8. Interiér – regulátor panelů a konektory 9. Interiér – odhlučnění a filtry 10. Příklad montáže – deska 11. Příklad montáže – disky a zdroj 12. Příklad montáže – chlazení 13. Příklad montáže – osazení grafické karty 14. Hodnocení a závěr

Po více než třech letech dostává populární model skříně Define S svého nástupce. S2 těží ze základu špičkové Define R6 a může být považována za jeho odlehčenou verzi zbavenou všech postradatelných prvků zasahujících do interiéru. Otevřená koncepce zaujme zejména vlastníky vodou chlazených sestav. Zaujme nás také výhodnou cenou?

Reklama

Hodnocení a závěr

Dostáváme se k závěrečnému hodnocení skříně Fractal Design Define S2, které bude ve velké míře shodné s hodnocením dříve testovaného nejvyššího modelu Define R6. S ohledem na mnoho konstrukčně totožných prvků se tomu ani nelze divit.

Jako obvykle se nejdříve podíváme na hodnocení skříně v souvislosti s její pořizovací cenou, která bude v tomto případě jednou z mála kritizovaných vlastností testované skříně. V době přípravy recenze se skříň Define S2 dala v tuzemských obchodech pouze předobjednat za nejnižší částku 3999 Kč. Tato částka sama o sobě nevypadá nijak závratně, ale musíme se na ni podívat z hlediska přímé konkurence. Tou bezesporu nejvážnější konkurencí bude model Define R6 z vlastní stáje. Abychom byli objektivní, tak porovnávat budeme s nejnovější variantou Define R6 USB-C, které má na trh dorazit ve stejném termínu za cenu 4140 Kč (dle TSBohemia).

Pokud předchozí odlehčený model Define S byl výhodný díky pořizovací ceně o cca 23 % nižší než výchozí Define R5, tak současný rozdíl cca 4 % mezi Define S2 a Define R6 USB-C je takřka zanedbatelný. Pokud se cena časem nezmění, z dnes testované skříně se prodejní trhák zřejmě nestane. Tím spíš, když u stejného prodejce máme na skladě původní variantu Define R6 bez USB-C konektoru za totožnou částku 3999 Kč.

Pokud zvážíme rozdíly mezi oběma porovnávanými modely a přihlédneme k variabilnímu konceptu Define R6 s možností konverze do stejně otevřeného interiéru, jaký nabízí model Define S2, začneme pochybovat o smyslu existence tohoto modelu. Za současnou cenu bude zajímavou volbou zřejmě jen pro zákazníky hodlající primárně využít děrovanou přepážku v přední části skříně pro montáž komponent vodního chlazení a čelo se stropem skříně pro osazení rozměrných radiátorů vodního chlazení. Ostatní zcela jistě sáhnou po modelu Define R6, se kterým za srovnatelné peníze získají větší variabilitu a lepší řešení čelního panelu.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na celkové konstrukční zpracování skříně Define S2, tak to je tradičně na celkově velmi dobré úrovni. Všechny kovové části jsou dobře opracovány a opatřeny kvalitním lakováním všech ploch. Použity jsou dostatečně tlusté plechy (naměřeno 0,9 mm) a na celkové tuhosti skříně se výrazně podílí také pevně přinýtovaný tunel napájecího zdroje. Skříň se tedy nekroutí, všechny díly dobře lícují a nikde nic nevrže. Kde to bylo možné, jsou plechy opatřeny zvukově izolačním materiálem a pomocí gumových silentbloků bylo omezeno případné šíření vibrací od instalovaných pevných disků do šasi skříně.

Průhledná bočnice je sice provedena jen ze 3mm temperovaného skla, ale její pevnost je zvýšena nalepeným celoobvodovým plechovým rámem, který současně zajišťuje její ochranu proti poškození. Výhrady nemám ani k těsnění styčné plochy bočnice a rámu šasi, které je v toto případě řešeno pomocí plechových ohybů.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostatečně dimenzovaný a takřka otevřený vnitřní prostor skříně nás nebude výrazněji omezovat při výběru komponent, kdy se pro chladič procesoru nabízí prostor výšky 185 mm a pro grafickou kartu délka až 440 mm. Výrobce udává maximální délku napájecího zdroje 300 mm, nicméně pro zdroj a jeho kabeláž máme v tunelu k dispozici plnou délku skříně.

Do Define S2 snadno osadíme všechny formáty základních desek od velikosti Mini-ITX, až po E-ATX s rozměry do 305 × 285 mm. Výrobce označil otvory pro našroubování distančních sloupků vyraženými písmeny v závislosti na formátu základní desky a pro výchozí formát ATX již sloupky předem osadil. V případě použití základní desky hloubky 285 mm však dojde k zakrytí prostupů v přepážce, takže narazíme na problém s protažením kabelů s konektory úzkou mezerou danou je výškou distančních sloupků. U modelu Define R6 si v takovém případě pomůžeme protažením kabelů volným prostorem pro koše s disky, ale u Define S2 tuto možnost nemáme.

Co se týče samotné montáže komponent vzorové sestavy, tak ta byla podle očekávání zcela bezproblémová a docela pohodlná. Otvory, díry a závity jsou provedeny přesně, při montáži nic nedrhne, ani není třeba nic pasovat větší silou. Prostupy pro kabely okolo základní desky velikosti ATX se nachází na všech důležitých místech a přístup k nim je dobrý.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Odlehčené provedení čela skříně sebou přineslo přesunutí funkce prachového filtru do bočních mřížek. Jejich demontáž není zrovna pohodlná, neboť si vyžaduje odtržení celého čelního panelu od zbytku šasi. Řešení modelu Define R6 s dvířky v čelním panelu a snadno vyjímatelným celoplošným filtrem je v tomto ohledu mnohem praktičtější.

Co se týče provozních vlastností skříně, tak s ohledem na možnost osazení až devíti 140mm ventilátory nelze pochybovat o kvalitním chlazení výkonných sestav s energeticky náročnými komponenty. Volnému proudění vzduchu interiérem skříň neklade žádné překážky. Standardně osazené ventilátory jsou poměrně kultivované a v maximálních otáčkách se projevují pouze aerodynamickým hlukem bez rušivých pazvuků. Po snížení otáček na přibližně poloviční rychlost jejich hluk v uzavřené skříni subjektivně zaniká.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design Define S2
KLADY +ZÁPORY -
Atraktivní, luxusní a stylově čistý vzhled Cena srovnatelná s vyšším modelem Define R6
Kvalitní dílenské zpracování a lakování 285mm E-ATX deska zakrývá prostupy pro kabely
Kotevní otvory a držáky pro prvky vodního chlazení Nesnadný přístup k filtrům z přední strany skříně
Celoplošná bočnice ze 3mm temperovaného skla  
Čelní panel s konektorem USB 3.1 Type-C  
Maximální délka grafické karty: 440 mm  
Maximální výška chladiče procesoru: 185 mm  
Možnost osazení až 420mm radiátoru  
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně  
Odhlučnění skříně  
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel  
Dostatečný prostor pro ukrytí a organizaci kabeláže  
Elektronický modul pro připojení ventilátorů (rozbočovač)  
Pozice pro 9 ks 120/140mm ventilátorů  
Tři kvalitní 140mm ventilátory osazeny z výroby  
Sloučení a opletení kabelů od I/O panelu skříně  
Pozice pro upevnění grafické karty ve vertikální poloze  
Možnost upevnění kitu s kvalitním PCIe 16× kabelem  
Orientační cena vč. DPH 3999 Kč

Skříň Fractal Design Define S2 bude vhodná zejména pro sestavy s komplexním vodním chlazením. Přes poměrně kompaktní rozměry skříně je zde dostatek prostoru a možností upevnění všech potřebných součástí. Skříň umožňuje osazení těch největších (420mm) radiátorů vodního chlazení, takže se nezalekne ani výkonných sestav vybavených komponenty s velkou produkcí odpadního tepla.

Vysoká kvalita a osobitý design skříně odpovídá poslední generaci modelové řady Define, avšak ve srovnání se špičkovou Define R6 s modulární koncepcí interiéru lze jen těžko obhájit aktuálně srovnatelnou pořizovací cenu odlehčeného modelu Define S2. Právě z tohoto důvodu jsem dlouho váhal nad udělením pouze stříbrného ohodnocení. Jenže s ohledem na nesporné konstrukční kvality Define S2 bez vážnějších chyb by to bylo s ohledem na konkurenci ostatních výrobců nespravedlivé. Pořizovací cenu, která se může vlivem trhu postupně měnit, obvykle při posuzování důvodů k ohodnocení nezohledňuji a toho se budu držet i nadále.

PCTuning Golden Award, říjen 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Golden Award, říjen 2018

Fractal Design Define S2

za kvalitní počítačovou skříň s prostorným interiérem pro vodou chlazené sestavy.

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje, AIO chladiče procesoru a RGB ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama