test-ctyr-reprosoustav-2-1
Hardware Článek Test čtyř reprosoustav 2.1

Test čtyř reprosoustav 2.1 | Kapitola 4

Habala Michal

Habala Michal

13. 10. 2004 00:00 71

Seznam kapitol

1. Tuhle, tamtu nebo jinou? 2. Creative I-Trigue 3200 3. Logitech Z-3 4. Altec Lansing 2100 5. Altec Lansing 4121 6. Hodnocení testu

Počítač bez ozvučení je jako ryba bez vody... v současné době tomu tak bezpochyby je. Většina z Vás má doma alespoň nějaké "hrací bedýnky". Některým přednášejí dokonalou atmosféru u filmů či her a samozřejmě i kvalitní poslech hudby, jiným spíše na atmosféře ubírají, v horším případě jim rovnou nahání hrůzu přímo zvuk samotný, linoucí se z ozvučnic jejich reprobeden. A možná právě pro ty z Vás je tu dnešní srovnávací test čtyř reprosoustav z lowendové řady s označením 2.1 v cenové kategorii do 2500,- (bez DPH).

Reklama
Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Altec Lansing je, řekl bych, v České Republice poněkud méně známá. A pokud se mýlím, dáte mi snad za pravdu aspoň v tom, že je méně známější než například Creative nebo Genius. Tímto úvodem samozřejmě nechci nic zakřiknout, vzhledově, i když docela plastově, vypadá soustava Altec Lansing 2100 poměrně hezky.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah krabice

A teď hurá na vybalování. Stejně jako u předchozích kousků najdete to co nejspíš očekáváte, jeden subwoofer, dva satelity, dálkové ovládání, nějaké kablíky a manuál.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zabalení si dal Altec záležet, vše je pěkně uložené v prolisech horního polystyrénu, který spolu se svým protějškem kryje subwoofer.

Satelity

Satelity 2100 se provedením trochu podobají prvním testovaným I-Trigue 3200. Tedy minimálně se zdá, že jsou použity stejné mikroreproduktory, ale v případě Altecu pouze dva na každý satelit. Kabeláž satelitů je vyřešena výborně. Dlouhé kabely s CINCH konektorem na konci, totálně oddělené od ostatní kabeláže.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve srovnání s Creativy jsou méně padavé, jejich těžiště je totiž trochu lépe vyváženo. Po designové stránce jsou ...no trochu podivné. Připomínají mi nějakou rakev na stojato. Umístění do té hliníkové podstavy mi jednoduše nějak nesedlo. U této soustavy nečekejte žádné krytky, těžko říct proč je Altec vypustil, asi je nemají jejich designéři v oblibě.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Dálkové ovládání a ostatní příslušenství

Tady bych 2100kám asi začal vytýkat pár věcí. Třeba hned to, že zesilování je řešeno elektronickým potenciometrem. Někdo to možná ocení, ale já si říkám, když zesilovat, tak pořádným koláčem. Navíc průběh je tak trochu nelineární, zesilování zpočátku narůstá pomalu a pak se z ničeho nic rapidně zrychlí. Stejně tak tomu je "na cestě dolů" při zeslabování. Ovladač má sice moc elegantní podstavu, ze které je možné jej sejmout, to však nemění nic na tom, co jsem popsal o pár řádků výše.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych zde nebyl jen jako záporňák, musím podotknout, že kabel je zde dost dlouhý a ideálně silný pro příjemnou manipulaci v případě, že ovladač sejmete z jeho podstavce, což možná nebudete dělat až tak často. Další chybkou je absence volume subwooferu, stejně jako u Logitechu. No, a aby toho nebylo málo, je tu další nedostatek - kdybych byl výrobce takovéhoto druhu produktu a zároveň s tímto bych produkoval i sluchátka (toto je přímo případ Altec Lansing) - moje marketingová politika by byla asi takováto: zákazník bude chtít repro 2.1 k PC. Fajn, uděláme 2.1 repro pro PC. Druhá varianta - zákazník bude chtít sluchátka... no a zde je kámen úrazu - kam ty sluchátka asi tak připojí, hmm? Výrobce se měl v případě těchto bedýnek a jejich vybavování trochu zamyslet - uhádli jste správně - výstup na sluchátka tu samozřejmě není a o Line In ani nemluvě.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Kablíky jsou asi jasné - redukce pro připojení k televizi nebo DVD, kablík se zelenými jacky pro připojení k PC či k jinému, jackovou zásuvkou končícímu, zařízení (třeba discman).

Subwoofer

Subwoofer je designově docela podobný těm, co vídám ve "kšeftech" jako je Hypernova nebo Carefour. Říkají tomu tuším soustava pro domácí kino... což do teď nechápu :-) Basák velikosti krabice od Adidasek, reproduktory v plastových krabičkách - to že hraje a přednese dokonalou atmosféru k filmům? No, vím, že nějaký zvuk se z toho line ...ale dost, to už se dostávám k recenzi něčeho úplně jiného, takže zpět k subwooferu Altec 2100. Tahle hračka překvapila osazením dvěma bassovými reproduktory o průměru 10.2cm. Box je napájen přímým kabelem, který není odjímatelný ...alespoň ho neztratíte :-)

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Ač nerad, začnu zase kritikou. Vzhledem k nedostatkům příslušenství bych se skoro nedivil, kdyby i na subwooferu chyběla regulace jeho výkonu. Ta tam naštěstí je... ale to provedení. Jak jsem si stěžoval na hledání regulátoru u Logitech při hraní Doomu 3, tak Vám raději doporučím... s Altec 2100 Doom 3 ani nepouštějte. Na obrázku vidíte, jak je "kolečko" regulace velice nepříjemně titerné. S tímhle otáčet stylem nahmatávání někde vzadu pod stolem - opravdu Vám to nepřeji. Jinak asi žádné výtky k provedení nemám, alespoň to vyřešení kabeláže mne potěšilo. Všechny kabely dostatečně dlouhé, připojované pěkně po jednom.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuk a závěr

Tak, opět ta nejtěžší část na tomto posuzování. Satelity jsou provedením trochu podobné Creativáckým, zvukově jsou však trochu jinde. Výšky už nejsou tak detailní jako u předchozích modelů, středy přednáší 2100 poměrně v limitech. Zvuk subwooferu byl při hraní také slabší, navíc subwooferový box není zřejmě úplně ideální, má totiž tendence vydávat hučivé tóny i s nižším výkonem. Ne vždy, ne všude, ale u vybraných písniček na patřičném pásmu bohužel opravdu spíše hučí. Rozhodně není možné mít dobrý poslech s hlasitostí wooferu na max. Optimum je zhruba polovina dráhy jeho regulátoru.

Celkový dojem z Alteců 2100 tedy bohužel není moc dobrý. Absence sluchátkového výstupu, volume wooferu na DO, potažmo i v jistých případech přehlédnutelný chybějící line in... všechny tyto neduhy nelze vykompenzovat rozumně řešenou kabeláží či poměrně, až na výjimky, dobrým zvukem. Ten mimo jiné kazí i šum, který jde ze satelitů. Je tedy znát rozdíl v poměru signál/šum vůči ostatním, jak jste již mohli zaznamenat v úvodní tabulce parametrů. Vzhledem k ceně této soustavy bude můj závěr spíše negativní - stačí porovnat cenu s Creativy a nevím jak vy, ale já bych měl jasno.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama