test-bezdratovych-mysi-logitech
Hardware Článek Test bezdrátových myší Logitech

Test bezdrátových myší Logitech | Kapitola 5

Michal Učeň

Michal Učeň

12. 10. 2005 01:00 43

Seznam kapitol

1. Logitech LX5 Cordless Optical Mouse 2. Logitech LX7 Cordless Optical Mouse 3. Logitech MX610 Cordless Laser Mouse 4. Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse 5. Logitech G7 Laser Cordless Mouse 6. Závěr

V poslední době se s novými myškami doslova roztrhl pytel. Některé jsou teprve na cestě, spousta z nich však už dorazila i na náš trh a poptávka po nich je vysoká. Velký boom způsobil hlavně Logitech, když odpověděl na výzvu Razeru ve formě nového modelu Copperhead a vydal celou sérii nových myší, určených pro práci i hry. V našem megatestu nových myší se v prvním díle podíváme na pět bezdrátových kousků z dílny Logitechu, mezi kterými nechybí ani dlouho očekávaná pecka Logitech G7 Laser Cordless Mouse.

Reklama

Nachystejte si své úspory, je tu nová éra vedená opravdovou královnou - Logitech G7 Laser Cordless Mouse. Laser s nízkou hmotností, skvělým dosahem a úžasnou ergonomií a designem.

Obsah balení

Nový design balení je vidět na první pohled a podobný je i u drátové verze G5, ke které se dostaneme příště. Odolnost krabice snad už nemusím připomínat, uchování myšky a příslušenství v bezpečí před neopatrným doručovatelem je zajištěno.

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Tentokrát je toho v balení o trochu více. Kromě myšky tu najdeme i dvě Li-Ion baterie, malinkatý USB adaptér, základna určená pro dobíjení baterií a jako prodlužovací kabel USB portu a příručka s instalačním CD.

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Design a zpracování

Celoleštěný design sice může navozovat kluzký materiál, opak je však pravdou. Celá myš včetně prostoru, kde opíráte dlaň je absolutně protiskluzová a podobná jako u modelu MX510, jen i boční hrany jsou se stejného materiálu. Designová křivka je jednoduše nádherná a vychází z modelové řady MX5xx. Tmavší materiál je nazelenalé barvy, skořápka tvořící svrchní kryt a tlačítka je barvy stříbrné. U palce máte jedno tlačítko Zpět, Logitech tedy vyslyšel ohlasy hráčů a odstranil nedostupné tlačítko Vpřed.

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Kolečko je po vzoru slabších modelů pětisměrný s funkcí Zoom a těsně za ním jsou na hranici dostupnosti další dvě tlačítka pro nastavení sensitivity.

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Na následující fotce je jasně vidět prohlubeň na palec, která má za vinu ztrátu zákazníků používající primárně levou ruku.

Test bezdrátových myší Logitech
i Zdroj: PCTuning.cz

Na spodní straně zaujme hned několik novinek. Především to jsou masivní plošně teflony s perfektní skluzností a hlavně skvěle rozkládají hmotnost myši a dodávají pohybu jistotu a přesnost. Pokud jsme označili jako problematické teflony u předešlých modelů, na G7 mouse skatez neseženete téměř určitě. Laser je oproti MX1000 dost nenápadný a vzhledově odpovídá běžné optice. Přítomno je i tlačítko Power a indikátor zapnutí v podobě zelené LED diody. Určitě jste si také všimli díry v zadní části. Ta slouží k zasunutí baterie, naopak tlačítko poblíž ní na vysunutí.

Levá strana je tvarově oproti pravé výrazně bohatší, palec padne do výklenku jako na míru, tlačítko Zpět je pro něj snadno dostupné a těsně nad ním je indikátor stavu baterie a nastaveného DPI(hodnoty rozlišení snímání).

Instalace, software a konfigurace

Jednoduchost platí i u G7čky. Zasunutím USB přijímače do USB portu, případně do prodlužovacího kabelu dodaném v balení se ve většině operačních systémů rozpozná nové zařízení instalací SetPointu a nastavením konfiguraci dokončíte. Samozřejmě počítám s tím, že jste už inteligentně zasunuli jednu z baterií ze spodní strany myšky. Tu druhou můžete zastrčit rovnou do nabíječky, která je součástí USB prodlužky. Baterie vydrží čtyři hodiny na rychlé nabití a indikátor vás na její stav bezpečně upozorňuje. Celková výdrž na plné nabití akumulátoru je cca 2-3dny. Výměna je doslova blesková, stejně jako nový zásobník u zbraně ve vaší oblíbené hře.

Speciálním tlačítkem v SetPointu spustíte pokročilé nastavení pro hráče. Zde si můžete pro různé hry definovat různé stupně sensitivity, respektive DPI. Krokování pak provádíte pomocí tlačítek + a - za kolečkem. Dokonce po vzoru Razeru je možné i nastavení různé senzitivity pro osu pohybu X a Y zvlášť.


Testování v praxi

Z praktického hlediska musím Logitech G7 jedině pochválit. Výborné rozložení váhy, vedení pohybu, využitelnost tlačítek a vychytávka v podobě nastavitelného DPI uprostřed hry staví tuto myšku do pozice špičky na trhu. Snímání je takřka bezchybné, myšku se mi nepovedlo utrhnout ani při nejprudších pohybech. Dosah 8 metrů je více než dostačující, prostě není této myšce moc co vytknout a stává se ideálním nástrojem každého hráče, ať už to myslí s hraním vážně nebo jen pro vlastní potěšení.

Ukazatel baterie se po určitém časovém intervalu vystřídá se senzitivitou, která se v později zobrazí až při změně na jiný přednastavený stupeň.

Využitelnost nastavení senzitivity přímo ve hře jsem hledal dlouho, nicméně v mém případě velký smysl nemělo, stejně tak oddělené nastavení pro obě osy pohybu.

Zhodnoceníí

Logitech G7 Laser Cordless Mouse

je jednoznačným vítězem první části testu, tedy bezdrátových myšek z nové řady. Kvalitě však odpovídá i cena 2180 Kč s DPH. Logitech taky opravil chybu z předchozího laserového modelu MX1000 a zvýšil rychlost toku dat (16-bit) a snížil zpoždění komunikace na minimum. Vadou je snad jen absence univerzálního tvaru pro leváky, ale to už je cena za kvalitní ergonomii a kompromisu se dá dosáhnout jedině vydáním dvou osově souměrných modelů, čehož se asi nikdy nedočkáme.

Tabulka hodnocení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama