Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad! | Kapitola 12

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

A dostali jsme se na poslední stranu, kde nezbývá, než testovaný produkt nějak kompletně zhodnotit a ohodnotit. V tuto chvíli už se asi mohu přiznat, že před vyzkoušením Transformeru jsem nebyl příliš velkým zastáncem tabletů, i když všelijaké novinky ve světě elektroniky mám rád. Tablety mi přišly tak trochu zbytečnou investicí, protože jejich využitelnost je značně omezená. Obdobně skeptický jsem byl ale i k operačnímu systému Android. Kdykoliv jsem jej totiž mohl vyzkoušet, potýkal jsem se s problémy se stabilitou a rychlostí. Aplikace „padaly“ a odezva na některé úkony, hlavně u smartphonů byla otřesná. Vývoj je zde ale patrný velmi výrazně a verze 3.1 konečně přesvědčila, že se jedná o dospělý systém bez kompromisů.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově přiznávám, že jsem na tablety změnil názor. Už nemám pocit, že by se jednalo o zbytečnou věc, protože softwarová i hardwarová výbava nabídne obrovské možnosti pro využití, ale především mimopracovní záležitosti. Operační systémy typu Android jsou záležitostí multimédií a zábavy, nikoliv práce. Asus Transformer však toto ještě nepatrně ovlivňuje, protože nabízí z multimediálního tabletu udělat standardní netbook a to bez kompromisů. Nebude tak znevýhodněni menší klávesnicí, ani absencí tabletu nebo USB konektorů. Všechno toto zde je a od netbooku se to neliší. Navíc ještě s větší výdrží a menší hmotností a tloušťkou.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes fakt, že se o kompletním Transformeru dá mluvit jako o plnohodnotném netbooku, je zde problém softwarový. Android prostě není vyvíjen pro pracovní aplikace, a tak bohužel stále není k dispozici opravdu propracovaný kancelářský balík, který je jednoduše základem pro každého, ať pracovníka nebo i studenta. Chápu, že asi nikdy se třeba nedostaneme na úroveň MS Office, ale proč se Google nezaměří na možnosti využití OpenOffice, který je po funkční stránce rapidně propracovanější, než všechny aplikace tohoto typu pro Android.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

To je dle mého názoru ten nejzávažnější problém. To, že zde nespustíme opravdu rozsáhlé firemní aplikace a informační systémy, to nepovažuji za problém, protože tímto směrem se Android prostě nevydal a nedá se mu to vyčítat. Kancelářský balík je ale software, bez kterého se neobejde nikdo.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem Transformer dotestoval, spekuloval jsem nad jednoduchou otázkou – koupil bych si ho za danou cenu pro svoje potřeby? Obdobnou otázku si totiž pokládám u většiny produktů, protože některé z nich jsou sice zajímavé a nabídnout takový ten pocit nadšení v prvních týdnech po koupi, ale ten velmi rychle vyprchá a člověk si pak vyčítá, jestli ta investice nebyla zbytečná. U Transformeru mám pocit, že by tento pocit nevyprchal. Jeho neskutečně rozsáhlé možnosti využití jsou totiž opravdu využitelné stále. Ať už budete jen večer sledovat zprávy na internetu, nebo natáčet HD video na dovolené, či využívat navigační systém po cestě na ni, vždy bude Transformer sloužit bez kompromisů.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

A co je ještě zvláštní, když jsem toto zařízení ukazoval a nechal vyzkoušet známým, nečekal jsem tak kladné reakce. I babička, která používá počítač sem tam na nějakou tu hru, řekla, že jí to připadá jako nápaditá hračka, která je navíc jednoduchá na ovládání. Ona nepotřebuje mraky aplikací ve Windows, které nikdy nepoužije. Chce si jen jedním stiskem zapnout zařízení a během vteřiny spouštět hru, což tablet, respektive především Android umožňuje. Obdobný názor na to měl ale i další známý, který používá počítač jen z donucení jednou za týden, když si kontroluje e-mail. U Transformeru se s ničím nerozčiloval, nemusel na nic čekat, prostě okamžitě pracoval. A to je ta největší výhoda tohoto zařízení.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

To jsme ale mluvili především o operačním systému. Když mám zhodnotit zařízení Asus Transformer, tak mohu říci, že je vše zpracováno velmi kvalitně a se smyslem pro funkčnost a praktičnost. Na nejnamáhavějších místech je integrována ocel na místo plastů, což zajišťuje odolnost, to samé pratí pro displej, který má skleněný kryt, protože ten bude nejnamáhavější ze všeho nejvíc. Dokonce i kloub spojující klávesnici a tablet je zpracovaný velmi dobře a hlavně masivně, neměl jsem tedy pocit, že by jeho životnost měla být výrazně kratší, než zbytku zařízení.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě se najdou i nějaká ta negativa. Například je to krátký kabel nabíječky, pouze jediné barevné provedení, které nemusí oslovit všechny zákazníky nebo slabší kvalita 5Mpx kamery. Co však v tuto chvíli považuji za největší negativum je, že chybí 3G modul. Tento problém se ale naštěstí chýlí k vyřešení, protože snad v září dorazí nová verze i se 3G. Jinak jsem ale neměl větších problémů s používáním, ba naopak spíše oceňuji propracovanost a promyšlenost celku.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrovskou chválu si zaslouží také extrémně kvalitní IPS displej, jehož rozlišení je tak jemné, že skoro ztrácíte pocit, že by se jednalo o LCD. Navíc perfektní zobrazení barev a kvalita podsvícení vše jen zdůrazňuje. Úžasná je ale také odezva, takže dotykové ovládání je velmi přirozené a hlavně přesné. Jediným problémem displeje je jeho lesklý povrch, protože na slunci venku je vidět opravdu špatně. To z části může řešit matná krycí folie, kterou Asus nabízí jako volitelné příslušenství, nicméně je škoda, že na to nemysleli už ve výrobě. Tablet rozhodně patří k těm zařízením, která se budou venku využívat velmi často.

Co říci na úplný závěr? Máme tu tablet kombinovaný s netbookem za cenu 12 500 Kč nebo jen samotný tablet za necelých deset tisíc. To je cena více než srovnatelná s konkurenčními produkty, dalo by se říci, že je i nižší. A za ni dostanete nekompromisní zařízení, jež uspokojí každého, kdo považuje alespoň jednu z funkcí, které tablet nabízí. Osobně bych však rozhodně investoval do verze s klávesnicí, protože použitelnost je pak takřka jednou taková a cenový rozdíl už není tak markantní. S nákupem bych však asi ještě chvíli počkal, až do obchodů dorazí i verze s 3G.

Graf ceny produktu Asus EEE Pad Transformer TF101-1B114A poskytuje server Heureka.cz

Za opravdu kvalitní a promyšlené zpracování, a to nejenom po hardwarové, ale i softwarové stránce, si Asus EeePad Transformer odnáší ocenění zlatá hvězda PCTuningu za měsíc srpen.

Za zapůjčení tabletu EeePad Transformer děkujeme společnosti Asus CZ.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama