technologie-projektoru-a-jejich-kvality
Monitory Článek Technologie projektorů a jejich kvality

Technologie projektorů a jejich kvality | Kapitola 2

Discriminator

Discriminator

10. 12. 2008 01:00 16

Seznam kapitol

1. Co že to je projektor? 2. LCD technologie 3. DLP technologie 4. Ostatní používané technologie 5. Srovnání jednotlivých technologií
6. Na co dbát při koupi 7. Nutná součást - plátno! 8. Jak si vybrat plátno 9. Závěr

Přesto, že televize se stále vetší a větší úhlopříčkou se prodávají za téměř směšné ceny, existují pro vaše domácí kino i další možnosti. Pokud se chcete mrknout na film v luxusní HD kvalitě a připadat si opravdu jako v kině, potřebujete úhlopříčky, jaké vám můžou dát jen projektory. V dnešním článku si důkladně rozebereme všechny současně používané technologie a zaměříme se na jejich detailní rozbor.

Reklama

Zde je snad každému jasné, jakým způsobem je získáván finální obraz. Celý princip LCD projektorů je postaven na prakticky totožném způsobu, jakým funguje běžný LCD monitor. Světlo prochází barevným filtrem (LCD monitor) a pomocí otáčení pixelů je možné ovlivňovat, jakou intenzitou daný bod svítí a jakou má bravu.


Zjednodušený princip LCD projektoru

V těchto zařízeních se pro generování světla využívá výkonná MetalHalidová (MH HID) lampa, která je schopna vytvořit velmi intenzivní světlo s naprosto ideálním barevným tónem. Toto světlo následně prochází na hranol, který celé barevné spektrum rozloží na složku červenou, zelenou a modrou a pošle je příslušným LCD panelům. Zde se dostávám se podstatnému rozdílu, který odlišuje LCD monitory od LCD projektorů - u monitoru je všechna barva řízená jedním společným panelem s určitými sub-pixely, kdyžto u projektoru dochází k dělení na jednotlivé barevné složky. Pro každou danou barvu je v projektoru osazen malý LCD displej, který ovlivňuje výslednou barvu na výstupu - světlo po rozdělení prochází jednotlivými LCD displeji a nakonec je opět směrováno do jednoho jediného výstupu.


Praktický náhled na běžnou konstrukci - pro přehlednost je náčrt ilustrovaný

Díky MH lampě je možné dosáhnout velmi vysoké svítivosti 2000 - 4000 ANSI lumenů. Bohužel hlavní nevýhoda těchto lamp je jejich velmi vysoká cena, která značně prodražuje provoz takovéhoto projektoru - výměna je po jisté době používáni nezbytná, avšak cena je až nevhodně vysoká.

Technologie LCD projektorů je již velmi starou záležitostí. Ostatně málo kdo by asi věřil, že první experimenty s projektory postavenými na principu LCD byly prováděny již v roce 1968. Od roku 1988 se již začaly objevovat první prodejní kousky z dílen Projectavision. Možná ale tušíte, že v této době nebyly natolik vyspělé počítače (a hlavně nebyly příliš rozšířené), aby byly využívány jako hlavní zdroj signálu pro celý projektor. Pro promítání se tedy pouze položil filtr (LCD) na zařízení podobné meotaru, které poskytovalo potřebné světlo a všechen obraz přenášelo na plátno pomocí sady čoček a zrcadel.


S klasickým meotarem a starým LCD panelem si můžete vytvořit základní projektor

Ostatně tento princip zobrazování obrazu získaného skrze LCD se stále využívá u televizorů se zpětnou projekcí, které se ale kvůli masivnímu rozmachu klasických LCD televizí či plazmových televizí stávají pomalu ale jistě záležitostí dávno minulou. Druhým místem, kde se můžete setkat s tímto přežitým principem LCD projekce je v ručně vyrobených projektorech. Díky velmi nízké ceně malých LCD obrazovek (v bazarech jsou jich stovky) je možné si doma s jednou výkonnou HID lampou a několika drobnostmi postavit prakticky vlastní LCD projektor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama