PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat?
i Zdroj: Microsoft Designer (AI)
Zábava Článek PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat?

PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat?

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2024 04:00 89

Seznam kapitol

1. Proč už nepoužíváme počítače? 2. Bez drátů a bez proudu 3. Smrt hraní 4. Počítat už nepotřebujeme 5. Příliš drahá zábava

Dlouhou dobu se mluví o tom, že mobily převálcují počítače. „A kdy se to jako má stát?“ smějí se mnozí. No – ono se to, podle všeho, už před nějakou dobou stalo. A nejenom to, trendy ukazují, že se situace naklání stále více na stranu mobilů a spíš se to zrychlí, než že by to brzdilo.

Reklama

O tom, jak mobily ovládnou svět, se mluví už docela dlouho. I já o tom občas mluvím, čímž pravidelně štvu zastánce PC Master Race. Je zbytečné se tím trápit, já občas štvu doslova každého. Vychází mi předpovědi? Často ne, ale k čertu s tím.

Doslova včera jsem narazil na video „Why Does Nobody Use Computers Anymore?“ od Logically Answered. Dělá to týpek, který komentuje dění z hlediska ekonomie – a je chytrý a má zajímavé postřehy, takže ho doporučuji obecně. Pokud jde o tohle jeho video, tak to doporučuji rozhodně. Vysvětluje, že už ovládnutí světa mobily proběhlo, jenom si toho zatím každý nevšiml. 

Úpadek technologie může mít dvě podoby. V té první vše katastroficky skončí a už se nenavrátí, jako se to stalo například fyzikálním akcelerátorům. Pád PC vypadá spíš jako postupné přistávání, které probíhá ve světě od roku 2011 a které bylo přerušené v podstatě jenom příchodem pandemie, která donutila řadu lidí upgradovat si anebo koupit počítač kvůli práci, škole anebo komunikaci. Poté, co zákazy skončily, se situace vrátila zpět do propadu, což ukazuje například Statista.

V té samé době narůstaly prodeje mobilních telefonů – a to až do roku 2018, kdy dosáhly maxima a pak začaly klesat. 

To indikuje obecnou saturaci, ne? No – ne, počet aktivních smluv s operátory stále roste a brzdí jenom zlehka – a nepředpokládá se, že by to v blízké době brzdilo. V podstatě se tedy děje to, že si lidé drží telefony déle anebo je pouští do bazarového trhu, což dává smysl, protože výkon moderních mobilů je jednoduše bizarně velký.

Moderní mobily mají 12 nebo 16 GB RAM a 512GB–1TB úložiště, což je víc, než má můj notebook. Pokud chcete používat mobil jako náhradu desktopu, prosím, máme tu Samsung DEX – a s tím si připojíte myš, klávesnici a displej a máte vlastně vcelku funkční ekvivalent chromebooku. Nejprve mobily rozdrtily samostatné přehrávače MP3 a později levné kompaktní digitální foťáky. Dnes nahrazují drtivou většinu potřeb po tom, čemu se říká „computing“, tedy obecné používání výpočetní techniky od vyhledávání informací přes nakupování až po sdílení.

Skutečný rozsah posunu neukazují prodané kusy, ale jiné indikátory, jako je míra používání. Ty se odvozují od sledování internetového provozu – a díky tomu víme, že většina internetového provozu je z mobilů (55 %), přičemž čím populárnější web, tím větší tam je podíl. V provozu v USA na listopad 2023 tvoří mobilní přístupy u Google 76 %, u YouTube 85 % a dokonce i u Amazonu 58 %. V případě PornHubu je to dokonce 96 %.

Velmi podstatné jsou přitom trendy. Tak za prvé, tento přesun je generační záležitost. Starší generace je navyklá používat „správné nástroje na správné věci“, tedy například nakupovat z počítače, zatímco mladší generace používá mobil prostě na všechno. Nejnovější generace dokáže být na mobilu až 9 hodin denně!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama