strongdc-sdileni-a-stahovani-souboru
Článek StrongDC++, sdílení a stahování souborů

StrongDC++, sdílení a stahování souborů

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

25. 11. 2005 01:00 71

Existuje množství programů a výměnných sítí, umožňujících uživatelům poskytovat své soubory ke stažení, zatímco sám můžete procházet nabídku dat ostatních uživatelů. Téměř všechy takové výměnné "bazary" jsou dnes založené na sítích typu P2P (Peer to Peer). Zatímco dřívější legendy jako Napster a KaZaA leží v počítačovém prachu, na scénu nastupují nové metody sdílení dat. Jednou z nich je například síť Direct Connect (DC) s klientem StrongDC++.

Reklama

Instalace a první kroky

Pokud se mluví o P2P sítích, jistě si představíte partu lidí co patří téměř jistě za mříže. Uživatelé P2P sítí však prochází celým sociálním spektrem. Budete se asi divit. Najdete tu obyčejné dělníky ale také právníky a podnikatele. Tito lidé neškodí systému úmyslně. Spojuje je jedna věc, a to je zájem o počítače. Jednoduše patří do komunity lidí, stejně tak jako v reálném životě.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

P2P je označení architektury, ve které spolu komunikují přímo uživatelé (klienti).  Komunikace této sítě je tedy klient-klient, oproti klasické komunikaci klient-server (HTTP). Jednotlivé uzly sítě P2P jsou si rovnocenné a program funguje zároveň jako klient i jako server. V praxi se však používají specializované servery, které zajišťují prvotní spojení počítačů. Mimo jiné také fungují jako kontroloři přístupů. Pokud mezi sebou dva uživatelé nemohou komunikovat přímo, funguje jako proxy server.

P2P sítě leží v žaludku nejen organizacím zabývajícím se ochranou práv umělců, ale také poskytovatelům připojení (ISP). Podle průzkumů zabírají přenosy po P2P sítích až 80% celého pásma. Tím trpí také ostatní uživatele, kteří s P2P nemají nic společného. U agregovaného připojení k internetu zabírají podstatnou část kanálu. Problém je také v asymetrickém navržení sítě, kdy je download rychlejší než upload. Právě výměnné sítě tento princip porušují.

StronDC++ není jediným programem tohoto typu na trhu. Z jiných možností bych mohl jmenovat třeba iMesh. S jeho pomocí lze stahovat hudbu, video, programy nebo třeba fotografie. Pozitivní na iMesh je, že se snaží dodržovat copyright. Nezřídka se stává, že stahování se přeruší v polovině. iMesh zkrátka usoudí, že obsah je nelegální a přeruší spojení. Dalším velmi populárním programem je KaZaA Media Desktop. Slouží také ke sdílení dokumentů a obsahuje filtry pro ochranu stáhnutí nechtěného viru. Navzdory tomu, že KaZaA je freeware, obsahuje agresivní reklamní programy typu GAIN.

Před nedávnem vyšla nová verze populárního klienta StrongDC++. Ten je nyní už ve verzi 10. Jeho nespornou výhodou, ostatně jako i klasického DC++ ze kterého vychází je, že je vyvíjen pod licencí GNU/GPL. To znamená, že si můžete stáhnout jeho zdrojový kód a libovolně ho měnit. Pokud se na nic takového necítíte, stačí si stáhnout pouze program a začít vesele instalovat.

Musím ještě upozornit, že VŠE děláte na vlastní riziko. Zapakovaný soubor, narozdíl od předchozích verzí obsahuje i češtinu, AVI preview (program umožňující sledování nekompletně stáhnutého videa) a emoticony (populární smilíky). Emoticony nejsou zas až tak důležité, ale celkově nakonec zlepší vzhled mainchatu (hlavní okno HUBu).

Po spuštění klienta ikonkou StrongDC je třeba nejdříve nastavit pár parametrů. Po zapnutí se objeví tabulka, ve které se vyplňuje nick. Před nick se píše do kulatých závorek původ uživatele (CZ, popřípadě EU). Komunita "DCčkařů" je opravdu velká a značka před nickem usnadňuje komunikaci. E-mail a popis není nutno vyplňovat. Popis slouží k identifikování sdíleného materiálu. Je nutné vyplnit také typ připojení a rychlost downloadu/uploadu.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Není od věci si klienta "počeštit". Celá operace není nijak složitá. V menu po levé straně se nalézá položka Appearance. Po jejím aktivování se zobrazí okno a v něm je řádek pojmenovaný Language file. Klikem na tlačítko Browse se dostanete do dobře známého prostředí Windows ve kterém naleznete, kde máte češtinu do programu uloženu. Čeština se nalézá v adresáři s programem a je pojmenována cestina.xml. Nyní je nutno vypnout a znovu zapnout klienta.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Kliknutím na Soubor >> Nastavení se ocitnete v původním menu. V levém sloupci je slůvko sdílení, na které klikněte. Opět se objeví nabídka známá z prostředí Windows. V ní najděte vše, o co se chcete podělit s ostatními. Může to být hudba, filmy, seriály, programy, výběr může být různorodý (všechna data samozřejmě nesmí podléhat autorským právům). Musíte však dávat pozor abyste nesdíleli Windows, Program Files a složky s nainstalovanými hrami a softwarem. Windows a Program files se nesdílí jednak kvůli bezpečnosti a jednak kvůli tomu, že je to ostatním uživatelům k ničemu. Stejně tak jsou na tom nainstalované hry a programy. Na co jsou OPové (operátoři, slangově opičky, zkrátka Ti, co dohlížejí na chod HUBů) obzvláště hákliví, je sdílení nedotažených souborů. To se prostě nedělá.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté, co vyberete své soubory ke sdílení, je nutné ověřit jejich pravost (vytvořit "Hash"). Procesem dojde k tomu, že se k souborům vytvoří jejich originální kód "TTH". Celá procedura zabere v závislosti na velikosti sdílených dat nemalé množství času. TTH je kód, který se skládá z písmen a číslic a každý soubor ho má unikátní. Sdílí-li tedy například 20 lidí stejný soubor, a každý ho má jinak pojmenovaný, pomocí TTH klient zjistí, že se jedná o tentýž a začne se stahovat.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále je nutné si nastavit počet slotů, které dáte ostatním k dispozici. Když si například nastavíte 5 volných slotů, v jeden okamžik budete poskytovat svá data pěti jiným uživatelům.Obecně platí, že co volný slot, to přístup na jeden HUB. Poměr slot : HUB je tedy 1:1. Počet slotů si nenastavujte příliš vysoký, odvozujte ho podle rychlosti uploadu. Rychlost, jaká je potřebná pro jeden odesílací slot se různí podle HUBu, ale 5kB je asi minimum. Nepsané pravidlo je, že svou rychlost uploadu [kB/s] vydělte osmi a výsledek je počet odesílacích slotů.

Abyste mohli začít něco stahovat, musíte vstoupit na nějaký HUB. Může být český nebo zahraniční. Hublist, který je součástí programu zobrazíte kliknutím na ikonku monitoru se zeměkoulí v pozadí, který se nalézá vlevo nahoře, nebo kliknutím na záložku Zobrazit > Veřejné huby. Poslední variantou je použití klávesové zkratky CTRL+P. Hublist je seznam HUBů, na které můžete vstoupit a jsou zde uvedené detailní informace o jednotlivých HUBech. Nejdůležitější informací na hublistu je Minimální sdílení (sedmý sloupec) a Minimálně slotů (osmý sloupec). Pokud nesplňujete tyto údaje, na HUB nechoďte.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Připojili jste se na HUB. Jsou tu dvě základní skupiny uživatelů. Aktivové (lidé s veřejnou IP adresou) a pasivové (lidé s neveřejnou IP adresou). Při prvním připojení v RC10 je každý uživatel pasiv. To je nevýhodné. Takový uživatel smí stahovat pouze od uživatelů aktiv. Aktivové oproti tomu mohou stahovat od kohokoliv. Když se chcete stát aktivy, musíte si přidat HUB do oblíbených. To provedete napsáním příkazu /fav. Nyní klikněte na ikonku hvězdy, popřípadě klikněte na Zobrazit > Oblíbené huby. Poslední a nejjednodušší možností je klávesová zkratka CTRL+F. Kliknutím pravým tlačítkem na přidaný HUB a následně na vlastnosti se Vám zobrazí tabulka, ve které nastavíte detaily vztahu Vy-HUB. Nejdůležitější pole nabídky je označováno Connection. V něm zaškrtněte políčko aktiv a vyplňte svou IP adresu. Ta musí být veřejná. Pokud máte neveřejnou, máte smůlu a musíte se spokojit se statutem pasiva.

Jak zjistíte, že můžete být aktiv? Na liště máte tray ikonku dvou monitorů. Klikněte na ni pravým tlačítkem a následně na Stav. Dále klikněte na záložku Podrobnosti a v ní si přečtěte pole Adresa IP klienta. Dále přejděte na stránky například www.prolamy.com. Vlevo nahoře se zobrazí IP adresa. Pokud se shoduje s tou předchozí, máte vyhráno, můžete být activy.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní začnete stahovat. Klikněte na obrázek lupy, nebo použijte klávesovou zkratku CTRL+S. Ocitnete se v nabídce, která je alfou a omegou tohoto programu. Do pole Hledat se vyplňuje název hledaného souboru, nabídka velikost není zas až tak důležitá a konečně typ souboru. V něm si vyberete, jestli chcete zobrazit pouze video, textové dokumenty, obrázky, zvukové soubory nebo jednoduše vše. V nabídce Možnosti hledání nic nezaškrtávejte. Pokud je výsledků vyhledávání více, je dobré vybrat ten u kterého je větší počet uživatelů. Jestliže má soubor více lidí, ale máte málo slotů (segmentů, zdrojů), nezbývá než čekat. Druhou variantou je začít škemrat. To se dělá tak, že danému uživateli pošlete soukromou zprávu kde mu sdělíte, jak moc extra slot potřebujete. Většinou je to ale ztráta času. Spousta uživatelů je bezohledných.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým způsobem, jak něco stahovat, je stáhnout seznam souborů z nabídky uživatelů HUBu (userlistu). To uděláte tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na uživatele a uvidíte tučně zvýrazněnou nabídku Stáhnout seznam souborů. Po stažení filelistu se můžete podívat, co má daný člověk na disku a případně si to od něj stáhnout. Vybírejte si ty uživatele, kteří mají nasdílený velký objem dat. Je větší pravděpodobnost, že na jeho disku objevíte něco zajímavého.

StrongDC++, sdílení a stahování souborů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravidla, příkazy a pojmy

Pravidla

Když má něco fungovat, musí být jasně daná pravidla. Jinak by nastal chaos, bordel a anarchie. Nesmíte to chápat špatně, pravidla jsou tu hlavně na ochranu poctivých uživatelů. Každý HUB má svá vlastní pravidla, ale zde je souhrn těch, které platí obecně. Přesná pravidla zjistíte při vstupu na HUB a to tak, že se buď vypíší na mainchat nebo obdržíte PM(osobní zprávu). Doufám, že nezapomenu na nic důležitého.

  • nesdílejte nainstalované programy (ano, hry jsou také programy:)
  • nesdílejte operační systém (je to i kvůli Vaší bezpečnosti)
  • nesdílejte nic, co propaguje rasizmus
  • nesdílejte animal, teen,.........porno
  • nesdílejte fake(falešné soubory) a nedotažené soubory
  • na mainchatu nepoužívejte diakritiku
  • na mainchatu nepropagujte jiné HUBy
  • na mainchatu neurážejte ostatní uživatele, natož OPy
  • na mainchatu mluvte jazykem domovské země
  • na mainchatu netapetujte
  • nelžete v nastavení
  • neodpojujte ostatní uživatele

Tak to jsou ve stručnosti základní pravidla HUBů. Toho, kdo porušuje pravidla čeká nemilosrdný kick (vyhození ze serveru na pár minut), v horším případě BAN (BAN je zákaz vstupu na HUB). Délka trestu je závislá na závažnosti prohřešku. Trest může trvat pět minut, nebo také měsíc. Za několik BANů je "bonus" ve formě permBANu (doživotní zákaz vstupu na HUB). Ten můžete obdržet už po pěti BANech. I problémoví uživatelé mohou dostat novou šanci. Tu jim dává unBAN (zbavení se BANu). Zažádat o něj můžete na webových stránkách HUBu.

Příkazy

Příkazy jsou tu od toho, aby uživatelům DC usnadnily práci. Níže jsou ty nejzákladnější. Jednotlivé HUBy mohou podporovat ještě nadstandardní příkazy, podle použitého HUB softu.

  • /help - vypíše všechny příkazy na mainchat
  • /fav - přidá aktuální HUB do oblíbených
  • /fake <nick> - když chcete někoho udat(naprášit, nabonzovat), že má falešné soubory
  • /getlist <nick> - stáhne seznam souborů nicku
  • /PM <nick> [text zprávy] - pošle soukromou zprávu na nick
  • /reg - vyšle požadavek OPům na registraci
  • /search <soubor> - vyhledá soubor
  • /titulky - zobrazí stránky, na kterých je naleznete
  • /w - zobrazí na mainchatu, co právě přehrává Váš WinAmp

Pojmy

Výrazy, které se používají na DC jsou poněkud specifické. Je normální, že skupina lidí se stejnými zájmy mají stejný slovníček. Zde je ten DCčkářský.

  • Activ - člověk s veřejnou IP adresou
  • Alternativní zdroj - po odpojení člověka, od kterého taháte naleznete pomocí TTH jiný zdroj. (Dělá se to klikem pravým tlačítkem na soubor a následně na Hledat jiné zdroje)
  • BAN - zákaz vstupu na HUB
  • BTW - mimochodem
  • Extra slot - poskytne-li Vám někdo extra slot, máte vyhráno.
  • Fake - falešný soubor
  • Filelist - seznam toho, co má uživatel nasdíleno
  • Hash - neboli TTH. klient pomocí něj rozezná stejné soubory
  • Kick - vykopnutí uživatele na rátkou chvíli
  • Lama - zkrátka nadávka, nenechte si to líbit
  • Mainchat - Hlavní okno HUBu s chatem
  • Magnetlink - ověřený soubor, máte jistotu že to nešíří MPAA (šmejdi)
  • N00b - kulantně řečeno člověk, o kterém máte nevalné mínění
  • Passiv - člověk s neveřejnou IP adresou
  • PM - soukromá zpráva
  • Share - sdílení
  • Slot - jeden slot, jedna volná lajna pro ostatní
  • Userlist - seznam aktuálních uživatelů HUBu
  • Vob - označuje DVD soubory. Jsou moc velké ke sdílení a na většině HUBů zakázané

Důležité adresy, závěr

Nejdůležitější věcí na DC jsou HUBy. Bez těch by to zkrátka nešlo. Není těžké si nějaké vybrat, pro začátek bych ale doporučil ty české. A to hned tři největší. Tím prvním je bestofallhub. Má největší návštěvnost a nejvíc dostupných dat. Dalšími dvěma HUBy v pořadí jsou anafra a amigohub.

Nikomu nevěříte? Máte těsné FUP? Chcete si stáhnout velký soubor a chcete mít zaručenu pravost dat? Od toho tu jsou magnetlinky. Magnetlink je v podstatě hash, který stačí zkopírovat a vložit do vyhledávání. Pravost souboru je zaručena. Zde jsou stránky, zabývající se "magnety": sosej, dcmagnet, findhash s třeba také dcshare. Na těchto stránkách byste měli naleznout asi vše.

Důležitou součástí RC10 je AVI preview. To umožňuje sledovat video, které ještě není dotažené a to bez přerušení stahování. Pokud nepoužíváte magnetlinky, předejdete tak nechtěnému stáhnutí fake souboru. MPAA s oblibou mystifikuje uživatele a do světa vypouští lákavé filmy ke stáhnutí. Ty pak většinou označuje jako HQ (vysoká kvalita) a podobně. Avi preview přehrává většinu současných formátů.

V čem je nová verze lepší než ty předchozí? Je zde implementována výhoda torrentů. Při stahování nějakého souboru je nyní dostupná i ta část, která už je stažena. Nemusí tedy čekat na to, až soubor budete mít stáhnutý celý a pak ho popřípadě nasdílíte. Nedostanete za to BAN, data se nezapočítávají do velikosti share. Rychlost šíření dat se tak znásobuje.

"Tajů a zákoutí" StrongDC++ je mnoho. Toto je takový malý úvod do jeho používání. Pokud jeho kouzlu propadnete, doufám, že vše co budete sdílet a stahovat bude legální. Chovejte se tak, abyste se za sebe jednou nemuseli stydět před rukou zákona.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama