spolecnost-asrock-predstavila-dve-desky-se-socketem-fm2
Novinka Společnost ASRock představila dvě desky se socketem FM2+

Společnost ASRock představila dvě desky se socketem FM2+

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

3. 9. 2013 08:00

Ačkoliv prodej procesorů s jádrem Kaveri doposud nebyl zahájen a v dohledné době ani nebude, výrobci základních desek již nyní přicházejí s deskami pro nové generace APU od AMD.

Reklama

Jinak tomu není ani u společnosti ASRock, která se chystá vydat dvě desky s paticí FM2+. Důvodem tohoto brzkého vydání je, že desky jsou zpětně kompatibilní se současnými procesory, které využívají sockety FM2. Jedná se o AMD procesory s čipy Trinity a Richland. Po společnostech ASUS a Gigabyte, přichází i ASRock se základními deskami FM2A88X Extreme 6+ a FM2A88M Extreme 4+ se zmiňovanou paticí. 

První zmiňovaná, tedy FM2A88X Extreme 6+, je výkonnější z těchto dvou desek. Jedná se o ATX desku, která je vybavena dvěma PCIe 3.0 x16 sloty, jedním PCIe 2.0 x16 portem a dvěma sloty PCIe x1. K dispozici jsou také dva klasické PCI sloty pro rozšiřující karty. PCIe 2.0 x16 slot pracuje vždy rychlostí x4, zatímco PCIe 3.0 konektory pracují rychlostí x16 při zapojení jedné grafické karty a rychlostí x8/x8 se dvěma instalovanými kartami. Při zapojení procesorů starších architektur pro sockety FM2 funguje PCIe 3.0 slot rychlostí standardu PCIe 2.0. Základní deska také podporuje zapojení grafických karet s triple-slot chladiči. Deska je napájena pomocí 8+2 fází. 

Společnost ASRock představila dvě desky se socketem FM2+
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska nabídne také solidní zvukové vybavení, které zajistí audio čip Realtek ALC1150 s možností připojení až 600 ohmových sluchátek. Pomocí HDMI-In portu lze desku propojit, pro vedení video signálu, se smatphony či tablety. Extreme 6+ nabídne také D-Sub, DVI-D, HDMI a DisplayPort video výstupy. Na desce jsou umístěny také čtyři DDR3 sloty s podporou zapojení pamětí s frekvencí až 2600 MHz. Další konektivita zahrnuje 7 SATA3 portů, jeden eSATA port, 6 USB 3.0 a osm USB 2.0 konektorů (vč. záhlaví).  

ASRock FM2A88M Extreme 4+ je micro-ATX základní deska bez výkonného audio čipu a HDMI-In připojení. Ostatní specifikace desky jsou téměř totožné, ale o něco skromnější. Deska má dva PCIe x16 sloty, z nichž jeden je standardu 3.0 a jeden PCIe 2.0. Při instalaci dvou grafických karet fungují PCIe 2.0 sloty rychlostí x4. K dispozici je také jedno PCIe 2.0 x1 a jedno PCI rozhraní.  

Společnost ASRock představila dvě desky se socketem FM2+
i Zdroj: PCTuning.cz

Extreme 4+ deska využívá 4+2 fázový design napájení. Zvuk je založen na Realtek ALC892 čipu. Tato deska má také čtyři sloty DDR3, které umožňují zapojení pamětí až do frekvence 2600 MHz. Konektivita zahrnuje 8 SATAIII portů, čtyři USB 3.0 rozhraní a deset USB 2.0 konektorů (vč. záhlaví). Integrovaný grafický čip nabídne video výstupy D-Sub, DVI-D a HDMI.

ASRock zatím nezveřejnil informace o cenách a dostupnosti těchto desek. 

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama