spire-digipanel-monitoring-chlazeni-hdd-konektivita
Skříně, zdroje, chladiče Článek Spire DigiPanel - monitoring, chlazení HDD, konektivita

Spire DigiPanel - monitoring, chlazení HDD, konektivita | Kapitola 2

Charles

Charles

10. 9. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Obsah balení, Interní provedení panelu 2. Externí provedení panelu, Závěr

Pokud někdo investuje do lepšího či přídavného chlazení (ať už čehokoliv), tak to nemusí hned zákonitě být z důvodu zvyšování výkonu. Může totiž jít i o trochu jiný záměr - a to prodloužení životnosti. Právě o tom pojednává dnešní článek, jelikož se budeme věnovat zajímavému monitorovacímu panelu, jež hlídá zdravotní stav počítače a zároveň chladí pevný disk obsahující vaše drahocenná data.

Reklama

Konstrukci jsme si již popsali a teď se koukněme na to, co budeme mít stále na očích - přední část tohoto panelu. Na povrchu je oválná akrylátová krytka modrého zabarvení v jejímž středu se rýsuje displej po jehož stranách lze nalézt ovládání a výstupy.

Pojďme se tedy nejdříve podívat podrobněji na levou část - tedy oblast, jež obsahuje vyvedené konektory. Z audia zde máte k dispozici konektor pro zapojení sluchátek a mikrofonu. Dále vám panel usnadní přístup k rozhraní USB 2.0 (dvěma porty) a IEEE1394 (jedním portem).

Pravá část již nijak členitá není. Nachází se zde jen velký kruhový ovladač

který má dvě funkce. První je samozřejmě plynulá regulace otáček v rozmezí 50-100% jednoho z připojených ventilátorů mezi nimiž si přepínáte stiskem tohoto ovladače. Regulace probíhá zhruba po krocích cca 1% z plné rychlosti ventilátoru (to mi přijde jako zbytečné, jelikož pro ztišení pak musíte chvilku otáčet, než se dostanete ke kýženému výsledku). A tou druhou funkcí je to, že při delším stisknutí se dostanete do režimu, kde můžete nastavovat podmínky pro spuštění alarmu. Ten lze mít definován pro teplotní mez (od 30 do 90 stupňů) a pro minimální otáčky ventilátoru (vypnuto, 1000 rpm).

Mezi tímto ovladačem a displejem naleznete malé zapuštěné tlačítko, jehož stiskem (k čemuž budete potřebovat něco úzkého - např. propisku)

přepnete mezi Celsiovou a Fahrenheitovou stupnicí. Pokud jej stisknete dlouze, tak se vám vyresetují vámi nastavené hodnoty na původní - to jest plná rychlost ventilátorů, teplotní mez na 65 stupňů a hlídání minimálních otáček vypnuto.

Použitý displej a možnosti zobrazovaných údajů - s tím jste měli již možnost se tento týden setkat ve spojitosti s článkem o vodním chlazení Spire AtlanticWave. V tomto případě jde totiž o stejnou záležitost. I ovládání je principem totožné. Jen jedna jediná věc je jiná. Stiskem kruhového ovladače si přepínáte mezi jednotlivými dvojicemi teplotní senzor + měření otáček. Teprve až delším stisknutím se dostanete do druhého menu, kde se nastavují alarmy.

První režim, jehož údaje jsou zobrazovány standardně, poskytuje přehled o dvou hodnotách - o teplotě měřené z teplotních čidel, které lze libovolně umístit kamkoliv do skříně a druhým údajem je rychlost otáčení přidruženého ventilátoru. Druhý režim slouží k nastavení teplotní meze a alarmu. Provedení displeje je velmi dobré. Jeho čitelnost vám nebude dělat žádné  problémy. Jeho modré podsvícení je rovnoměrné a ani nijak přehnaně výrazné, takže neruší a snad nebudete mít tendenci při sledování filmu jej zakrývat nějakými deskami, polštářem či přítelkyní :-) Pokud panel vsadíte do počítačové skříně, může to vypadat například následovně:

Závěr a hodnocení

Máme tu tedy konečné resumé. Pokud bych tento kousek chtěl porovnávat s těmi, s kterými jsem se setkal dříve, tak bych narazil na problém jiného zaměření. Tehdy šlo o velice schopné panely v oblasti monitoringu (a za dost vyšší cenu), nicméně jak už bylo řečeno, tak neuměly nic víc. Tento kousek, na který jsme se dnes podívali, v sobě spojuje monitoring, konektivitu (konektory audia, USB 2.0 a IEEE1394) a také chlazení disku. Integruje do jednoho produktu tedy vše, co bych od doplňkového panelu požadoval. Nenapadá mě již nic jiného, co by zde mohl někdo postrádat - snad jen by někomu mohla chybět čtečka paměťových karet (nicméně pak by zde byl dohad, který formát podporovat a cena by byla opět vyšší).

Je možné ale porovnávat s dříve recenzovaným panelem CoolerMaster CoolDrive 4 LHD-V04, který se pohybuje ve stejné cenové hladině (CM je asi jen o cca 200 Kč dražší) a také spojuje monitoring a chlazení pevného disku do jednoho produktu. Pokud jde o monitoring, tak tam má CoolerMaster mírně navrch - dokáže spolupracovat se 4 ventilátory a teplotními senzory. Nicméně dále už veškeré body získává dnešní adept o vaši přízeň. Chlazení disku je vyřešeno mnohem elegantněji - místo titěrného 40mm ventilátoru umístěného z boku je zde zespodu 70mm ventilátor, který je schopen neslyšného běhu (při minimálních otáčkách - navíc je uvnitř skříně a ne hned v čelní masce), při kterém je jeho chladící účinek více než dostačující.

Dále tu máme konektivitu. Tu CoolerMaster nenabízí vůbec. A to je právě věc, kterou bych u solidního rozšiřujícího panelu rozhodně chtěl mít, pokud už bych si nějaký kousek vybíral. Model od Spire nabízí ty nejpoužívanější konektory, takže tady ani snad nelze nic vyčíst.

A poslední věcí je samotné zpracování panelu. Pro někoho je design jeden z rozhodujících faktorů, někdo zase vyžaduje výhradně použitelnost a efektivitu. Podle mého názoru se firmě Spire podařilo do tohoto produktu skloubit obojí. Postačující monitoring, efektivní a tiché chlazení pevného disku a konektivita navíc - to vše v designu, který nepůsobí levným ani přeplácaným dojmem. Navíc za daleko lepší poměr cena/výkon. Design jako takový je samozřejmě diskutabilní, jelikož každému se líbí něco jiného, nicméně... posuďte znovu sami a udělejte si svůj vlastní názor o který se případně podělte s námi v diskuzi pod článkem:

Panel je vyráběn ve dvou barevných provedeních. K této stříbrné je ještě černá varianta. Záleží tedy na vás, kterou preferujete, respektive jakou máte skříň.

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory
Slouží jako chladič pevného disku Absence záslepek pro vedení kabelů
Vyvedené konektory - konektivita Regulace po zbytečně malých krocích
Bezproblémová čitelnost displeje Žádný z ventilátorů nelze vypnout

Tichý chod (při min. otáčkách)

Podsvícení nelze vypnout
Rozměry: 182 x 147 x 43 mm (H x Š x V)

Orientační cena - 1448 Kč bez DPH

Multifunkční panel Spire DigiPanel od nás získává ocenění Silver Award za kvalitní zpracování, možnosti využití (monitoring, chlazení HDD, konektivita) a velice povedený design. Je to zatím nejlépe povedený monitorovací panel s kterým jsme zatím měli co do činění - i s přihlédnutím k jeho ceně, která sice není vyloženě lidová, ale v porovnání s konkurencí a schopnostem je velmi přívětivá.


Září 2004, Spire DigiPanel
"Silver Award za kvalitní zpracování, možnosti využití a povedený design - cena/výkon"

 Za zapůjčení panelu Spire DigiPanel děkujeme společnosti Abacus

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama