spire-atlanticwave-dalsi-pokus-o-profi-vodnika
Skříně, zdroje, chladiče Článek Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka | Kapitola 4

Charles

Charles

6. 9. 2004 00:00 47

Seznam kapitol

1. Obsah balení 2. Vodník se představuje 3. Uvedení do chodu 4. Měření účinnosti, závěr

Dnes už nikoho nepřekvapí, když se řekne, že někdo chladí procesor (případně i další komponenty) pomocí vodního chlazení. Není tomu tak dlouho, kdy většina lidí takové prohlášení brala s humorem a nebo s naprostým údivem. Nicméně doba pokročila a nejde už o nic nevídaného. Sice si kutilové staví vodníky po svém, nicméně pro Ty méně zručné stále více firem přichází se svým řešením. Dnes se na jednoho takového profi vodníka podíváme podrobněji.

Reklama

Metodika testování

K testování byla v redakci použita tato sestava:

  • Procesor Pentium 4 Northwood 2000@3320 MHz (napětí 1,6V)
  • Základní deska ASUS P4T533
  • 1 x 512MB RIMM
  • Zdroj Fortron 350W
  • Vodní chlazení Spire AtlanticWave
  • Chladič Zalman 7000Cu

Jako tepelně vodivou pastu jsme použili klasickou bílou s kysličníky kovů. Je levná, časem se neztrácí, dokáže dobře vyplnit mezery a dosahuje solidních výsledků. Testovalo se v místnosti se stabilní teplotou 25°C a se základní deskou v zavřené skříni. Program Motherboard Monitor 5 nám zajišťoval zaznamenání logů (záznamový interval 5sec). K "zatopení pod kotlem" se využíval program Prime95.

Po instalaci chladiče a spuštění počítače byl chladič několik minut temperován (zpravidla 10min). Následovala aktivace programu Motherboard Monitor 5, který začal zaznamenávat klidové teploty. Po 10 minutách už stačilo spustit program Prime95 (Torture test) na dobu 10 minut, MBM 5 průběžně zaznamenával výsledky. Pak už chybělo jen 10-ti minutové zchlazení a měření bylo ukončeno.

Měření účinnosti

Nejdříve se podívejme na výsledky jednotlivých chladičů pomocí průběhových grafů. Je v nich zaznamenán minutový klidový stav "před bouří", načež následovalo spuštění Prime95 po dobu 10 minut. Po uplynutí této doby byl systém opět zbaven veškerého zatížení a byl nechán sám sobě (a proudícímu vzduchu) na pospas :-). Do grafů byly zaneseny i hodnoty krátce po zátěži (6 minut), aby se vidělo, jak rychle dokáže který chladič srazit teplotu opět do patřičných "klidových" mezí.

A poměrně důležité upozornění. Sice jsem použil opět stejnou testovací sestavu, nicméně došlo k jedné dost zásadní změně. Měření jsem prováděl při zavřené skříni bez jakéhokoliv přídavného ventilátoru. Jednak z toho důvodu, že byly ohlasy, proč netestujeme v reálných podmínkách... (to jest při zavřené skříni) a pak také z toho důvodu, že jde o test vodního chlazení a to, jak už je z jeho podstaty zřejmé, není přímo závislé na cirkulaci vzduchu uvnitř skříně jako chladiče vzduchové. Proto se tak stane srovnání mnohem zajímavějším. Navíc Zalman 7000Cu při zavřené skříni podává o poznání horší výsledky (cca o 5 stupňů při zátěži - takže ani to neospravedlňuje jeho prohru :-)), které jsou ale oproti vzduchové konkurenci samozřejmě stále dobré :-) Stačí mu ale poodklopit bočnici a hned je to o něčem jiném. Řešením také samozřejmě může být dobrá cirkulace vzduchu a dostatek toho čerstvého - tzn. mít ve skříni přídavné sací a odsávací ventilátory.

Nejprve proběhlo měření na silně přetaktovaném procesoru - proto tak vysoké teploty. Tady nelze porovnávat číselné údaje s jinými naměřenými při jiných podmínkách (to ostatně platí ve všech případech, že výsledky lze porovnávat jen v rámci stejné konfigurace).

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož minulé měření bylo na silně přetaktovaném procesoru, díky čemuž jsou teploty poměrně dost vysoké, tak jsem pro ilustraci provedl ještě měření se stejným procesorem, ale na standardní frekvenci - ovšem se zvýšeným napětím.

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je z průběhových grafů vidět, tak při použití vodního chlazení nestoupá teplota tak strmě jako v případě chladiče vzduchového (to platí všeobecně - nejen v tomto případě). Pro porovnání maximálních teplot jsem je uvedl ještě do samostatných grafů (pro obě měření).

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Je vidět, že vodní chlazení, v tomto případě konkrétně Spire AtlanticWave, exceluje zejména při plném zatížení, kdy podává mnohem lepší výsledky než Zalman 7000Cu - kolikrát považovaný za krále vzduchových chladičů. Při plných otáčkách je AtlanticWave opravdu slyšet, nicméně i při těch minimálních, kdy je slyšet naprosto minimálně (jen trochu čerpadlo), má podstatně větší účinek, než Zalman (zejména při zátěži - rozdíl 10 stupňů není zanedbatelný).

Závěr

Pokud bychom měli tento pokus o profi vodníka nějak zhodnotit, tak mě napadá porovnání s dříve testovaným Aquariusem III od Thermaltake. Tenkrát šlo o více než dvakrát tak velikého a taky dvakrát tak drahého zástupce "instantních" vodníků. Navíc... sice byl Aquarius daleko větší, jenže byl uvnitř prázdný - naprosto nevyužitý. Výměník byl celkem směšný. Naproti tomu dnešní kousek je velice efektivně rozvržen a jednotlivé díly ovlivňující chladící výkon pracují prostě efektivněji.

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Koloběh vody je více než dobrý, ač se to na první velikost čerpadla nezdá. Proto by ani nebyl snad problém na hadičky od bloku na CPU napojit další dvě pro chlazení grafické karty. Ale to už záleží čistě na vás, zda-li se rozhodnete pro takovéto úpravy. S ohlédnutím k poměru cena/výkon dopadá tento kousek mnohem lépe než Aquarius III. A také zabere mnohem méně místa. Škoda, že jsme je nemohli nasadit přímo proti sobě... myslím (a nebudu asi daleko od pravdy) že by jsme byli svědky souboje Davida s Goliášem. 

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory
Střízlivé provedení Styl řešení napájení
Na své rozměry efektivní Vedení hadic ze skříně - absence ventilů
Při minimálních otáčkách tiché Bylo myšleno jen na chlazení CPU
  Pouze pro socket 478 a socket A
Rozměry: 256.5 x 110 x 118 mm (H x Š x V) 

Orientační cena - 3880 Kč bez DPH

A jestli jej lze doporučit? Pokud hledáte nějaké rozumně zpracované řešení a nevadí vám externí provedení (přičemž jste ochotni investovat do vodníka), tak pak myslím, že Spire AtlanticWave je produktem hodným vašeho zájmu. Pokud jste ale nadšencem, který si chce postavit svého vlastního vodníka, tak pro vás asi žádná změna nenastala... jelikož toto je hotové řešení, díky kterému člověk přijde o ten pocit konečného vítězství, když ve finále rozjede čerpadlo a nikde nic neteče :-) Cena ale ještě pořád není zrovna lidová... navíc nepříjemná je skutečnost, že nejsou podporovány platformy socket 754 a socket 939.

Za zapůjčení vodního chlazení Spire AtlanticWave děkujeme společnosti Abacus

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama