spire-atlanticwave-dalsi-pokus-o-profi-vodnika
Skříně, zdroje, chladiče Článek Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka | Kapitola 3

Charles

Charles

6. 9. 2004 00:00 47

Seznam kapitol

1. Obsah balení 2. Vodník se představuje 3. Uvedení do chodu 4. Měření účinnosti, závěr

Dnes už nikoho nepřekvapí, když se řekne, že někdo chladí procesor (případně i další komponenty) pomocí vodního chlazení. Není tomu tak dlouho, kdy většina lidí takové prohlášení brala s humorem a nebo s naprostým údivem. Nicméně doba pokročila a nejde už o nic nevídaného. Sice si kutilové staví vodníky po svém, nicméně pro Ty méně zručné stále více firem přichází se svým řešením. Dnes se na jednoho takového profi vodníka podíváme podrobněji.

Reklama

Výrobce sice přikládá k plnění plastovou nádobku, nicméně jelikož je onen otvor ve stejné rovině jako výměník plný vody, tak nevím, jak bylo zamýšleno naplnit okruh vodou bez výskytu vzduchu uvnitř - respektive bez šíření vzduchových bublin okruhem. Navíc je onen uzávěr trochu vypouklý, takže vzduch tam bude vždy. V manuálu stojí jen zcela naplnit vodou. Po chvíli laborování jsem ale přešel ke kolegovi, nekompromisně jsem zkonfiskoval jeho dvoulitrovou flašku, jež jsem následně vyprázdnil, odřízl hrdlo (zbavil ji starostí) a naplnil destilovanou vodou. Okruh jsem u bloku rozpojil, ponořil tuto část do vody a provedl odvzdušnění (přičemž se pomalu proměňuje poloha výměníku, aby veškerý vzduch postupně vyprchal). Poté jsem k bloku onen konec znovu připevnil a šlo se již na procesor.

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o samotnou instalaci, tak se nemusíte bát nějakých "brutálností". Díky tomu že jde jen o chlazení CPU, respektive přítomen je jen blok na CPU, tak je instalace celkem rychlá a snadná.

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Před instalací bloku ale nezapomeňte, že musíte mít hadice již protáhnuté skrze záslepku. Jinak budete muset okruh rozpojit, provléci a znovu dát dohromady (v mém případě pod vodou).

Spire AtlanticWave - další pokus o "profi" vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz

Na následujícím přiblížení je jasně vidět způsob uchycení. Ony spony "objímají" plastovou klec okolo patice a tlačí chladící blok směrem k procesoru. My jsme testovali na socketu 478. Pokud byste chtěli tento blok instalovat na socket A, tak budete muset odšroubovat čtveřici jistících šroubů, oddělat kovovou desku (ta je totiž rozměrnější než socket A a brání tak uchycení spony) a poté měděný a plastový díl opět čtveřicí sešroubovat dohromady. Pak už jen stačí přes střed bloku přetáhnout sponu a na obou stranách uchytit.


Po instalaci záleží už jen na vás, kam si externí část uložíte. Myslím že díky jejímu povedenému designu nebude dělat ostudu žádné skříni (bude se vyjímat i na leckterém hliníkovém skvostu).


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama