Sony VAIO VPC-EB1S1E — ideální pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Sony VAIO VPC-EB1S1E — ideální pro hráče

Sony VAIO VPC-EB1S1E — ideální pro hráče | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 5. 2010 03:00 27

Seznam kapitol

1. Sony VAIO VPC-EB1S1E — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Cenově dostupných herních notebooků není nikdy dost. Před časem jsme jeden takový testovali od Aceru, propadl však v dílenském zpracování. Nyní tu máme stroj v téměř identické konfiguraci, ale jeho výrobcem je Sony. Že by konečně laptop do nepohody, nebo jej pro změnu srazí na kolena tradičně vyšší cena?

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

O zvuk se starají dva reproduktory, které jsou umístěné nad klávesnicí. Nelze proto čekat nějakou vyšší kvalitu reprodukovaného zvuku, nicméně při nižších hlasitostech je zvuk vcelku čistý a pokud vám nevadí malý rozsah reproduktorů a chybějící plastičnost, dá se s nimi vcelku přijatelně pracovat. Pokud ale patříte k náročnějším uživatelům, kteří si rádi pustí hudbu i jinak než jen jako kulisu, koupi sluchátek se jako obvykle nevyhnete.

Chlazení - provedení

Sony VAIO VPC-EB1S1E — ideální pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

K chlazení notebooku se nedá dostat snadným způsobem, je nutné celý stroj rozdělat, tudíž jsem dnes fotku chlazení vynechal. Uvnitř notebooku ale nenajdete nic netradičního, chlazení je řešeno jediným okruhem, kdy teplo od procesoru a grafického čipu odvádí měděné heatpipe na pasivní chladič profukovaný ventilátorem, ostatní komponenty v notebooku jsou nechlazené.

  V klidu V zátěži
Procesor 49 °C 65 °C
Grafický čip 50 °C 80 °C
Pevný disk 38 °C 45 °C

Teploty všech komponent s čidlem jsou v klidu i po hodinové zátěži naprosto v normě a není důvod se domnívat, že se bude notebook třeba v horkých letních dnech přehřívat. Slušně vyřešen byl také odvod tepla. U notebooku s výkonným hardwarem je bohužel vcelku běžné, že se šasi na některém místě přehřívá, u testovaného notebooku Sony jsem si všiml při dlouhodobém vytížení GK i procesoru pouze lehkého zahřátí šasi v oblasti okolo mezerníku.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Při nenáročné kancelářské práci přes den je notebook vcelku tichý a ventilátor sotva uslyšíte. O něco horší je to ale v tichu večer. To už chod větráku slyšet je, nicméně jeho otáčky nejsou zase tak vysoké, aby vás třeba při práci rušil.

Hraní počítačových her

Protože je notebook osazen poměrně výkonným hardwarem, při plném zatížení se ventilátor po pár minutách rozjede na vysoké otáčky a alespoň částečné ticho při provozu ve Windows je rázem pryč. Při hraní her ale i jiné náročné práci notebook spolehlivě uslyšíte i při běžném denním provozu, a pokud patříte k milovníkům ticha, bude jeho hluk poměrně nepříjemný. Ještě horší je to samozřejmě v naprostém tichu večer, kdy je hučící ventilátor dost otravný. Zkrátka daň za výkonný hardware.

Záruka

Standardní záruka na notebooky Sony VAIO je 24 měsíců s 30denní lhůtou na opravu v autorizovaném servisu. Lze však zakoupit mnoho různých rozšíření záruky jako jednoletá mezinárodní, běžné rozšíření záruky až na pět let či záruku s opravou notebooku druhý den z zákazníka (next business day). 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama