Sony VAIO TT21XN/B - alternativa pro netbooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Sony VAIO TT21XN/B - alternativa pro netbooky

Sony VAIO TT21XN/B - alternativa pro netbooky | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 10. 2009 03:00 16

Seznam kapitol

1. Sony VAIO TT21XN/B - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže baterie 11. Vyhodnocení a závěr

Přemýšlíte o koupi maličkého netbooku, avšak vadí vám vám často špatná kvalita dílenského zpracování, nízký výkon procesorů Intel Atom či absence optické mechaniky? Pokud nemáte hluboko do kapsy, existuje pro vás kromě koupě většího a robustnějšího notebooku ještě jedna alternativa.

Reklama

Sony VAIO TT21XN/B

Sony VAIO TT21XN/B - alternativa pro netbooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před verdiktem jako obvykle v rychlosti zopakuji, co se mi na malém 11" Sony líbilo a co nikoliv. Kladných stránek má VAIO TT21XN/B hned několik. Patří sem ve své kategorii velmi výkonný procesor (byť na nejnáročnější práci rozhodně vhodný není), výborný 11,1" displej se základním HD rozlišením a LED podsvícením, 128GB SSD a optická mechanika, která je u počítačů této kategorie raritou. Toť k hardwarové výbavě. Dále mne potěšilo vynikající dílenské zpracování a s tím spojená hořčíková šasi. Zmínit se musím i o dlouhé výdrži bez připojení do elektrické sítě a povedené klávesnici.

Největším záporem počítače je samozřejmě cena. Přes 55 tisíc korun za 11" notebook dá v dnešní době jen málokdo, vždyť za tuto cenu můžete mít čtyři netbooky a ještě vám zbude! Dále nepotěší mizerný výkon integrovaného grafického čipu a nakonec se musím zmínit o portech. Dvojice USB je v dnešní době opravdu málo a nepotěší ani absence oblíbeného ExpressCard slotu.

Shrnutí

Sony VAIO TT21XN/B by šlo označit jako "dokonalý netbook". Má totiž rozměry a hmotnost malých netbooků, které kombinuje s hardwarem z úporných notebooků. Díky tomu má výkon procesoru více než dvojnásobně vyšší než mají netbooky s procesory Atom a dále si připočítejte slušný flashový pevný disk a samozřejmě také vynikající displej. Třešničkou na pomyslném dortu je pak optická mechanika. Výčet dokonalého netbooku pokračuje hořčíkovou šasi s vynikajícím dílenským zpracováním, dlouhou výdrží bez připojení zdroje a tak by se dalo pokračovat.

Tato pohádka má však podobně jako při pojídání perníkové chaloupky jeden háček. Ježibabou je v tomto případě cena, která je opravdu brutální. VAIO TT21XN/B se totiž v testované konfiguraci prodává za 57 tisíc korun včetně DPH, což je cena, za kterou si můžete koupit třeba pět až šest netbooků. Malé 11" Sony VAIO proto zůstává něčím exkluzivním, co si nemůže koupit jen tak někdo. Pokud na něj však peníze máte, zklamáni rozhodně nebudete. A pro nás ostatní jsou tu prostě pomalé netbooky, byť se všemi jejich nevýhodami.

Sony VAIO TT21XN/B

KladyZápory
+ ve své kategorii výkonný procesor- velmi vysoká cena
+ displej, flashový disk, optická mechanika- nízký výkon GPU
+ hořčíková šasi, dílenské zpracování- jen dva USB porty
+ dlouhá výdrž na akumulátor- chybí ExpressCard slot a eSATA
+ pohodlná klávesnice 

Orientační cena včetně DPH: 57 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval českému zastoupení společnosti Sony, které do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama