sony-dru-510a-obojetna-dvd-vypalovacka-napodruhe
Úložná zařízení Článek Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé | Kapitola 3

Hruška Tomáš

Hruška Tomáš

2. 6. 2003 00:00 19

Seznam kapitol

1. DVD - provedení, kapacita a datový tok 2. Formáty DVD (ROM, -R,-RW, +R,+RW) 3. Sony DRU-510A - základní parametry 4. Software, testy a závěr

Doplněno: Nová mechanika SONY DRU-510A je na dnešní poměry papírově to nejlepší, co si můžete v oblasti multi-jazykových (umí standardy DVD Fora i DVD+RW Alliance) DVD vypalovaček pořídit. Zvyšování schopností mechanik s sebou ale stále přináší větší či menší kompromisy. Čtěte jak se s nimi popere DRU-510A...

Reklama

Interní mechanika Sony DRU-510A je pokračovatelem řady DRU-5xx - skutečných multiformátových mechanik*, mechanik které umí zapisovat na obě konkurenční, a dříve neslučitelné skupiny zapisovatelných DVD medii: na media DVD Fora (DVD-R /-RW) i na media DVD+RW Alliance (DVD+R /+RW).

*Poznámka: Existuje specifikace DVD Multi, která obsahuje pouze standardy DVD Fora včetně DVD-RAM, nezahrnuje však již formáty konkurenční skupiny DVD+RW Alliance. Mechanika DRU+510A jde v ohledu podpory obou soupeřících skupin stejně daleko - výjimkou je, stejně jako u DRU-500A, chybějící podpora formátu DVD-RAM (Sony tvrdí, že by podpora tohoto formátu stála 70USD).

Vyjmenování všech možností zápisu a čtení (mechanika zvládá i běžná CD-R/RW) testované mechaniky vypadá jako složitá matematická rovnice:

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaná mechanika DRU-510A byla v "krabicovém" tzv. retail balení se softwarem. Uvnitř tedy naleznete (mimo vlastní mechaniku) také CD se softwarem, kabel IDE, návod k instalaci (je i česky) a jedno přepisovatelné medium DVD+RW (2.4X, 4.7GB) - začít s experimentováním můžete tedy ihned po instalaci.

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Z praktického hlediska bychom mohli říci, že mechanika je spojením tří přístrojů do jednoho:

  • mechaniky DVD-R /-RW, která data zapisuje max. rychlostí 4x a přepisuje rychlostí 2x,
  • mechaniky DVD+R /+RW, která data zapisuje i přepisuje max. rychlostí 4x,
  • a klasické vypalovačky CD-R/RW s parametry: 24x16x32x.

Pokud porovnáte tyto hodnoty s dnešními specifikacemi zjistíte, že co se týče zápisu a přepisu DVD medii nabízí testovaná Sonka maximum.

Poznámka: Otázkou je, jestli seženete odpovídající media. Z nejrychlejší skupiny jsme měli k dispozici pouze medium DVD-R GigaMaster 4x (cena tohoto media byla, ve srovnání s medii 2x, téměř dvojnásobná - stálo totiž 98Kč), "čtyřkové" media DVD+R ani DVD+RW jsme v době testu k dispozici neměli.

Design a provedení

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Design mechaniky je na dnešní poměry nečekaně odvážný: čelu dominuje kryt šuplíku stříbrné barvy překrytý poloprůhledným "kabátkem". Na něm jsou, na protilehlých stranách u stylizovaných "nárazníků" vyvedena modře loga obou konkurenčních skupin (asi aby byla od sebe co nejdále :). Spodní část čela je klasické šedé barvy - díky tomu mechanika designově splyne jak s hliníkovými, tak i černými nebo klasickými skříněmi.

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Sony se i u tohoto modelu rozhodla jít cestou minimalizmu - upustila od sluchátkového konektoru, regulátoru hlasitosti a tlačítka "Play" (dnes to už tolik nevadí - jsme ve věku mp3).

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní část je osazena klasickými vstupy a výstupy (viz. zleva): digitální konektor SPDIF (2-pinový), audio konektor (4-pinový), soustava jumperů, IDE konektor a konektor napájení. Mechanika není vybavena chladícím větrákem - to přispívá tiššímu chodu mechaniky.

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Řada DRU-5xx je, narozdíl od předchozích "plusových" modelů DVD+RW, vlastní konstrukcí firmy Sony (firemní je i elektronika). Mechanika využívá klasické rozhraní IDE / ATAPI (podporuje UltraATA 33). Poznámka: Mechaniku je možno nainstalovat jak ve vertikální, tak i v horizontální poloze.

Základní technické parametry

  • zápis DVD:
    4X max. DVD+R; 4X max. DVD+RW;
    4X max. DVD-R; 2X max. DVD-RW;
  • zápis CD:
    24X CD-R;
    16X CD-RW
  • čtení DVD a CD:
    12X max. DVD-ROM (čtení DVD-R /+R 4x);
    32X max. CD-R, CD-ROM;
  • přístupová doba:
    DVD: 200ms
    CD: 160ms
  • interní buffer: 8MB
  • technologie proti podtečení bufferu: ano, Power-Burn
  • podporované formáty: DVD-ROM, DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, CD-DA, CD-ROM (XA), Video CD, Photo CD (multi-session), CD Text, CD Extra a další.
  • dodávaný software (vše v angličtině):
    Veritas RecordNow DX: jednoduchý software pro zápis CD/DVD,
    Vertias DLA: sw pro paketový zápis, kdy se medium +RW chová jako pomalý harddisk,
    Sonic MyDVD 4.0: DVD authoringový software,
    Cyberlink PowerDVD 4.0 XP: softwarový přehrávač DVD,
    Vertias Simple Back-Up: zálohovací software,
    MusicMatch Jukebox 7.1: software pro práci se zvukovými a mp3 soubory.

Specifikace mechaniky vypadají opravdu slibně. Mimo zápisu na disky DVD-RAM umí DRU-510A opravdu vše, co byste od interní DVD zapisovačky mohli očekávat.

Nero Info Tool

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz


mechanika byla vybavena firmwarem 1.0a

Takový pohled se nenaskytuje příliš často - mechanika nabízí téměř vše, co je u interních mechanik možné. Výjimkou je nepodporovaný formát DVD-RAM (podle Sony by se cena musela zvednout o cca o 70USD) a Mount Rainier, kterému Sony dosud příliš nevěří.

Sony DRU-510A - obojetná DVD vypalovačka napodruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

S DRU-510A si rozumí i s poslední inkarnace populárního kopírovacího programu CloneCD 4 (4.2.0.2), ten však s mechanikou pracuje pouze jako s obyčejnou CD vypalovačkou.

Poznámka: Firma Elaborate Bytes AG slibuje na svých stránkách brzké vypuštění programu CloneDVD - předpokládám, že Sony DRU-510A bude patřit mezi podporované typy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama