Smart TV Boxy: Udělejte z vaší staré bedny chytrou TV
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Smart TV Boxy: Udělejte z vaší staré bedny chytrou TV

Smart TV Boxy: Udělejte z vaší staré bedny chytrou TV | Kapitola 6

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

24. 7. 2014 03:00 17

Seznam kapitol

1. Jak jde udělat z „hloupé“ televize chytrou 2. Evolveo Smart TV Box Q4: čtyřjádro a Jelly Bean 3. Evolveo Smart TV Box Q4: nahradí  i tablet 4. Evolveo Smart TV Box Q4: shrnutí 5. Energy Sistem – Energy Smart TV Box: představení 6. Energy Sistem – Energy Smart TV Box: co umí 7. Energy Sistem – Energy Smart TV Box: shrnutí
8.  Egreat Mini PC U1: ořezané Evolveo 9. Egreat Mini PC U1: softwarová stránka 10. Egreat Mini PC U1: za málo peněz přiměřeně muziky 11. WD TV Play: domácí multimediální centrum ale nic víc 12. WD TV Play: líbivé UI, ale žádný prohlížeč 13. Western Digital TV Play: vzhled není všechno 14. Shrnutí, postřehy a závěr

Zdá se vám, že když nemáte chytrou televizi, tak jste zaspali dobu? Ale zbavovat se funkčního staršího či dokonce zánovního televizor jen kvůli tomu, že novější nabízejí něco navíc, by byl nesmysl. Chybějící funkce můžete doplnit třeba pomocí tzv. Smart TV Boxu – zařízení, které možnosti vašeho televizoru významně rozšíří. 

Reklama

V této kapitole si řekneme něco k samotným funkcím zařízení, které z vaší běžné televize udělají tu chytrou. Jak jsem již zmínil, zařízení běží na operačním systému Android 4.0. Je ale opatřeno vlastní nadstavbou, která usnadňuje výběr jednotlivých funkcí tak, aby se v systému vyznali i informatikou nepolíbení jedinci.

Smart TV Boxy: Udělejte z vaší staré bedny chytrou TV
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato UI nadstavba funguje jako běžné rolovací menu, kterým se pohybujeme do stran a vybíráme z jednotlivých aplikací, mezi které patří kupříkladu hudební přehrávač, přehrávač videí, prohlížeč obrázků, správce souborů (položka Files) a v neposlední řadě také menu označené jako DVBPlayer, které umožňuje spuštění samotného televizního vysílání.

Energy Sistem - Energy Smart TV Box

Mezi další důležité funkce patří samozřejmě také přístup k internetu, který je v menu označen ikonou zeměkoule a popiskem Web. Prohlížeč je tradiční Androidí (nikoliv Chrome), který známe z většiny tabletů se zmíněným OS. Mezi další složky menu patří samozřejmě také aplikace. Mezi přeinstalované aplikace se řadí například zmíněný DVBPlayer, který umožňuje přehrávání televizního obsahu. Pro přehrávání vysílání je nutné k zařízení připojit anténní kabel, přičemž pak funguje jako bežný DVB-T tuner. Pokud jste vlastníky některé satelitní televizní služby, nezaručuji vám funkčnost, resp. rozpoznání programů.

Energy Sistem - Energy Smart TV Box

Za zmínku stojí tradiční výbava ve formě kalkulátoru, kalendáře, emailového klienta či hodin. Zajímavostí je aplikace iPlay, pomocí níž lze z vašeho chytrého telefonu iPhone či tabletu iPad bezdrátově streamovat hudbu, videa či nahrávat fotografie.

Energy Sistem - Energy Smart TV Box

Prakticky ke stejnému účelu slouží EShare Server, který by měl být určen ke streamování dat ze zařízení s operačním systémem Android. Ačkoliv má EShare Server ikonu v menu aplikací, samotný software si budete nuceni dodatečně stáhnout. Dalším šikovným nástrojem je DLNA EShare server, který umožňuje sdílení souborů ve vaší síti přes HTTP protokol pomocí služby UPnP. Pro zapnutí služby stačí zapnout server a sdílet. Sdílet tak můžete například i data z herních konzolí, tabletů a dalších zařízení. Podmínkou je samozřejmě router s podporou DLNA.

Energy Sistem - Energy Smart TV Box

Závěrem pouze dodávám, že STB od Energy Sistem nemá českou lokalizaci a nedočkáme se jí ani po stažení nového firmware.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama