sestava-za-15-tisic-a-nic-navic-je-to-mozne
Návody Článek Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné? | Kapitola 2

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

18. 11. 2004 00:00 108

Seznam kapitol

1. Úvod, varování a předběžný rozpočet 2. Použité a bazarové komponenty 3. Nové komponenty, sestavení a závěr

Před nedávnem se mi vyskytla zajímavá příležitost sestavení PC sestavy. Zajímavá byla v tom, že finanční strop byl nasazen na 15.000 Kč, což není za "relativně" moderní sestavu i s monitorem příliš velká suma. Jako správný PC šťoural jsem však řekl, že "není problém" a s třemi "Masaryky" podnikl tuto dobrodružnou výpravu.

Reklama

Záleží samozřejmě na vkusu. Některé skupiny uživatelů by po zboží z PC bazarů ani nešáhli, někteří si naopak ve vyhledávání v tomto sektoru lebedí. V PC bazarech (potažmo v inzerátech) se dají sehnat komponenty za ceny přemrštěné i velmi lukrativní, v kvalitě odpovídající i neodpovídající ceně, ve stavu slušném i katastrofálním, se zárukou v kamenném obchodě i bez záruky, zcela nové nerozbalené i již "načaté". Jsem poměrně příznivě nakloněn této záležitosti, i když zkušenosti mám už i negativní (přece ale jen ty pozitivní převažují).

Na internetu se dá vyhledat řada internetových bazarů, přičemž ty opravdu dva veliké nabízejí vskutku robustní uživatelské rozhraní a přehršel inzerátů přidaných za den. Nebudu je sice jmenovat, ale šířka jejich nabídky a četnosti inzerentů skutečně dává na výběr každému.

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?
i Zdroj: PCTuning.cz

Několik rad pro začínající :

  • Inzerátů je skutečně hodně a některé komponenty jsou třeba delší dobu nedostatkové. Proto neházejte po prvním dnu neúspěšného hledání flintu do žita zkuste to den druhý. Optimální doba, kdy byste už měli uvažovat o jiné cestě sehnání komponenty je asi týden.
  • Nepříjemnou skutečností v inzerátech je tzv. podnikatelský "flame". Tito vykukové se tváří jako normální inzerenti, tj. fyzické osoby, ovšem často prodávají ve velkém a na IČO přičemž se nejedná o nic jiného než o velkoodběratele HW nebo dealery. Ceny mívají někdy nižší než v obchodech, ovšem se zárukou to není již tak horké, protože technickou základnu takové osoby prostě nemají. To že poskytnout 6 měsíců záruku může a nemusí být pravda.
  • Inzerenti zpravidla uvádějí emaily, čísla mobilních telefonů, popřípadně i ICQ čísla. Pokud můžete, zkuste se doptat na stáří zboží a zda-li je ještě záruka.
  • Nesolventního inzerenta také poznáte podle toho, že o původu zboží "mlží". "Už si nepamatuji, kdy to je kupovaný, ale je to 100% v pořádku", "to je z nějakého druhého počítače, co měl kolega v práci", apod. :-)
  • Výhodou je, pokud je prodávající i nakupující ze stejného (velkého) města. "Měšťáci" mají a vždy budou mít v tomto výhodu než přespolní. To je ověřený fakt.
  • Pokud je možno, vždy vybírejte inzerát, kde je daná komponenta ještě nějaký čas v záruce.
  • Pokud s tím kupující souhlasí, vytvořte kupní smlouvu. Stačí uvedení jmen, adres, číslo OP, případně rodné číslo, popis zboží, kupní cena a dva podpisy. To vše ve dvou kopiích.
  • Posílání zboží na dobírku je vždy mírnou hrou v loterii, ovšem v některých případech je to jediná cesta. Musíte počítat s tím, že cena bude navýšena o poštovné, které je poměrně drahé (75Kč). Může se stát i to, že vám podvodník pošle něco jiného nebo kousek umělé hmoty (ano, i mě se to stalo :-)).
  • Vztah inzerent - kupující je bleší trh se vším všudy, zkuste tedy smlouvat. Vyplatilo se mi kolikrát: "Tedy 2500 Kč říkáte?", "Jo, jo.", "Je ta věc v záruce?", "To bohužel už ne", "A nějaký kupní doklad mi můžete dát? Prodejku? Fakturu?", "To asi ne...", "Hmm. To je škoda... Já bych to potřeboval kvůli záruce i kvůli tomu, abych si to dal do nákladů", "Hm... to jo...", "No bez záruky a kupního dokladu to vezmu za 2300,-?". Nebo tak nějak podobně, meze fantazie se v tomto nekladou :-)
  • Komponenty kupujte s rozumem, některé ceny jsou opravdu přemrštěné. Zkuste argumentovat i cenou nové komponenty při smlouvání o ceně.

Redukce 1779,- Kč na konečnou hladinu pod 15k

Vraťme se tedy k sestavě, kterou je třeba pořídit do 15k. O věcech, které se budou kupovat jako nové se rozhodlo. Bylo třeba snížit cenovou hladinu u CPU, pevného disku nebo paměti.

Další věcí, kde se dá výrazně ušetřit, je koupě repasovaného monitoru. Ty lze často koupit ve velmi zachovalém stavu, ve firmách zabývajících se právě prodejem takovýchto monitorů. Repasované monitory sice mívají "kastli" všelijakou, ovšem často super kvalitní masku, která hravě strčí do kapsy low-endové monitory. Proto o této možnosti také uvažujte. Na repasovaném monitoru se dá ušetřit nemalá částka a konečná kvalita nebývá k zahození. V této sestavě jsem volil nový monitor jen z faktu, že pořizování repasovaného monitoru je spojené s ježděním autem, které bylo v tu dobu "off-line", nebo shánění odvozu, protože vozit monitor BUSem není sice nemožné, ale zážitek to je.

Střední třída CPU, zejména od AMD, se v dnešní chvíli neshání jednoduše. Při toulkách inzeráty narazíte na mnoho AMDček, ovšem zejména se snaží každý zbavit starých Duronů, nebo Athlonů XP s původním 266MHz jádrem Palomino. Na střední třídu narazíte zřídka a když už, tak je procesor neúměrně předražen, nebo je cena v pořádku, ale procesor zmizí 30 minut po zveřejnění inzerátu. A jelikož čas tlačil, shánění CPU jsem v této chvíli zavrhl.

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?
i Zdroj: PCTuning.cz

Lepší situace je u pevných disků. Sehnání pevného disku byla otázka dvou tří SMSek. První člověk už měl harddisk prodaný (WD 40GB 7200 ATA), druhý člověk nechtěl slevit (Seagate 60GB z 1500Kč na 1300,- Kč), třetí slevil a navíc byl téměř 30minut jízdy tramvají ode mne (znovu výhoda těch velkých měst). Jednalo se o Maxtor 40GB, 2MB cache, 5400rpm :-(, ale za 1200,- kupovaný v 5/2004 a v záruce do 5/2006.

Bohužel tíživá finanční situace a příkrost horního stropu mne donutila snížit původně zamýšlenou velikost operační paměti z 512MB na 256MB, protože v obálce zbývala už poslední tisícikoruna. Podařilo se do druhého dne domluvit schůzku i odzkoušení A-DATA DDR333MHz 256MB a smluvit cenu z 1000,-Kč na 900,-Kč. Doba pro nákup pamětí není příznivá, pamatuji časy, kdy jsem kupoval nové DDR266 512MB za 1150,- Kč.

Co ale bylo nejdůležitější, cena se rázem dostala pod 15k a bylo jen otázkou, jak rychle dokáže daný obchod vyexpedovat nové komponenty...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama