Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat! | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

31. 8. 2009 03:00 13

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Saitek X52 Pro - joystick 3. Saitek X52 Pro - throttle 4. Saitek Pro Flight Rudder Pedals 5. Testování a software 6. Hodnocení a závěr

Dnešní článek by měl být povinnou četbou zejména všem milovníkům letadel a leteckých simulátorů. Na trh se totiž dostal jeden z nejzajímavěji propracovaných joysticků dnešní doby. Jednat se přitom nebude jen o jednu páčku, ale hned o celý letecký set včetně plynové páky a směrových pedálů. Tak jen vzhůru do výšin!

Reklama

První pohled

Páka určená přidávání a ubíraní výkonu letounu je zkrátka neodmyslitelnou součástí každédo dokonalého leteckého simulátoru. Tato je však ještě navíc vybavena spoustou dalších speciálních tlačítek a funkcí, mezi něž v sérii X52 už naprosto neodymslitelně patří i MFD (MultiFunctional Displey), což v překladu znamená multifunkční displej. Toto LCD pak dokáže zobrazit podobně jako u některých herních klávesnic (Logitech G15, G19) některé užitečné statusy z hry. V našem případě se však nejedná o zdraví a munici, ale zejména o GPS souřadnice, rádio nebo poruchové hlášky letounu. Nebudu však předbíhat, MFD ještě budu věnovat velkou část této kapitoly.

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká zpracování, pohybuje se na stejně precizní úrovni, jako tomu bylo u joysticku, o němž jsme se bavili v minulé kapitole. Myslím, že bych se opakoval, když zmíním, že i konstrukce často namáhaných součástí plynové páky je vyrobena z kvalitního kovu.

Zmínit bych měl také speciální postranní kovový kotouč sloužící k nastavení odporu páky. Velmi užitečná věcička,...

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Tlačítka

Nyní už se ale podíváme na tlačítka. Ty bych tentokrát rozdělil pouze do dvou odlišných sektorů. Jedním z nich je vrcholek (hlavička) páky samotné, kdežto druhý nalezneme poblíž multifunkčního displeje.

Začneme hezky od spoda, držte se tedy následujícího obrázku. Úplně vlevo dole se nachází joystick s tlačítkem umožňující ovládat myš. To je šikovné zejména ve Flight Simulatoru k pohybu myší po kabině a spuštění různých dalších funkcí, které se na joysticky nevešli. Dále tu máme velice praktický slider (posuvník), který se mi velmi osvědčil zejména při ovládání klapek. Nakonec jsou tu také tři dvojsměrná tlačítka, z nichž dvě jsou obehnany posuvným kotoučem vhodné například ke hledání frekvencí a ladění leteckého rádia.

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá strana pak disponuje pouze dalšími dvěma tlačítky. První z nich, úplně vlevo dole, je osmisměrný joystick. Druhé pak slouží jako skrolovací kolečko. Jak sami vidíte, hlavičku páky lze naprogramovat k různým účelům a člověk tak má díky kalibraci minimálně na den o zábavu postaráno ;). Sám Saitek přímo na svých stránkách však hned několik předprogramvaných profilů nabízí. Oficiálně zatím podporuje pouze tyto hry:

  • Combat Flight Simulator 3
  • Flight Simulator X a nižší verze
  • F22 Air Dominance Fighter
  • Falcon 4.0
  • IL-2 Sturmovik
  • Independence War 2
  • Lock On: Modern Air Combat
  • Mechwarrior Mercenaries
  • X2: The Threat

Na oficiálním diskuzním fóru však mnoho uživatelů sdílí spoustu dalších profilů.

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Páka sloužící přidávání a ubírání výkonu je zpracována nadmíru realisticky. Velmi se mi také líbí percentuální indikace, která od 0 do 75 svítí zeleně a od 75 a výš zčervená. I takové kosmetické zlepšení perfektně zpříjemní náš let, věřte tomu... v některých simulátorech se výkon motorů musí neustále hlídat.

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

MFD

O MFD (MultiFunctional Displey) jsem se před pár odstavci již zmiňoval. Stejně tak jsem podotknul, že v jeho blízkosti se nachází celkem čtyři tlačítka, které slouží k jeho přesnému ovládání. Jedná se konkrétně o dvě skrolovací (změna programu a změna MFD módu) a dvě dvousměná klasická tlačidla. Na jednom z nich je uvedeno Reset a na druhém Start / Stop.

Saitek X52 Pro a Rudder Pedals - naučte se létat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vám stále vrtá hlavou, jak MFD vlastně funguje v praxi, nezoufejte, Saitek se drží velmi podobného systému, jako je tomu u hráčských klávesnic taktéž vybavených multifunkčním displejem. Jedná se zkrátka o libovolně programovatelnou obrazovku, jíž je možné přizpůsobit jakékoliv hře. Každý hráč, který se naučí velmi jednoduchý programovací jazyk přizpůsobený právě MFD je schopen na obrazovce zobrazit téměř jakýkoliv statut ze hry. Tento skript pak do přístroje nahraje jako obyčejný plugin, který pak může sdílet s jinými hráči v různých diskuzních fórech (doporučuji návštěvu oficiálního).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama