Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku | Kapitola 6

Jan Preclík

Jan Preclík

19. 2. 2019 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vypravěči 3. Prožité příběhy hráčů 4. Můj příběh
5. Technické provedení hry 6. Kolonisté a svět kolem 7. Závěr

Nejlépe hodnocená hra Steamu v roce 2018 opustila po pěti letech v říjnu loňského roku Early Access. Co ale na této jednoduše vzhlížející indie hře vidí jak počítačoví hráči, tak běžní kritici? Tajemství úspěchu projektu jediného vývojáře s vámi rozluštíme v dnešním článku o této poutavé, brutálně propracované postapo strategii.

Reklama

Velmi rychle přijdete na to, že kolonisté nejsou jen tupé ovce plnící vaše příkazy. Mají své potřeby, nálady a míru spokojenosti. Mohou být motivovaní k práci nebo taky absolutně znechucení, což čas od času přechází ve stavy šílenství. Mohou se mít s ostatními kolonisty rádi nebo se naopak mohou nenávidět. Díky antipatiím a depresím pak může dojít ke konfliktům, které mohou vyústit až ve vraždu.

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz

Každý z kolonistů má nějaké dovednosti. Někteří jsou spíše přes vzdělaní a jde jim věda, jiní umí lovit a vařit, další jsou pak schopnými švadlenami, případně zedníky. Jednotlivým kolonistům můžete přidělovat činnosti, které budou dělat automaticky s číselnou prioritou 1–4. Pokud činnosti žádné číslo nepřiřadíte, nebudou ji vůbec vykonávat.

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz

Vězni jsou také kapitola sama o sobě. Abyste nové kolonisty získali, musíte nejprve lidi, na které narazíte, uvěznit. Za tím účelem samozřejmě musíte mít vybudované vězeňské cely. Pokud zajistíte vězňům příjemné prostředí, teplo, světlo, soukromí a zábavu, bude s nimi řeč a časem bude k vaší kolonii získávat sympatie. Budou se bavit s bachaři, kteří jim zajišťují základní potřeby, ošetřují je a nosí jim jídlo. Ve chvíli, kdy jsou dostatečně dobře naladěni, můžou bachaři začít s přesvědčováním, ať se ke kolonii přidají. Naopak ty, které se nepřidají, můžete třeba popravit nebo propustit. Ti se ale mohou začít mstít.

Vztahy s ostatními koloniemi jsou neméně důležité. Pokud zajmete členy jiných kolonií, kteří zrovna procházejí kolem vás, logicky si je znepřátelíte a mohou na vás podnikat výpravy. Udobřit si je můžete postupně zasíláním darů a kooperace, případně propuštěním vězněného. Krom vyloženě nepřátelských kolonií máte ale také dost kamarádů, kteří se občas staví s karavanou, a pokud vidí, že místní obyvatele ohrožují nájezdníci či lovná zvěř, nezdráhají se chopit pušek a pomoci. Musíte si dát tak dvakrát pozor a spíše věznit poustevníky. I když sem tam narazíte na kolonii, která vás příliš netrápí a její členy klidně zajmete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama