Recenze Asus Zenfone 10: malý telefon pro velké hráče
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze Recenze Asus Zenfone 10: malý telefon pro velké hráče

Recenze Asus Zenfone 10: malý telefon pro velké hráče | Kapitola 3

Jakub Fišer

Jakub Fišer

11. 7. 2023 10:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení, design a displej 2. Výkon a výbava, výdrž, software 3. Fotoaparát a video 4. Hodnocení a závěr

Po roce se opět sešli fanoušci mobilního hraní a malých věcí. Bok po boku hledí do výlohy nejbližšího obchodu s elektronikou a rozmýšlí o novém Zenfonu 10 od Asusu. Pokud se v tomto mikropříběhu spatřujete, pokusíme se i vám odpovědět, jestli za to kompaktní novinka stojí, anebo uzrál čas sáhnout po něčem větším.

Reklama

Fotoaparát s rozlišením 50 Mpx

Při pohledu na fotosestavu mám opět nahořklý pocit, že meziroční posun je tzv. v rámci mantinelů. Coby hlavní zadní kameru totiž Asus opět využil 50Mpx fotočip IMX766, který ve výchozím nastavení pořizuje 12,5Mpx snímky. Výhodou je vícesměrové fázové ostření a gimbalová stabilizace. Na zádech je pak ještě 13Mpx širokoúhlá kamera s úhlem záběru 120°.

Recenze Asus Zenfone 10: malý telefon pro velké hráče
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning

To je vše, tedy alespoň z hlavní fotosestavy na zádech. Oba fotoaparáty jsou rozmístěny svisle a designově celkem trefně. Kvalitativně jsou na tom vlastně celkem podobně jako vloni, což rozhodně není důvod k obavám, naopak.

Hlavní kamera sází zejména na detailní snímky za dobrého osvětlení a k mému překvapení i veskrze ostré a prosvětlené obrázky při nočním focení. Širokoúhlá kamerka dostala trochu vyšší rozlišení a hlavně širší úhel záběru, který umně pomáhá zachytit větší dům, vyšší kostel nebo rozlehlejší náměstří. Nápad na zkvalitnění sekundárního snímače kvituji, chtělo by to ale zlepšit také jeho kvality při horších světelných podmínkách.

V interiéru se stále často objevuje šum a noční scéna je bohužel vcelku tmavá. Vrátím se však k chvále: portrétní režim na mne udělal velký dojem, stejně jako 2× digitální přiblížení (ořez z 50Mpx fotoaparátu), jenž výborně poslouží jako režim pro zachycování makro detailů. 

Parádní práci vykonává i 32Mpx selfie kamerka, která prošla žádaným vylepšením. Selfie kamerka však zcela nepochopitelně neumí 4K video, přitom vloni to problém nebyl. Hlavní fotoaparát se nebojí natáčení videí při vysokém rozlišení: 4K i Full HD, vždy při 30 nebo i 60 snímků za sekundu. Při 4K však nelze přepínat objektivy. Pro fajnšmekry je tu i 8K natáčení při 24 FPS. Ještě doplním, že výbornou gimbalovou stabilizaci využijete maximálně u Full HD rozlišení (30 i 60 fps).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama