radeon-x800pro-otevirani-pipelines-biosem
Článek Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

9. 9. 2004 00:00 37

Seznam kapitol

1. X800Pro na XT, původní postup 2. Odblokování - kouzla s BIOSy

Na téma úprav grafických karet série Radeon X800 Pro na verzi X800 XT (odemknutí 4 zablokovaných pipelines) už bylo popsáno mnoho webových stránek - není divu, koho by nebavilo koupit nižší model a upravit si na nejvýkonnější grafickou kartu? Dříve bylo nutné provést na čipu jisté HW úpravy (vodivé propojení můstků na povrchu čipu), dnes se objevila metoda, jak vše provést změnou BIOSu...

Reklama

Zdá se, že Radeony X800Pro ViVo jsou prakticky (zejména tehdy, mají-li 1.6ns paměti) shodné s Radeony X800XT Platinum Edition!

Sapphire Radeon Toxic X800 Pro VIVO
i Zdroj: PCTuning.cz
Sapphire Radeon Toxic X800 Pro VIVO


ASUS AX800PRO/TVD (Pro s ViVo)

P.S. Podívejte se na svou kartu X800Pro a výsledky průzkumu nahlaste do diskuze pod článek (máte od výroby propojené můstky? máte verzi ViVo? jaké paměti máte?).

Poznámka: Chtěl bych upozornit, že autor ani PCtuning nenese žádnou odpovědnost za škody, které si následujícím postupem můžete způsobit. Vše činíte na vlastní nebezpečí a je nutné si uvědomit, že i tímto zásahem do karty ztrácíte výrobcem poskytovanou záruku!

Kouzla s BIOSy

Pokud vyjdeme z toho, že HW propojení můstků není nutné, zbyde jen sázka na rozdílný BIOS. Karty X800Pro ViVo akceptují BIOS karet X800XT PE (Platinum Edition) bez větších problémů (obě mají čip ATi Rage Theater). Změní se ID zařízení (na 4A50), změní se i takty (X800XT PE má 525/575MHz).

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz


(screenshot TwojePC.pl): X800Pro ViVo s BIOSem X800XT (ID 4a50)

Jediný problém je v tom, že karta má stále jen 12 pipelines. Pro přeinstalování ovladačů se 3D aplikace domnívají, že je k dispozici plná X800XT PE (tedy 16 pipelines) a ve výsledném obraze se vyskytují závažné artefakty. Tudy tedy cesta nevede...

Klíč - Radeon X800XT pro PCI-Express

Autor serveru TwojePC.pl začal na Internetu hledat BIOS, který by otevřel 4 chybějící pipeliny až došel k (na první pohled) bláznivému nápadu - do karty nahrál BIOS karty Gigabyte r80x256v, který je určený pro typ X800XT s rozhraním PCI-Express (sami bychom to nikdy asi nezkoušeli). Nutno poznamenat, že BIOS Gigabyte je větší než původní BIOS ATI, je nutné také používat originální flashovací utilitu Gigabyte.

Nebudeme vás napínat, zdá se, že utilita a BIOS Gigabyte modifikuje i ty oblasti paměti EPROM, do kterých běžné BIOSy ATi nezasahují. I když karta s tímto BIOSem nepracuje správně, mění oblast, která je pro odemčení pipelines X800Pro ViVo kritická. Pak klidně můžete nahrát (za pomocí utility ATI) původní BIOS, případně BIOS X800XT Platinum Edition a 16 pipelines bude plně funkční (nutný je restart / kompletní reinstalace ovladačů Catalyst).

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz

Postup byl ověřený několika čtenáři, je však plně na vaše riziko. Neneseme zodpovědnost za případné poškození grafické karty. Tento fakt mějte na paměti!

Opakování - krok za krokem

  1. Pokud máš X800Pro, sundej chladič a zjisti, jestli máš spojené můstky na čipu R420 (pokud je můstek přerušený, použij původní metodu, tedy škrábání + propojení lakem),
  2. utilitou ATi Tool prověř jestli máš 16 pipelines a jsou-li funkční a neblokované BIOSem (přeinstaluj ovladače a zkoušej 3D aplikace), pokud ano, proces je hotový - následně můžeš nahrát BIOS X800XT Platinum Edition (zejména tehdy, máš-li paměti 1.6ns; flashrom -p 0 soubor.bin -f) - nezapomeň zálohovat původní BIOS,
  3. pokud jsou můstky OK ale dodatečné pipelines nejsou aktivní, nahraj BIOS Gigabyte (GVF11 -p -f r80x256v.f1) - je nutné použít přiloženou firemní utilitu (doporučuji předem zálohovat původní BIOS; flashrom -s 0 backup.bin),
  4. nahraj klasický BIOS X800XT Platinum Edition / BIOS X800Pro ViVo, případně BIOS zálohovaný utilitou ATi (pokud karta nezvládné taktování XT),
  5. prověř, jestli máš funkčních 16 pipelines (v 3D Marku 03 lze získat min. nárůst 1000 bodů)

Poznámka: pohlídejte si taktování grafického jádra a paměti (na vysokých taktech může být systém nestabilní). Nutné je také odpovídající chlazení (doporučujeme nové chladiče Arctic Cooling).

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležité!

Přestože úpravy jsou jen "softwarového" charakteru, jsou stále riskantní - ještě jednou musím upozornit, že výše zmíněný postup není zaručený (!) - zodpovědnost za jeho aplikaci nesete sami, žádné reklamace nebudou uznány.

Diskuze k tomuto postupu je zde: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=61297

P.S. Na základě TwojePC.pl. Přeji mnoho štěstí!

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama