radeon-hd4870-x2-ofenziva-rudych-pokracuje
Hardware Článek Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 8. 2008 01:00 123

Seznam kapitol

1. Úvod: Která strategie je lepší? 2. Radeon HD4870 X2 3. Asus Radeon HD4870 X2 v obrazech 4. Metodika testu a hry 5. Testovací sestava 6. Micro-stuttering 7. Age Of Conan 8. Assassins Creed 9. Bioshock 10. Call Of Duty 4 11. Company Of Heroes: Opposing Fronts 12. Crysis 13. Enemy Territory: Quake Wars
14. GRID RaceDriver 15. Half Life 2: Episode Two 16. Lost Planet: Extreme Conditions 17. Mass Effect 18. Microsoft Fligts Simulator X 19. TES IV: Oblivion 20. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl 21. Unreal Tournament 3 22. World In Conflict 23. Shrnutí výkonu - Aktualizováno! 24. Teploty a spotřeba 25. Závěr a hodnocení

POZOR Aktualizováno! Velmi bych se divil, kdybyste dosud neslyšeli o novém ATi Radeonu HD4870 X2. V den uvedení bylo možné shlédnout spoustu testů na zahraničních stránkách, a mnoho z vás má o výkonu této karty již jasnou představu - o tom, že jde o nejvýkonnější současnou grafickou kartu, není nutné pochybovat. Je ovšem toto vítězství tak jednoznačné? Hodí se koncepce dvou jader pro každou hru? Všemi aspekty - pro i proti - se budeme zabývat právě dnes...

Reklama

V této kapitole se podíváme na několik nejzajímavějších obrázků, které výrobce uveřejnil v prezentaci k uvedení duálního Radeonu na trh.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrázek samozřejmě nepochází z oné prezentace, ale je to fotografie výrobního štítku této karty. Všechny karty, které seženeme na dnešním trhu, jsou referenční výrobky přímo od AMD/ATi (pro ně je vyrábí její partneři). O této skutečnost vypovídají velmi podobná sériová čísla všech karet, co se v testech na webu objevily. Pod nálepkou Asus se také skrývá originální potisk. Všechny dnešní Radeony HD4870 X2 pochází s velkou pravděpodobností z jedné továrny.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrázek ukazuje produktovou řadu karet Radeon pro vyšší segmenty trhu. Během příštího měsíce budou uvedeny ještě Radeon HD4870 s 1GB paměti a také duální Radeon HD4850 X2. Ten se objeví ve dvou verzích, první bude vybavena 2GB GDDR3 a nejlevnější verze bude osazena pouze 1GB GDDR3. Cena Radeonu HD4850 X2 by se měla pohybovat mezi 7000Kč a 8000Kč s DPH. Tato karta by měla cenou i výkonem představovat přímého konkurenta GeForce GTX 280. Do konce roku se objeví další nové karty pouze v nižších segmentech trhu.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek představuje hlavní přednosti nové karty. První je zmíněno osazení dvou GPU jader na pouze jednom PCB (NVIDIA používá dvě GPU na dvou PCB). Jako další výhody udává výrobce, čistotu návrhu spojení dvou GPU a s tím spojenou nízkou energetickou náročností. Propojovací můstek je zde ve standardu PCIe 2.0, což je v podstatě jediná podstatná změna v návrhu karty. AMD/ATi také slibují až 80-ti procentní nárůst výkonu proti jedné kartě s jedním GPU.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

K výrazné změně došlo také v architektuře propojení obou jader GPU, mezi sebou. Na původní kartě musely oba čipy komunikovat skrze PCIe přepínač první generace, rychlostí x16. To je ale stále dostatečná šířka pásma pro komunikaci mezi jádry, omezení tedy spíše vedlo k externí PCIe sběrnici, kde již pouhých šestnáct PCIe 1.1 linek mohlo být "brzdou".

Na nové kartě byl starý PCIe přepínač nahrazen novým, ve verzi PCIe 2.0. Tím se zdvojnásobila propustnost mezi oběma jádry, a také směrem k základní desce - což je nejdůležitější parametr. V obou jádrech se také objevila zvláštní sběrnice "SidePort". V podstatě jde pouze o spojení obou GPU jednou PCIe 2.0 x16 linkou, nic víc. Zde se tedy nabízí "pustit" veškerou komunikaci jader, která jde přes PCIe přepínač, přímo z jádra do jádra. Šířka pásma mezi jádry a PCIe můstkem je ale tak dostatečná (byla už i na minulé kartě), že AMD/ATi tuto funkci na kartách vypnuli a prý nebude do budoucna na dnešních kartách fungovat vůbec. Přímo podle vyjádření výrobce, prý na výkon stejně funkce nemá vliv - jen s ní roste spotřeba karty.

Radeon HD4870 X2 - ofenzíva rudých pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední snímek shrnuje vlastnosti karty. Jedná se o nejvýkonnější grafickou kartu planety, její výkon dostačuje pro extrémní hráče, pro nejvyšší možná rozlišení a nastavení. Výpočetní výkon je 2,4 TFLOPS, jádra pracují na frekvencích 750MHz, počet procesorů je 1600, paměti jsou osazeny GDDR5 o kapacitě 2x 1GB s propustností 230GB/s. Maximální spotřeba samotné karty je 286W při ceně 549 dolarů. U nás se dají karty sehnat kolem 10 000Kč s DPH, do konce prázdnin ale počítejte s cenou už pod deset tisíc.

Oproti konceptu první duální karty Radeonu HD3870 X2, je zde tedy několik zásadních rozdílů. Předešlá karta nesla pouze polovinu paměti, a měla také razantně snížené takty proti klasické jedno GPU verzi. Tento druhý duální počin již žádné kompromisy nemá, vše je stejné jako na jedno GPU kartě Radeon HD4870 - v tom je také lepší srovnání karet a jejich výkonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama