První pacient s Neuralinkem hraje šachy silou své kybernetické mysli
i Zdroj: Bing AI
Novinka První pacient s Neuralinkem hraje šachy silou své kybernetické mysli

První pacient s Neuralinkem hraje šachy silou své kybernetické mysli

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

21. 3. 2024 16:45

Přichází čas Profesorů X a Luků Skywalkerů? Nechť nás provází síla? Těžko, tak daleko ještě nejsme. Telekineze a telepatie nás ještě asi nečeká. Škoda.

Reklama

Když jsem se díval na video k tématu (níže), vzpomněl jsem si na druhý (asi?) díl filmu Matrix, jak tam operátoři posledního lidského města mávají rukama po holografických obrazovkách. Zkusili jste si někdy představit, že několik hodin v kuse rozhazujete rukama? Na konci šichty bychom měli ruce jak z olova a ramena totálně vyřízené. Neuralink a ovládání počítače pomocí myšlenek je MNOHEM lepší a pohodlnější varianta, jak ukazuje první uživatel mozkového implantátu. Musíme ovšem zmínit, že pacient je ochrnutý od krku dolů a to byla jedna z podmínek pro instalaci čipu. Byl to pokus, jak zlepšit takovému člověku život.

Nyní se pacient sžívá s implantátem a potřeboval přijít na to, jak například pohybovat s kurzorem. S jistou dávkou tréninku nyní dokáže hrát šachy a hlavně, jak sám zmínil, Civilizaci 6. To byla pro muže doslova živá voda a vstával už v 6 ráno, aby mohl pařit. Jedinou brzdou je to, že čip se musí každých 8 hodin nabíjet. Nutno ovšem zmínit, že podobného výsledku s kurzorem lze dosáhnout i pomocí kamery a software na sledování pohybu očí, tudíž i bez operace. Lze však čekat, že čip bude mít mnohem širší možnosti. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama