Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon

Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 11. 2012 02:00 84

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací systém 3. Porovnání výkonu Piledriver/Bulldozer 4. Windows 8, lepší nebo nikoliv? 5. Syntetické testy – paměti 6. Syntetické testy – výpočetní operace 7. Praktické testy I. – komprese, multimédia
8. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS 9. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 10. Systémový test – PC Mark 7 11. Herní testy – Hry, Dos Box, PhysX 12. Shrnutí výkonu a ceny 13. Herní výkon 14. Zhodnocení a závěr

Recenzi nového procesoru AMD FX-8350 jsme vám nabídli už před nějakým časem, slíbili jsme ale doplnit některé části testu. Dnes slib plníme. Porovnáme výkon „takt na takt“ s prvním FX architektury Bulldozer a prověříme výkon ve finálních Windows 8. A výsledek? FX-8350 už dokáže nakrmit i nejvýkonnější grafiky!

Reklama
Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem v několika posledních recenzích, závěrečné hodnocení se kompletně změnilo. V prvé řadě vás čeká aritmetický průměr všech započítaných výsledků. Už ale nemáme procesor jež představuje 100 procent a ostatní k němu srovnáváme. Nyní se v každém testu vybere vítěz a ten dostane 100 procent, ostatní jsou ohodnocené vzhledem k tomuto čipu. Paradoxně tedy může vzniknout situace, kdy v každém testu vyhraje jiný procesor, a to ovlivní výsledek. Součtem všech procentuálních výsledků a jejich vydělením počtem testů pak dostaneme aritmetický průměr všech testů - jako primární výsledek výkonu procesoru.

Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Situaci objasňuje obrázek z výsledkové tabulky. Vidíte, že v testu Arena měl nejvyšší skóre šestý procesor, v druhém testu pak čtvrtý, stejně tak v následujících třech dalších testech. V posledním je opět nejlepší procesor na šestém řádku shora. Průměr se počítá s horizontálního součtu všech takto vypočtených hodnot.

Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste grafy pečlivě zkoumali, je jasné, že výkon pod Windows 7 a 8 je někde vyšší, někde nižší - rozhodně není zcela stejný. Průměrný výkon ze všech započítaných testů je u obou systémů stejný. V single-thread výkonu jsou ale Windows 7 o 3,4 procent lepší. Pokud tedy budete chtít přejít na Windows 8, není se čeho bát. Výkon je sice o pár procent horší, obecně ale nejde o velký rozdíl. S updaty systému jistě dojde časem ke srovnání výkonů obou systémů, nyní je ale přeci jen Windows 7 lepší volbou pro stávající počítače. Pro úplnost se podívejte na seznam testů pro kategorie z grafu:

Multithread je vypočítán z těchto testů: 7Zip, Blender, Cinebench R10, Cinebench R11.5, Euler3D, Excel, Fritz Chess, Lost Planet 2, multitask, PCMark 7 computation, PhysX, Pov-ray, Stream64, Truecrypt, WinRAR, wPrime, x264 benchmark.

Singlethread je spočítán z těchto testů: Arena Chess, DOSBox, H264 Mainconcept, převod do MP3, hra STALKER,  Photoshop, Sunspider Java, SuperPi, převod Xvid, hra Aliens vs Predators.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama