Přijde razantní změna v konstrukci telefonů? Evropský parlament vynutí uživatelsky vyměnitelné baterie
i Zdroj: Tyler Lastovich / Pexels
Novinka Přijde razantní změna v konstrukci telefonů? Evropský parlament vynutí uživatelsky vyměnitelné baterie

Přijde razantní změna v konstrukci telefonů? Evropský parlament vynutí uživatelsky vyměnitelné baterie

David Jiránek

David Jiránek

17. 6. 2023 12:30 27

Evropský parlament před několika lety schválil vynucení konektoru USB-C, který ale používala velká řada výrobců. Novým předpisům se tak musí v následujících měsících přizpůsobit zejména Apple. Ohledně baterií půjde o jiný příběh. Snadno vyměnitelné články totiž valná většina výrobců nenabízí.

Reklama

Evropský parlament se při nedávném hlasování zaměřil na produkci, design a odpad tvořený výrobou a spotřebou baterií. V praxi se hovořilo o snížení odpadu z baterií v přenosných zařízeních, cílech pro recyklaci materiálů a zejména možnosti je snadno vyměnit.

Popis nových pravidel je celkem banální a v překladu zní: “Klíčovým bodem nové regulace je také tvorba přenosných baterií s ohledem na to, aby je uživatel mohl sám jednoduše odstranit a nahradit.”

Z tohoto popisu vyplývá řada otázek, na které zatím nemáme odpovědi. Například, zda pod snadnou výměnu spadá použití nástrojů jako jsou šroubováky, přísavky pro snadnější odlepení displeje a další. V tomto případě by se nemuselo tolik změnit a výrobcům by stačilo přidat návod na výměnu a do portfolia zařadit potřebné nástroje a náhradní baterie. Ty budou také uzákoněné a na trhu musí zůstat po dobu pěti let od ukončení prodeje daného výrobku.

Opačně extrémním případem je změna konstrukce do takové míry, aby stačilo nehtem odloupnout zadní kryt a baterii během pár sekund vyměnit. Smartphony s touto konstrukcí tu před lety byly i ve vyšší třídě.

Realita bude zřejmě někde mezi. Kromě přepracované konstrukce ale musejí inženýři řešit i řadu dalších věcí. Jde třeba o vodotěsnost, která může být při otevření telefonu narušena. Na rozlousknutí těchto problémů mají inženýři dostatek řasu. Zákon totiž vejde v platnost až v roce 2027.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama