preview-intel-penryn-nove-45nm-procesory-realitou
Hardware Článek Preview: Intel Penryn - nové 45nm procesory realitou

Preview: Intel Penryn - nové 45nm procesory realitou | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 10. 2007 01:00 29

Seznam kapitol

1. 45nm znamená více a levněji 2. Co přinesou procesory rodiny Penryn? 3. Změny v architektuře 4. Penryn v noteboocích
5. Marketingový předvolební guláš 6. První přetaktování 45nm 7. Testy a závěr

Přesně za měsíc se uskuteční další důležitý mezník procesorové historie - na trh bude oficiálně uveden první desktopový procesor vyrobený 45nm polovodičovým procesem. Co nám tento krok ve výrobě čipů přinese po stránce aplikačního výkonu vám, ale můžeme exklusivně "napovědět" již dnes.

Reklama

Procesor, který měl náš zdroj (ZoLkOrN) k dispozici je jaksi mimo tabulku budoucích modelů. Jednalo se totiž o prvotní vzorek, který nedosahoval základní frekvencí ani na nejnižší model oné tabulky. Jeho takt byl 2.33GHz a jednalo se o dvoujádrový čip s jádrem "Wolfdale". Jeho přetaktování ale nebyl v žádném případě problém a výsledná frekvence je moc pěkná, o tom ale až za chvíli.

Preview: Intel Penryn - nové 45nm procesory realitou
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací systém

Procesory byly testovány na běžném počítači s kompatibilní základní deskou. Dnes veškeré základní desky od čipové sady Intel P965 Express a výše podporují po upgradu BIOSu nové 45nm procesory, nemusíte se tedy upgradu bát (ale ujistěte se, že používáte poslední možný BIOS).

Pro dnešní test byla použita deska Asus P5K-E Deluxe, 2GB (2x1GB) paměti DDR2-800 a grafická karta nVidia GeForce 8800GTX. Procesory byly použité pouze dva dvoj-jádrové - Core 2 Duo E6850 se sníženou frekvencí na  2330MHz (7x333MHz) a "ES sample" na stejném taktu 2330MHz ale ve 45nm verzi (jádro Wolfdale).

Preview: Intel Penryn - nové 45nm procesory realitou
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení systému pro všechny testy bylo tedy: Takt všech procesorů v testu 2330MHz (7x333MHz), paměti v režimu Dual-channel s časováním 15-5-5-5 na frekvenci 800MHz, takt sběrnice byl ve všech případech 333MHz a grafická karta byla na základních frekvencích. Ovladače byly použity poslední verze a testovací systém byl Windows XP Pro.

Testovací software

Testovací programů bylo velké množství a jsou zastoupené veškeré možné hry, a testy - aby byly výsledky opravdu porovnatelné. Bylo testováno v tomto softwaru: 3Dmark06, PCmark05, SuperPi, Windows Media Encoder, Adobe Photoshop, Cinebench, MP3 Lame, DivX enkódování, Nero Recode, WinRAR, 3D Studio Max, hry Prey, F.E.A.R., S.T.A.L.K.E.R., Lost Planet, Half Life 2 Episode One, Bioshock.

Přetaktování

Preview: Intel Penryn - nové 45nm procesory realitou
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování je silnou stránkou procesorů Core 2, a u těchto nových čipů to nebude jiné (i když větší cache může být někdy pro přetaktování brzdou). Než se ale podíváme na možnosti těchto čipů musíme si uvědomit že celý tento článek je postaven na velmi ranném čipu, a ještě v "ES" verzi která bude k přetaktování určitě zcela jiná než finální prodejní verze. Berte tuto část jen jako zajímavost - nelze podle těchto výsledků finálně usuzovat reálné možnosti příštích čipů, získáme jen jistou orientační představu.

Testované dvoujádro, údajně bez navýšení napětí (to bylo 1.2V), bylo schopné udržet se v programu Orthos i při frekvenci 3500MHz! Další zvyšování již dělalo desce problém, a proto se finální frekvence přehoupla přes 3500MHz jen nepatrně. Ovšem přetaktování o 1200MHz bez navýšení napětí, a tím při zachování velmi nízkých teplot, je opravdu "nářez". S čtyřjádrovým čipem se jiný kolega dostal také na krásné hodnoty, kdy čip bez potíží zvládl bez navýšení napětí takty kolem 3300MHz, v dalším postupu opět bránila desky a ne procesor.

Na některých stránkách, kde měli k dispozici již finální Core 2 Quad QX9650 kdy se podařilo s vyšším násobičem donutit čip pracovat s vodním chlazením i na taktu kolem 4GHz - i v tomto případě bez výrazného zvyšování napětí. Jak si ale povedou prodejní verze si musíme všichni počkat ještě několik měsíců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama