prestigio-nobile-1590w-notebook-pro-hrace
Mobilní zařízení Článek Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče? | Kapitola 2

Kuchař Martin

Kuchař Martin

16. 12. 2005 01:00 30

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Design a ergonomie 3. TFT a multimédia 4. Testy - procesor a operační paměť 5. Testy - Grafická jádra 6. Testy - pevný disk a výdrž baterie

Společnost Prestigio není na českém trhu známa tolik jako například IBM (nově Lenovo), ASUS nebo ACER. I přes to ale vyrábí velmi slušné notebooky a to jak pro low-end oblast, tak i pro high-end trh. V dnešní recenzi se podíváme na kousek z vyššího segmentu, který je díky svému výkonu vhodný zejména pro náruživé hráče, kteří se bez svých her neobejdou ani na cestách, ale také se výborně hodí jako náhrada běžného výkonného počítače.

Reklama
Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


Jak na to, jak je tento notebook vybaven, nevypadá v uzavřeném stavu jako nějaké "dělo"...

Notebook sází na osvědčené barevné provedení: kombinace stříbrné a černé barvy je dnes velmi zažitá a u mnoha uživatelů i oblíbená. Všechny hrany přístroje jsou zůžené pomocí zkosené hrany, což ve výsledku přináší kompaktnější tvar a lepší možnost uchopení notebooku. Kvalitně je provedeno i uchycení víka (TFT panelu) - víko je připevněno k tělu notebooku skrze dva klouby, přes které je po celé délce protáhnutý ocelový čep. To zajišťuje vysokou odolnost i při nešetrném zacházení nebo nešetrném otevření.

Velikosti TFT panelu a provedení notebooku musí bezesporu odpovídat i jeho rozměry a hmotnost. 358 x 272 x 25-35mm ukazuje, že se nejedná o nějakého drobečka a hmotnost 3kg z něj činí nadprůměrně těžkého jedince - na cesty "nalehko" se příliš nehodí. Tahat 3kg v brašně přes rameno, třeba dvě hodiny po městě, není nikdy to pravé ořechové. Vždy je třeba ale brát v úvahu poměr velikosti a hmotnosti k celkovému výkonu a způsobu předpokládaného nasazení - zvážíme-li tedy účel použití: primárně v domácnosti nebo kanceláři a pro hraní her, tak jsou všechny parametry naprosto v pořádku.

Detailní pohled

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

U modelu Nobile 1590W výrobce nechtěl nic riskovat (designově ani cenově), a vsadil na klasické materiály (na lakovaný stříbrný + černý plast) i konstrukci. Hliník, nerez ani kov na povrchu bohužel nenajdete. Ani vnitřní konstrukce nepřekvapí použitím magnezia nebo karbonu - jedná se o běžný plastový "sendvič". Vzhledem k ceně / osazení to není na závadu, nečekejte však žádnou zvláštní odolnost (jako u notebooků IBM / Lenovo) ani krásu (jako u některých typů ASUS).

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook klame tělem - například svou výškou (35,7mm vzadu) je nadprůměrně vysoký. Díky klínovitému provedení (kdy zezadu je postaven na vyšších nožkách zatímco přední hrana je štíhlá + přední nožky jsou mírně "utopené" vespod), vypadá tento model z pohledu obsluhy, jako by byl velmi štíhlý a navíc jako by se vznášel kousek nad stolem. Nožičky jsou naštěstí velmi solidní a vyrobené z kvalitní gumy - to zajišťuje potřebnou stabilitu a odpovídající "grip" na povrchu stolu.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na spodní straně notebooku najdeme plastové kryty pro přístup k elektronice - je možné vyměnit operační paměť, pevný disk a nebo přidat miniPCI kartu. V zadní části se ještě nachází baterie: 6-ti článková Li-Ion, 4400mA. Jelikož zabírá téměř celou zadní část notebooku, nezůstalo zde prakticky žádné místo pro konektory a porty.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


Notebook má klínovitý tvar - to mírně zlepšuje jeho ergonomii...

Na pravé straně naleznete většinu portů, které budete potřebovat - především všechny tři USB 2.0 porty, Fire-Wire, S-VIDEO (TV out), zdířku pro napájení a také PCMCIA slot. Lehce nešikovně je vyřešen vývod chlazení - je totiž přímo pod USB porty. Při aktivaci větráku je z notebooku vyfoukáváno poměrně velké množství teplého vzduchu, který fouká přímo na připojené periferie - po hodinové práci byl například můj USB flash disk docela horký.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel také práce s myší (pokud je u notebooku těsně vpravo) je tomuto řešení mírně komplikovaná a nepohodlná - nejen že je uživatel limitován prostorem (kvůli připojeným zařízením), ale navíc mu na ruku fouká horký vzduch, což nemusí být zrovna příjemné.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Levá strana nám ukáže už jen zbylé porty: pro modem (RJ11) a síťovou kartu (RJ45). Nechybí zde ani tolik potřebná DVD +/-R RW mechanika s se zápisem DVD 8x a podporou DL (ta je umístěná poměrně dobře).

Na přední stranu nám už zbývají pouze audio konektory a čtečka paměťových karet. Jsou zde tedy jacky pro audio-out, line-in (kombinovaný s digitálním 7.1 S/PDIF) a mikrofon. Vedle těchto jacků se na pravé straně nachází čtečka karet 3 v 1 (SD, MS/MS Pro, MMC).

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


Za zmínku bezesporu stojí také přepínač pro zapnutí externí (ATi X700) / interní (Intel GMA) grafické karty.

Zde je třeba zmínit ještě jeden podstatný faktor, který notebook řadí mezi velice zajímavé kousky. Notebook není totiž vybaven pouze grafickou kartou Radeon Mobility x700 ale navíc, díky chipsetu Intel 915GM, obsahuje i integrované grafické jádro Intel Graphic Media Accelerator 900. Díky přepínači má uživatel možnost volby, které grafické řešení bude používat - například méně výkonný  integrovaný čip (Intel GMA) potřebuje pro svůj chod méně elektrické energie a tudíž zajistí mírně vyšší výdrž baterie (oproti práci s Radeonem x700).

Změna se provádí již zmíněným tlačítkem na přední straně notebooku, avšak pro nabytí účinnosti je potřeba provést restart systému. I přes tuto malou drobnost ale shledávám způsob provedení jako vynikající.

Klávesnice a touchpad

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


Materiál nad klávesnici je přece jenom kvalitnější (eloxovaný broušený hliník)...

Klávesnice je velice pohodlná s příjemným zdvihem a slušnou hodnotou odporu. Bohužel ale je zde několik "mušek", které celkový dojem kazí. Především se jedná a tlačítko Fn, které je pro mě z neznámých důvodů (poslední dobou je tomu tak u mnoha notebooků) vyvedeno v úplně spodním levém rohu na místě, kde každý automaticky očekává klávesu CTRL. Není tedy pak žádnou náhodou když místo CTRL+V a CTRL+C zadáváte Fn+C a Fn+V - osobně jsem se s tím při testování značně potýkal.

Další drobností je velice nevhodné umístění klávesy Delete - naprosto poprvé vidím, že se nachází mezi tlačítkem Ins a šipkami (pod pravým SHIFTem) - i toto řešení mi působilo komplikace, než jsem si na to zvyknul. Je tedy jasné, že uživatel který přechází mezi klasickou klávesnici a klávesnicí na tomto notebooku bude sice příjemně potěšen jejím provedením, ale umístění kláves Fn a DEL mu jistě bude proti srsti.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Musím ale pochválit samotný touchpad - ten je proveden v šedé barvě a je decentně zapuštěn do povrchu notebooku. Jeho citlivost, doba odezvy i přesnost jsou na vysoké úrovni. Jistě je výhodou také malá pravá část tohoto touchpadu, která slouží pro "skrolování". Pod touchpadem se nacházejí dvě klasická tlačítka.

V horní části těla notebooku pod TFT panelem jsou umístěna tři funkční tlačítka pro snadné zapínání Internetového prohlížeče, multimediálního přehrávače (standardně Windows Media Player) a poslední tlačítko pak slouží pro aktivaci či deaktivaci WiFi adaptéru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama