premio-4080n-intel-core-duo-v-akci
Mobilní zařízení Článek Premio 4080N - Intel Core Duo v akci

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci | Kapitola 5

Kuchař Martin

Kuchař Martin

12. 4. 2006 01:00 19

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Testy - popis nové metodiky 3. Testy - procesor a operační paměť 4. Testy - Grafická jádra 5. Testy - pevný disk a výdrž baterie 6. Závěr

Jistě už většina čtenářů alespoň slyšela o příchodu nové mobilní platformy Centrino Napa. Ta je založena na čipsetu z rodiny i945 a podporuje i z brusu nové procesory Intel Core Duo procesory. V dnešní recenzi si ukážeme, jak tato nová řada ve skutečnosti pracuje a jaký je výkonový nárůst oproti předchozím generacím.

Reklama

Nejlepším nástrojem pro komplexní otestování parametrů pevného disku je bezesporu program HDTach ve verzi 3.1. My jsme se zaměřili na otestování průměrných přenosových rychlostí pevného disku a na latenci. Všechny naměřené hodnoty jsou pro představu vyneseny do grafů.

Pro jasnou představu jsou v grafech uvedeny i dva klasické pevné disky, které jsou dnes běžně používány ve stolních počítačích.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz



HDTach ukázal na další silnou stránku tohot notebooku - rychlost je opravdu vynikající.

PCMark 05
HDD Test

3556 PCMarks

Výsledky jsou na notebook velice oslnivé - tak vysoké přenosové rychlosti se jen tak často nevidí a nemalo měrou se to podepisuje na celkovém výkonu celého přístroje. Snad jen odezva mohla být o milisekundu lepší, ale to je stejně v praxi hodnota, kterou nepoznáte.

Test výdrže baterie

Intel sliboval značné navýšení doby provozu při napájení z baterie, což mělo být dáno právě použitím nové platformy Centrino Napa. Jak vše ale dopadne v praxi ukážeme na následujících testech. Notebook je vybaven Li-Ion 4-článkovou baterií. Prvním z testů je doba výdrže baterie při přehrávání DivX filmu ve smyčce.

Test1 - přehrávání DivX filmu
2hod : 32min

Jako druhý test výborně slouží program 3D Mark 2003, který je nastaven do smyčky a přehrává se neustále dokola. Tento program nejenom že vytíží na maximum grafické jádro, ale dá zabrat především také procesoru a operačním pamětem. Zde se ukáže jak dlouho je možné si na notebooku zahrát.

Test2 - 3D Mark2003
1hod : 47min

Posledním testem výdrže je simulace práce s kancelářskými aplikacemi. Postupně je napsáno několik stránek textu v aplikaci Microsoft Word a následuje čtení e-mailů a brouzdání na internetu až do úplného vypnutí notebooku.

Test3 - kancelářské aplikace
3hod : 5min

Z testů jasně vidíme, že sliby Intelu nejsou až tak reálné - výdrž je sice průměrná avšak v žádném případě nedošlo k jakémukoliv navýšení doby výdrže. Značný vliv má na tom především samotný dvoujádrový procesor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama