Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon

Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon | Kapitola 10

Adam Vágner

Adam Vágner

24. 1. 2024 09:44 194

Seznam kapitol

1. Jedna karta, a už teď tři BIOSy 2. F1 2022: původní BIOS vs. verze z 21. 1. 3. F1 2022: původní BIOS vs. verze z 23. 1. 4. Metro Exodus: původní BIOS vs. verze z 21. 1. 5. Metro Exodus: původní BIOS vs. verze z 23. 1.
6. World of Tanks: původní BIOS vs. verze z 21. 1. 7. World of Tanks: původní BIOS vs. verze z 23. 1. 8. F1 2022: BIOS z 23. 1. – když zvednete takt čipu o 100 MHz 9. Metro Exodus: rychlejší větráky, rychlejší karta! 10. Závěrečné shrnutí

V úterý odpoledne skončilo informační embargo na výsledky testů RTX 4070 Ti Super za cenu doporučenou Nvidií, veskrze tedy na nepřetaktované modely. Původně jsem připravoval recenzi, místo ní se podíváme na něco jiného – už teď pro tento model existují tři různé BIOSy, s nimiž ji bylo možné otestovat, takže se probereme, jak se výsledky ve zveřejněných recenzích liší v závislosti na tom, s jakým BIOSem recenzent kartu změřil a test vydáme později až s tím posledním.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Začneme tím, co je na tom pozitivní – problém se podařilo podchytit a řešit ještě relativně včas. Odnesli to jenom recenzenti, zákazníci už mohou být informovaní a měli by mít možnost s pořízením karty dostat i aktualizované BIOSy. Stačí je poté, co si karty z prvních várek přinesou domů, aktualizovat (a nakonec to ani dělat nemusí).

Také se k informaci, že karta podává nižší než očekávaný výkon, můžete dostat ještě předtím, než je možné kartu pořídit a v takovém případě budete už předem vědět, do čeho jdete.

Pozitivní je aspoň to, že změny, které MSI udělalo, významně nevybočují od obvyklých rozdílů, které naměříte mezi různými nereferenčními modely. Přijít karta do recenzí rovnou s tímto BIOSem, možná si někdo všimne, že má mírně vyšší spotřebu a při podobných taktech nepatrně nižší výkon, ale už se nad tím nepozastaví tak jako v případě, když se mu povede naměřit výkon nižší než u RTX 4070 Ti.

Nechci dělat definitivní závěry, protože můžu srovnávat zatím jenom s jediným (továrně přetaktovaným) modelem, ale rozdíl to, alespoň u kusu, který máme my, není natolik dramatický, abyste na první dobrou poznali, že se Ventus s novým BIOSem chová nějak jinak. A není o nic větší než takový, jaký se běžně přičítá menšímu chladiči, tomu, že karta není továrně přetaktovaná (teda přesněji teď už je), nebo tomu, že je to rozdíl daný kusovostí.

Nebýt toho, že se v tomto případě už karta dostávala v některých případech na úroveň papírově slabší RTX 4070 Ti, asi by si toho ani nikdo nevšiml. Pokud ale vedle Ventusu do stejného počítače neposadíte druhou RTX 4070 Ti Super a nezačnete přímo srovnávat výkon, takty a spotřeby, rozdíl nepoznáte.

Z naměřených výsledků se mi to jeví tak, že v původním BIOSu byl nějaký problém, který MSI částečně odstranilo. U toho druhého už to na mě dělá dojem, že MSI snaží nějakou vlastnost konstrukce či nastavení karty obejít a z karty se snaží vytlačit ještě o trochu vyšší výkon tím, že se pokouší dostat ji na vyšší takty, aniž by to výrazně ovlivnilo její další vlastnosti.

Za nižším výkonem proti obdobně taktované kartě Gigabyte (a nejspíš i jiným) může být některý ze skrytých parametrů či nastavení, ke kterému se přes běžný monitoring nedá dostat – například horší časování pamětí nebo nějaké vkládání prázdných cyklů, které na taktech zobrazovaných v monitoringu nepoznáte. Ale zdůrazňuji, že je to jen můj dojem, netuším, jestli se k tomu ještě dozvíme něco víc.

Výkon je vyšší, ale...

Výrobci se povedlo výkon karty zvednout o jednotky snímků za sekundu, ale ze srovnání s jinou RTX 4070 Ti Super, jejíž výsledky zatím není možné zveřejnit, vím, že má Ventus pořád mírně nižší výkon než obdobně či teď už dokonce níže taktovaný model od Gigabyte, na který se podíváme během dne. A s úterním BIOSem je to už i za cenu i mírně vyšší spotřeby. Jinak řečeno že se MSI pokouší ztrátu výkonu dohnat přetaktováním, aniž by se výrazně zvedla spotřeba či teploty.

Nepříjemné je, že ani není vidět, co výkon brzdilo. Podle monitoringu by to měl být limit spotřeby, jenže ten je podle BIOSu nastavený na 285 W, ale v GPU-Z se karta tváří, že má příkon kolem 269 W, a tudíž že zůstává dost hluboko pod limitem na to, aby ji brzdil. A ještě divnější je, že v monitoringu se karta tváří, že její příkon mezi BIOSem z 21. a 23. ledna o pár wattů klesl, ale při měření spotřeby celého PC je vidět opak – příkon počítače je zhruba o 12 W vyšší.

Také nemohu zcela vyloučit, že se na rozdílu ve spotřebě PC nepodepsala i nějaká jiná komponenta, ale obvykle jsou opakovaná měření konzistentní s rozdílem 2-3 W. Pro přesnější výsledky by se teď hodilo srovnat příkon samotné karty měřením na PCATu (a teoreticky to ještě mohu udělat, pokud na kartu půjde flashnout zpátky nedělní BIOS).

Faktem je, že se zvedly takty čipu i jeho napětí, a v takovém případě dává smysl, že stoupne i spotřeba karty, a naopak nedává smysl to, že se v monitoringu karta tváří, že její příkon klesl o několik wattů.

 

Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

 

A mám takové tušení, že už se ani nastavení powerlimitu nechová uplně standardně, ale na experimentování s ním a se spotřebou karty už by bylo opravdu nejlepší posadit kartu na PCAT a měřit její spotřebu samostatně.

Rozdíl není dramatický

Podobně jako ve většině podobných případů musím zdůraznit, že rozdíl mezi BIOSy není dramatický, s BIOSy u některých karet už jsem zažil větší legraci, kdy výkon neskákal o desetiny snímků za sekundu, ale spíše o jednotky až desítky, protože karta tvrdě narážela na limit spotřeby. Tohle je věc, kterou prakticky nepoznáte, pokud vás nebaví babrat se v přetaktování a ladění karty.

Na druhou stranu – u karet se stejným čipem bývá podobný rozdíl důvodem, proč upřednostníte jeden model před druhým. Určitě by bylo zcestné od nákupu Ventusu 3X kvůli takové „prkotině“ odrazovat. Navzdory tomu, že má levnější chladič, z hlediska hlučnosti vychází lépe některé z konkurenčních modelů ze základní řady. Pochopitelně jsou i karty, které vycházejí při stejné ceně ještě výhodněji – momentálně se tak jeví třeba nepřetaktovaná TUF RTX 4070 Ti Super od Asusu, jenže u ní se vážně bojím, že buď během pár dní proti základním modelům zdraží, nebo z obchodů rychle zmizí a k mání bude jen o několik tisíc dražší O16G.

Osobně bych asi zůstal u BIOSu z neděle, který mírně zvedal výkon jen při minimálním zvýšení spotřeby, zatím to na mě ale dělá dojem, že veřejný update BIOSu bude na ten, který dorazil recenzentům 23. ledna dvě hodiny před koncem informačního embarga. Nejradši bych viděl asi to, kdyby se v MSI výjimečně hecli a namísto zablokování horní hranice power limitu na referenčních 285 W (nebo skrytě na 295 W?) tak, jak to často na základních modelech dělají, udělali aspoň při této příležitosti výjimku a umožnili power limit navýšit ručně těm, co o vyšší výkon výměnou za vyšší spotřebu budou stát. Zůstává aspoň možnost power limit snížit a s tím i stlačit spotřebu níž.

Pár hodin staré testy MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X už jsou špatně. Nový firmware zvedá výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Také se zdá, že nižší výkon může mít i nějakou souvislost s teplotami a chladičem – další nárůst výkonu totiž uvidíte, pokud zvednete otáčky ventilátorů a srazíte teploty čipu. Je možné, že jsou za vyšší spotřebou (a tím pádem nižším výkonem) třeba vyšší teploty některé z komponent. Karty, proti nimž se Ventus v dosud vydaných recenzích porovnává a vykazuje proti nim nižší výkon, totiž mají obvykle chladič větší. Osobně jsem rád, že se MSI nesnažilo vymáčknout z karty vyšší výkon cestou agresivnějšího nastavení chladiče. Opravdu nestojí za to, aby byl chladič třikrát hlučnější kvůli tomu, že se ventilátory budou točit nad dvěma tisíci otáček, aby si karta v grafech s výkonem připsala půl snímku za sekundu navíc.

Na MSI jsem ještě poslal e-mail s dotazem, jestli jsou k BIOSům nějaké další informace a jak bude to bude probíhat u zákazníků, kteří si pořídí karty se starým BIOSem, další informace doplním, jestli se dozvím víc.

Nedokážu vám ani říct, jestli na tom nějaký další model ať už od MSI, nebo od konkurence není podobně a jestli to není jenom důsledek toho, že tato karta nemá tříslotový chladič s devíticentimetrovými větráky. To uvidíme až z testů dalších modelů.

Doplnění:  MSI vydalo s uvedením karet do prodeje tiskové prohlášení, v němž vyzývá své zákazníky k aktualizaci BIOSu na verzi 95.03.45.40.F0, kterou máme v článku otestovanou.

Aktualizace se ale zřejmě týkají i dalších modelů, u nichž byste měli firmware nahradit za novější. Poslední verzi BIOSu najdete v sekci podpory u konkrétních produktů na stránkách MSI.


 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama