pomer-pc-a-notebooku-na-trhu
Novinka Poměr PC a notebooků na trhu

Poměr PC a notebooků na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 11. 2012 15:29 16

Podívejme se kolik procent trhu okupují ta nejvýkonnější PC a kolik ta levnější, včetně notebooků

Reklama
Poměr PC a notebooků na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost iSuppli (známý to auditor PC trhu) zveřejnila aktuální statistiku trhu s počítači PC. Do statistiky penetrace trhu patří všechny PC systémy s běžnými procesory, tedy sem nepatří tablety a netbooky na bázi architektury ARM. Pouze PC s operačními systémy Linux/Windows/iOS a podobně. Začněme desktopem, kde Performance Desktop reprezentují sestavy s procesorem Core i7, AMD FX a A10. Ceny těchto sestav stanovuje iSuppli kolem 1000 dolarů a výše. Těchto nejvýkonnějších počítačů je pouze 6,2 procent. Druhá skupina jsou Mainstream Desktop s procesory Core i5, AMD A8 a A6 čipy. Cena těchto sestav je od 500-1000 dolarů včetně. Takto výkonných počítačů je vysokých 46,9 procent. Stejné zastoupení mají také Value Desktop, s cenou pod 500 dolarů a procesory Core i3 a AMD A4 čipy.

Podobná situace je na trhu s notebooky, platí pro ně stejná kritéria viz. nahoře. Nejvýkonnější systémy mají na trhu 9,2 procent, střední třída pak okupuje 44 procent trhu. Nejlevnější notebooky a netbooky pak dosáhly penetrace 46,8 procent. Podívejme se ale také co z výše uvedených procent "vypadne" za peníze.

Dle iSuppli se letos prodá 350 milionů počítačů, pokud se budou prodávat dle tabulky, což je více než pravděpodobné, jsou čísla následující: 21 milionů počítačů s cenovkou nad 1000 dolarů, což činí tržbu z tohoto segmentu 21 miliard dolarů. 165 milionů počítačů se pak prodá s cenou mezi 500-1000 dolary a stejný počet pod 500 dolarů. V prvním případě jde o tržby 115 miliard dolarů, pro druhou 58 miliard dolarů. Už víte, co vám tím chci říci? - Pohádky jež slýcháme, že nejvyšší segment trhu není pro výrobce zajímavý, nejsou pravdivé.

I když jsou prodeje nejdražších počítačových komponent jen kolem 6 procent, tržby z nich jsou jen o menší polovinu nižší (36 procent) než z prodaných 165 milionů nejlevnějších počítačů! Tržby z nejdražších strojů tvoří 20 procent zisku z celého mainstreamu, což není zanedbatelné číslo. High-end a nejdražší komponenty/sestavy mají tedy významné místo na trhu, stejně jako druhé dvě skupiny. Zákazníků High-endu je totiž očividně stále dost.

zdroj: iSuppli

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama