podivejte-se-jak-vznikaji-mobilni-zarizeni-applu-v-cine-video
Apple Novinka Podívejte se, jak vznikají mobilní zařízení Applu v Číně [video]

Podívejte se, jak vznikají mobilní zařízení Applu v Číně [video]

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 2. 2012 14:15 30

Zaměstnanci Foxconnu pracují až 12 hodin denně, a to za mzdu, která odpovídá necelým čtyřiceti korunám. Kolem budov byly i v době reportáže nainstalované ochranné sítě, které mají zabránit sebevraždám.

Reklama

Americká stanice ABC odvysílala v rámci posledního dílu své show Nightline exkluzivní video, které divákům ukázalo, jak to vypadá v útrobách závodů čínského výrobce Foxconn, kde se kompletují mobilní zařízení Applu, tedy iPhony a iPady.

Reportáž zcela podle očekávání neodhalila, že se s dělníky zachází „nelidsky jako se stroji“, ukázala ale na velké množství přesčasů a nízkou mzdu. Pracovníci si rovněž stěžovali na stísněnost ubytoven, mnohdy jednu místnost o rozměrech několika metrů čtverečných sdílí společně i sedm lidí, a velkou monotónnost práce. Foxconn je chce mít nablízku výrobních linek, aby byli okamžitě k dispozici.

Nepřehlédněte:

150 zaměstnanců firmy Foxconn chtělo spáchat hromadnou sebevraždu

Průměrná mzda většiny z nich nedosahuje ani dvou dolarů za hodinu. Denně pracují až dvanáct hodin. Reportér Bill Weir byl také překvapen tím, že na linkách viděl především pracovníky nízkého věku. Jedné z dívek bylo osmnáct let, další devatenáct, málokdo je zde starší třiceti let; spekuluje se o narychlo uklizených nezletilých pracovnících. Tito lidé pocházejí vesměs z chudých provincií, často jsou dětmi rolníků, s nimiž nechtějí sdílet stejný osud.

Pokud se během pauzy na oběd rychle najedí (za směnu mají dvě hodinové přestávky), mnoho z nich neváhá a prospí se. Bill se během své návštěvy dále dozvěděl, že se výroba jednoho iPhonu skládá z celkem 141 kroků a že než iPad opustí výrobní linky, uplyne pět dnů; během výroby se ho dotkne 325 zaměstnanců.

  • Dělník pracující v elektrotechnickém průmyslu v USA má průměrnou hodinovou mzdu 23 dolarů a týdně odpracuje 41 hodin

  • Dělník v závodech Foxconnu v Číně pracuje za necelé 2 dolary na hodinu a týdně odpracuje 60 hodin

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Zdroj: CultofMac

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama