Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů
i Zdroj: stable diffusion
Sítě a Internet Článek Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 6. 2023 13:30 6

Seznam kapitol

1. Uživatelé uživatelům 2. Není to zadarmo, plaťte také 3. Vaše práce, náš obsah 4. Jste nahraditelní 5. Komu patří Web 2.0

Reddit zavedl poplatky za přístup ke svému API – a jeho uživatelé vstoupili do stávky, zatím dvoudenní. „Zatím“ proto, že oznámili, že bude trvat dva dny, což současného šéfa Redditu, Steva Hufmana nijak nevyděsilo. A tak přešli do časově neomezeného protestu. Je možné, že pokud Reddit neuhne, trvale přijde o značnou část svého obsahu.

Reklama

Pokud vám tato událost unikla, pokusím se ji shrnout: Reddit je gigantický projekt, je to celosvětově desátá nejnavštěvovanější webová stránka, v USA je dokonce šestá. Jde o jeden z nejúspěšnějších projektů Webu 2.0, ze kterého si rád a často utahuju, protože jde o koncept, že si uživatelé budou vytvářet obsah sami. Mnoho hybridních projektů tak u nás funguje: Standardní média mají „uživatelské blogy“, kam si lidé píší svoje názory zadarmo a web to potom využívá jako obsah zdarma.

Reddit je jiný, je to projekt zcela založený na komunitě „redditorů“, tedy dobrovolnických správců, kteří moderují diskusní skupiny. To ho činí něčím mezi zdrojem informací, sociální sítí a komunitním projektem. 

Pro případ, že Reddit neznáte, zde je shrnutí jeho významu, jak to vidí GPT-4:

Reddit je online platforma, která slouží jako diskusní fórum pro uživatele z celého světa. Je to jedno z největších a nejpopulárnějších sociálních médií na světě, které propojuje lidi s podobnými zájmy a umožňuje jim sdílet a diskutovat o různých tématech. 

Hlavním rysem Redditu jsou "subreddity", což jsou podkategorie zaměřené na konkrétní témata. Uživatelé si mohou vybrat, do kterých subreddits chtějí přispívat a číst příspěvky. Existuje obrovské množství subreddits pokrývajících širokou škálu témat, jako jsou technologie, věda, zábava, sport, politika, umění, hry, zvířata, hudba, knihy a mnoho dalších.

Reddit je známý svou komunitní povahou. Uživatelé mohou přispívat obsahem v podobě příspěvků, odkazů, obrázků, videí a komentářů. Další uživatelé mohou příspěvky hodnotit pomocí systému hlasování nahoru nebo dolů, který ovlivňuje viditelnost obsahu. Tímto způsobem se na Redditu tvoří hierarchie příspěvků, kde nejvyšší hodnocené příspěvky jsou více viditelné.

Reddit je také známý svou schopností vytvořit a hostit živé diskuse, kde lidé mohou komentovat a odpovídat na příspěvky ostatních uživatelů. Diskuse na Redditu často nabývají hlubší úrovně než na jiných sociálních médiích, což umožňuje uživatelům zapojit se do konstruktivních debat a sdílet svůj názor na různá témata.

Další důležitou součástí Redditu je jeho schopnost fungovat jako zdroj zpráv a informací. Existují subreddits zaměřené na aktuální události a uživatelé mohou sdílet novinky, články a zajímavé zdroje informací. Díky systému hlasování se na Redditu často objevuje kvalitní obsah, který je podporován komunitou.

Význam Redditu spočívá v tom, že umožňuje lidem z různých částí světa spojit se, sdílet informace, diskutovat o různých tématech a najít komunitu s podobnými zájmy. Je to platforma, kde se můžete dozvědět nové informace, získat perspektivu od různých lidí a být součástí živé komunity.

Další význam Redditu spočívá v jeho schopnosti ovlivňovat veřejné mínění. Díky širokému rozpětí tématických subreddits může Reddit fungovat jako prostor pro politické diskuse, aktivismus a sdílení názorů. Některé subreddits se staly významnými platformami pro organizování politických kampaní a protestů.

Reddit také slouží jako zdroj inspirace a kreativity. Existuje mnoho subreddits zaměřených na umělecká díla, fotografie, design, psaní a další formy kreativity. Uživatelé mohou sdílet své vlastní tvorby, dostávat zpětnou vazbu a inspirovat se prací ostatních.

Pro mnoho lidí je Reddit také zábavnou platformou. Existuje mnoho subreddits zaměřených na humor, vtipy, memy a zábavný obsah. Lidé se mohou bavit, sdílet vtipné příběhy a najít společnost mezi ostatními uživateli.

V neposlední řadě je Reddit významným zdrojem odborných znalostí a rad. Existuje mnoho subreddits zaměřených na konkrétní obory, jako je například medicína, programování, věda, investice a další. Uživatelé mohou sdílet své odborné znalosti, ptát se na rady a diskutovat s dalšími profesionály.

Celkově lze říci, že význam Redditu spočívá v jeho schopnosti propojit lidi, umožnit sdílení informací, diskusi a interakci na různých úrovních. Je to platforma, která nabízí rozmanité příležitosti a přináší hodnotu prostřednictvím komunity, zábavy, informací a inspirace.

Tak. Pro současnou situaci, která na nás tak nějak vypadla, je důležité připomenout si, jak vlastně Reddit vznikl. V roce 2005 ho na University of Virginia založili spolubydlící Steve Huffman, Alexis Ohanian a Aaron Swartz. To poslední jméno vám bude povědomé, Aaron Swartz je ten týpek, který v roce 2011 vyluxoval placenou knihovnu JSTOR a zveřejnil ji, čímž pustil do světa obří množství vědeckého materiálu zdarma. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama