pocitac-poprve-porazil-cloveka-v-iq-testu
Novinka Počítač poprvé porazil člověka v IQ testu

Počítač poprvé porazil člověka v IQ testu

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

15. 6. 2015 13:45 5

Vědci z Číny vyvinuli algoritmus, díky němuž počítače umí nad lidmi vyhrávat v logickém myšlení. A to opakovaně.

Reklama

Doposud si počítače poradily pouze s otázkami, na které jejich algoritmy našly odpověď ve slovní databázi. Díky tomu byly pro člověka důstojným soupeřem pouze v nejrůznějších vědomostních hrách. Nyní se ale situace mění.

Počítač poprvé porazil člověka v IQ testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čínští vědci totiž naprogramovali počítač tak, aby dokázal „logicky uvažovat“ a uspěl v IQ testu. Vědci stroj naučili přemýšlet na základě podobných principů, které využívá Google ve svém Translatoru. Za pomoci obrovského množství textu vytvořili virtuální slovní vesmír, v němž jsou slova pospojovaná tak, jak spolu souvisí v běžném životě. Tyto trasy lze vyjádřit také matematicky (například král – muž + žena = královna) a počítač jim tak rozumí a dokáže je využít ke své cestě za cílem. Zajímavé je, že přitom dokáže zdokonalovat i sám sebe, respektive svoje „myšlení“.

Výsledky ale přeci jen nejsou úplně neprůstřelné. Je třeba dodat, že díky zmiňovanému algoritmu počítač dokáže pokořit jen průměrně smýšlejícího člověka a to navíc pouze v logické části, která je jen jednou ze tří částí běžného IQ testu. 

Zdroj: MIT Technology Review

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama