plextor-px-708a-stary-znamy-v-cernem
Úložná zařízení Článek Plextor PX-708A, starý známý v černém

Plextor PX-708A, starý známý v černém | Kapitola 5

Dedek Jan

Dedek Jan

10. 6. 2004 00:00 40

Seznam kapitol

1. Představení mechaniky 2. Testovací sestava 3. Testy zápisu a čtení CD 4. Testy zápisu na DVD
5. Testy čtení DVD 6. Kvalita zápisu a další informace 7. Závěr 8. Příloha

Už je to nějaký ten pátek, co je Plextor PX-708A na trhu, přesto se mi tahle vypalovačka dostala pod ruku až teď, když je na trhu už verze PX-712. Mechaniky této značky jsem nikdy nevlastnil, předchází je vynikající pověst a byl jsem velmi zvědavý jestli je pravda to, co o mechanikách Plextor říkají také jejich majitelé, tedy že jsou to rychlé, kvalitní a robustní mechaniky. Nechci naznačovat nic dopředu, ale jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil... více už samotná recenze.

Reklama

 

V následující kapitole se podíváme jak mechanice hrají do not média lisovaná, pálená a podíváme se také na rozdíly mezi "klaďasy" a "záporňáky".

DVD lisované - Data

Hodnoty naměřené při čtení, zejména přístupová doba - 118ms je vynikající, specifikaci nechává daleko za sebou. To samé platí i o rychlosti čtení, která se vyšplhala až na hodnotu 12,12x.

DVD+R


Přístupová doba 122ms, rychlost zápisu dosahuje hodnoty 8,11x.

DVD-R

Průběh čtení DVD-R není tak dokonalý jako DVD+R, ale přístupová doba 125ms a rychlost čtení na konci média 8,10x jsou takřka shodné.

DVD+RW

Nebyly k dispozici žádné výsledky, protože vypálená média nebyla schopna mechanika Plextor po sobě přečíst.

DVD-RW

Přístupová doba u přepisovatelného média DVD-RW je 148ms, to ještě vyhovuje specifikaci, a rychlost se vyšplhala až na 7,79x. Nicméně jsou z křivky v grafu patrny menší problémy se čtením.

DVD Video vypálené


Přístupová doba je 122ms a maximální rychlost 8,01x.

DVD Video lisované

Běžně čte Plextor DVD-Video DualLayer "pouze" dvourychlostně, ale použitím malého triku lze toto obejít a DVD je možno číst až osmirychlostně.

Poznámka: Server CDR.cz uvádí, že ve firmware 1.06 toto nelze obejít, ale není to pravda, firmware 1.06, stejně jako předchozí to také umožňuje.

Jak na to: Musíte mít zavřenou mechaniku bez média, stiskněte tlačítko pro vysunutí plotny a držte ho tak dlouho, dokud 3x zeleně nezabliká dioda, poté ho pusťte, dioda blikne jednou oranžově a vysune se plotna, vložte disk a zasuňte plotnu. V tuto chvíli je možné číst až osmirychlostně, viz. následující obrázek:


Přístupová doba je pro dvouvrstvé DVD 130ms a maximální rychlost čtení 8,12x.

Pokud budete chtít testovat, test může skončit hned zpočátku, a to touto "hláškou":

Je na to jednoduchá pomoc, pusťte disk v nějakém DVD přehrávači (PowerDVD, WinDVD), poté už bude test fungovat normálně. S tímto malým háčkem jsem se setkal až u Plextora, u jiných DVD "paliček" co jsem měl v ruce jsem na to nenarazil.

Poškozené médium

Ještě se podíváme jak si Plextor poradí s poškozenými DVD médii. Pro tyto testy je použito hodně poškrábané DVD. Podle výsledků si řeknete, že testovací médium moc poškozené být nemůže, ale opak je pravdou.


Plextor PX-708A

Takto vypadá čtení poškozeného DVD média, Plextor se zařadil do spodní části tabulky.

Mechanika

Dobrý [%] Nečitelný [%]
LG GSA-4081B 99,91 0,09
MSI DR8-A 95,57 4,43
NEC ND-2500A 50,09 49,91
LITE-ON LDW-401S 100 0
LITE-ON SOHW-812S 100 0
ASUS DRW-0804P 98,52 1,48
Plextor PX-708A 84,96 15,04

Jak přístupové doby, tak rychlosti čtení vyhovují specifikaci. Lisovaná média a disky DVDąR jsou bez problémů, problémy nastávají s přepisovatelnými médii.

Čtení přepisovatelných médií dělá Plextoru problémy, DVD+RW není schopen ani načíst i když si ho vypálí, s médii DVD-RW je na tom o poznání lépe, menší problémy má pouze se čtením ke konci média.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama