pimp-my-computer-8-silent-storm-2-2
Návody Článek Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2

Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2 | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

30. 3. 2009 05:00 77

Seznam kapitol

1. Stavíme monstrum 2. Sezame, otevři se! 3. Kudy tudy ke vzduchu? 4. Odhlučnění první fáze
5. Odhlučnění druhá fáze 6. Cablemanagement a instalace HW 7. Rekapitulace a kalkulace 8. Galerie

Původní neupravená case výherce tohoto kola byla představena v minulém článku a v tuto chvíli mohu předvést všechny provedené úpravy, ale nezapomeňte, tentokrát pouze interiér. Nebudu tedy zbytečně zdržovat a pojďme na to. Postupně uvedu veškeré modifikované prvky a výsledek mé práce následuje jako obvykle v závěrečné galerii.

Reklama

Rád bych také ještě několika slovy zrekapituloval celou modifikaci. Jak už jsem několikrát zmiňoval, tak osmé kolo soutěže bylo tak trochu odlišné, což ostatně vidíte i z fotografií. Nedošlo totiž k žádnému zásahu do exteriéru skříně a veškeré úpravy byly zaměřeny na její interiér, respektive kvalitní odhlučnění celého systému. Nelze však říci, že jsme pouze odhlučňovali, základem je úprava a vyztužení case tak, aby nedocházelo ke vzniku nebo přenosu vibrací, které jsou ve většině případů nejvýraznějším zdrojem hluku. Následovalo zmiňované odhlučnění, opět ale v několika fázích, jak za pomoci odhlučňovacích materiálů, které vycpou útroby skříně, ale také výměnou nebo přidání chladičů. Celkově se výrazně zlepšil i airflow uvnitř skříně, což bylo nutné jak pro snížení hladiny vydávaného hluku, tak také pro kvalitní a funkční chlazení všech komponent, především nyní, kdy jsou všechny chlazeny pasivně.

Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou stránkou je pak vizuální pohled na interiér. Na něj je samozřejmě také myšleno a věřím, že se majiteli bude jeho nový interiér líbit. Vše je vyvedeno v černo-modré kombinaci a nesmí chybět ani logo s názvem tohoto kola, tedy „Silent Storm“. Věřím, že tato přezdívka byla zvolena dobře.

V tuto chvíli tedy nezbývá, než našroubovat všechny části case do sebe, tedy mluvím o horním plechu a druhé bočnici a můžeme přejít k závěrečným fotografiím. Galerie je tedy jako obvykle na další straně. Za sebe se omlouvám za zpoždění, které předcházelo vydání tohoto článku, nicméně najdou se věci, které jednoduše nesnesou odklad, ať se snažíme, jak chceme. A aby si někteří ze čtenářů nemysleli, že neberu v potaz komentáře pod minulými články, tak přikládám i rekapitulační tabulku s rozpočtem této úpravy, aby měl každý přehled, kolik vlastně tento díl soutěže Pimp my Computer stál.

Pimp my Computer 8 - "Silent Storm"

Materiál:

Cena:

Scythe Ninja mini 900,-
SilentMaxx HD-Silencer 990,-
PSU Fortron BlueStorm II 500W 1 695,-
ventilátor Noctua NF-P12-1300 438,-
odhlučnění SilentMaxx Silma KF-25 2ks 306,-
odhlučnění Gumex 503 (15mm) 376,-
ocelové díly (L profily a hranoly) 102,-
lak na šasi (modrý, vysoceodolný) 450,-
ohebná roura pro sání vzduchu 78,-
prachový filtr, černý, PrimeCooler 120mm 48,-
IDE plochý kabel 70cm 55,-
ostatní drobný materiál 200,-
další náklady (poštovné, apod.) 150,-

Celková částka za materiál: 5 788,-Kč

Uvedená částka je samozřejmě, jak vidíte pouze za materiál jako takový. Poté je nutno počítat také s dalšími nepřímými náklady, jako je elektřina, opotřebení strojů, apod. Tyto položky nelze přesně rozpočítat pro jednotlivé modifikace. A samozřejmě je tu nakonec ještě práce, která u této konkrétní úpravy zabrala přibližně 58 hodin. Pokud by tedy celá úprava měla stát 10000,-Kč, tak zbývající částka by určovala mzdu 73,-Kč na hodinu. Ta se zdaleka neblíží ani průměrné mzdě v ČR, takže tohle opravdu není způsob, jak si vydělat velké peníze. Snad tento odstavec bude zadostiučiněním všem, kteří řešili finanční stránku této soutěže. Musím však ještě poznamenat, že částku za jeden díl soutěže určuje z největší části sponzor a tato částka aktuálně nedosahuje ani výše zmíněné hranice.

Děkujeme také sponzoru soutěže Pimp my Computer, společnosti Mironet.

Budu se těšit brzy u dalšího dílu naší soutěže a připomínám, že možnost registrace je stále otevřená a za redakci musím poděkovat za velký zájem. Velice si toho vážíme.


je mail, na který můžete stále posílat nové přihlášky

Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Galerii najdete na následující straně!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama