Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3 | Kapitola 2

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

16. 11. 2009 03:00 36

Seznam kapitol

1. Začínáme od nuly... 2. Jak se tvoří tučňák? 3. Plnič – kde je co špatně? 4. Samonosná konstrukce 5. Propojení součástí 6. PSU atd.

Začátkem listopadu jste na tomto webu mohli zhlédnout zahajovací kolo speciálního dílu soutěže Pimp my Computer. V tuto chvíli přicházím s jeho druhým pokračováním, kde se přes veškeré nápady a úpravy dostaneme až téměř ke konečné modifikaci. Tvorba skříně však byla z těch náročnějších a proto jsme se rozhodli obsah rozdělit.

Reklama

Základní laminátový výrobek, jež jsem popisoval na úvodní straně samozřejmě může evokovat tvar tučňáka, kterého vytváříme, stejně tak ale může při otočení o 90° naznačovat i jiné věci, o tom by známí mohli vyprávět, když mě navštívili při práci. Ze slušnosti však nebudu prozrazovat, věřím, že fantazii má každý člověk svojí.

Aby však byl model tučňáka celistvý, nesměji chybět i jeho další části. To mluvím především o křídlech, zobáku a samozřejmě nožičkách. Ty budou navíc zajišťovat stabilitu počítače, takže jsou taktéž velmi důležité. U zobáku a křídel byla volba materiálu naprosto jasná. Bude jím opět laminát, jelikož následně dojde k propojení se základním tvarem. U nožiček jsem se však rozhodoval mezi laminátem a dřevem, které nakonec zvítězilo. To především díky větší váze, aby byla spodní základna dostatečně stabilní.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyřezávání formiček pro křídla a zobák z polystyrenu.

Nejdříve však k laminátu. Zde jsem opět využil pozitivních forem, tentokráte však nešlo o žádné sportovní potřeby, ale o standardní polystyren, který známe asi každý, a dokonce jsem jeho použití doporučoval v článku věnovaném laminátu. Z něj pak tedy bylo třeba vytvořit přesné tvary. Rozměrově jsem si je nejprve připravil jako šablonu na papír a pak je převedl do prostorového rozměru za pomoci pilového listu, nože a brusného papíru. Tímto vznikl naprosto hrubý tvar, jež vidíte na obrázku.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Hotová hrubá kopyta - teď ještě sehnat punčochu...

Ten belo třeba dále přelaminovat. Pro zajištění pravidelnosti tvaru jsem ještě všechny tři části obalil do dámské punčochy. (pozn. autora: Doufám, že si toho přítelkyně nevšimla :-D) To zajistí nejenom zmiňované zlepšení pravidelnosti tvaru, ale samozřejmě také určitý základ pro skelné vlákno. Poté jsem již začal s nanášením laminátu. Zde bylo však použito díky složitějšímu tvarování jemnější tkaniny. Vrstvy byly však opět 4, takže pevnost dostačující. A následně samozřejmě taktéž nanesení slabé vrstvy tmelu. Viz fotografie.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Než laminát vytvrdnul, měl jsem čas přejít do druhé dílny, kde byl prostor pro práci se dřevem. Z masivního hranolu jsem odřízl dva kusy a začal je pomocí pilníku a frézy tvarovat do podoby nožiček. Ty musely samozřejmě jednou svojí částí dosedat na kulatý tvar laminátového tučňáka a zároveň sloužit spodní stranou jako stabilizace a podložka. Perfektní vytvarování tak nebylo úplně banální záležitostí. Vše se však nakonec povedlo a máme před sebou základní hrubý tvar nožiček.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Počínající fáze vyřezávání dřevěných nožiček.

Pokud se ptáte na upevnění s laminátem, tak samozřejmě do dřeva byly nejvhodnější samořezné šrouby, jejichž hlavy jsou skryty uvnitř laminátového výrobku, takže nebudou nijak narušovat čistotu povrchu. Pevnost spoje je navíc absolutně dostačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama