Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové | Kapitola 6

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

7. 5. 2009 00:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Seagate 7200_12 - klasika ze staré školy 3. Samsung EcoGreen a WD 2 TB - noví ekologové 4. Dva SSD od Kingstonu - nová doba přichází 5. Testovací metodika, dříve testované disky
6. Zpracování výsledků, testovací sestava 7. Testy - h2benchw, PCMark 05 8. Testy - PCMark Vantage, FC Test 9. Praktické zkušenosti s disky 10. Zhodnocení a závěr

Od našeho posledního klasického testu pevných disků uplynulo více jak půl roku, a tak je čas se podívat, jak se mezitím změnil trh. Objevil se první 2TB pevný disk od Western Digital, Seagate představil novou generaci 7200.12 a Samsung uvedl disky F2. Nakonec se ještě podíváme na dvě SSD, sice se značkou Kingston, ovšem z dílen Intelu.

Reklama

Zpracování výsledků

Protože jsem z testovacích programů dostal mnoho výsledků, chtěl jsme je zpracovat a upravit tak, aby vyšlo snadno porovnatelné skóre pro každý disk. Vím, že jednotlivé testy nemohou mít v žádném případě stejný vliv na výsledek (například 75% požadavků na disk jde na čtení a pouze 25% na zápis), proto jsem se nakonec rozhodl pro následující ohodnocení.

U každého testu jsme se rozhodl pro hodnotu, za kterou bylo uděleno 1000 bodů (tu jsem odvodil z naměřených hodnot). Podle poměru výsledku disku k této hodnotě bylo spočítáno meziskóre. Z kterého bylo posléze spočítáno tolik %, kolik bylo určeno, jako důležitost na celkové skóre v testu.

Tedy například disk x dosáhl v jednom z testů rychlosti 18.88MB/s, 1000bodů bylo uděleno za 20MB/s a celková důležitost byla 8%. Meziskóre se spočítalo jako 18.88* (1000/20) = 944. A 8% z 944 je 75.52. 75.52 je tedy výsledný počet bodů za tento test.

Obdobná byla situace u obou testů seek, kde hodnota pro 1000b byla stanovena 10ms. Za každou 0.01ms, o kterou disk překonal, případně zaostal za 10ms byl přičten, případně odečten 1bod. Z tohoto mezivýsledku se pak opět spočítal počet % podle důležitosti testu.

Bodová ohodnocení z každého z testů se nakonec sečetly a dostali jsme výsledné skóre.

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná vás zajímá, proč má konkrétní test tolik %. To jsem odvozoval podle vlastního uvážení. Stejně tak se některé testy opakují pro větší přesnost (například práce s OS je v testu z PCMarku 05, Vantage i FC Test) a proto mají jednotlivé dílčí testy menší hodnotu než například čtení v h2benchw.

Testovací sestava

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy probíhaly na sestavě osazené procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 přetaktovaným na 3,2 GHz s operační pamětí 4× 2 GB Corsair XMS2 800 MHz CL5, postavené do desky Asus Maximus Formula. Vzhledem k výkonu sestavy by disky neměly být ničím limitovány. Jako systémový disk byl použit Western Digital Raptor WD360ADFD. Testy proběhly na čisté instalaci Microsoft Windows Vista Ultimate 64bit s nainstalovaným Service Packem 1. Disky během testů nebyly nijak chlazené.

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama