nvidia-pripravuje-dvoujadrovou-kartu-s-parem-gf-104
Novinka nVidia připravuje dvoujádrovou kartu s párem GF 104

nVidia připravuje dvoujádrovou kartu s párem GF 104

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 7. 2010 14:00 18

Chystaná duální karta Nvidie by prý měla útočit svým výkonem na vlajkovou loď konkurence, Radeon HD 5970. 

Reklama

Duální karta ponese nový čip GF 104, oproti GTX 460 ale rovnou v páru. Jádro je takovým „Davidem“ a odlišným konceptem nVidie, kdy po nadčasovém, výkonném, přesto v dnešní době těžko využitelném čipu GF100 bylo nutné sáhnout ke kompromisu, učinit úkrok stranou a vyvinout tak jádro „sedící“ dnešním nárokům pro herní grafiku lépe, než-li tomu je v případě první generace Fermi sázející na brutální výkon jednoho čipu.

nVidia připravuje dvoujádrovou kartu s párem GF 104
i Zdroj: PCTuning.cz

Plně funkční čip GF 104 má 8 základních bloků (SM = Streaming Multiprocesorů), každý se 48 jednotkami (CUDA Cores), teoreticky je tedy možné uvést grafiku s 384 (×2) shadery. Konečné číslo bude ale nejspíše mnohem nižší. Naopak skoro s jistotou lze uvést, že frekvence GDDR5 paměťových čipů se bude pohybovat okolo, spíše ale nad hranicí 4000 MHz. Jedinou známou v nekonečném „thrilleru zvaném Fermi“ tak zůstává informace, že grafika bude využívat dvě jádra GF 104. Je to ostatně celkem logické, protože udělat dvoujádrovou kartu z původních čipů by byla cesta hodně žhavých a hlučných končin.

nVidia připravuje dvoujádrovou kartu s párem GF 104
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle dřívějších zpráv měla být dvoučipová GeForce v tuto chvíli už na trhu, ale silácké řeči výrobce vystřídalo zahrání celé situace do autu - pochopitelně. Výkonem by (GX2 model?) mohl teoreticky předčit Radeon HD 5970, na závěry je však příliš brzy. Jisté však je, že čip GF 104 v sobě skrývá velký potenciál, což dokázala nejen naše páteční novinka, ale i následné pondělní recenze na našem i řadě dalších prestižních serverů, které naše informace do puntíku potvrdili.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama