nvidia-g71-a-dalsi-stripky-informaci
Novinka nVidia G71 a další střípky informací

nVidia G71 a další střípky informací

Štefek Petr

Štefek Petr

20. 7. 2005 00:00 6

Podle nejnovějších zpráv nVidia pracuje na čipu G71, který by měl mít stejný počet pixel pipelines (24) a vertex pipelines (8), ale zároveň má mít o poznání vyšší takty, mluví se až 800MHz při stejné výrobní technologii 110nm.

Reklama

ATi se zcela zřejmě potýká, nebo přesněji řečeno potýkalo, s problémy kolem výtěžnosti čipu R520 alias FUDO a nVidia se zatím pěkně usadila na pomyslném trůnu grafických karet se svým novým přírůstkem do rodiny GeForce, kartou GeForce 7800GTX. Srdcem nového šampióna je čip G70, který nemá na papíře výkon karty příští generace, ale v praxi se ukazuje, že vylepšení pixel shaderových jednotek je natolik efektivní, že například dnes už velmi očekávaný Unreal Tournament 2007 běží na této kartě 2.4 krát rychleji než předchozím top modelu nVidie GeForce 6800Ultra. Podle nejnovějších zpráv nVidia pracuje na čipu G71, který by měl mít stejný počet pixel pipelines (24) a vertex pipelines (8), ale o poznání vyšší takty, mluví se až 800MHz při stejné výrobní technologii 110nm, což se mi zdá poněkud přehnané a reálně je možné očekávat takt kolem 600MHz.  

Karty založené na čipu G71 ještě nějakou chvíli v obchodech neuvidíme a je docela pravděpodobné, že se objeví až delší dobu po vydání čipu R520 jako kontra produkt, protože je velice pravděpodobné, že nové Radeony X900 překonají GeForce 7800GTX o nějakých 15-20% a nVidia bude potřebovat zasadit ATi další ránu v jejich souboji. Jaké jsou přesné specifikace ATi R520 si nikdo netroufá přesně odhadnout, ale podle všech dosavadních indicií je jasné, že bude mít 24 pixel pipelines a takt čipu bude někde kolem 600-700MHz, což je nesporně dobrý základ. Začátkem školního roku se dočkáme FUDA a karet na něm založených, můžeme jen doufat, že se ATi podaří udělat konkurenceschopnou kartu, čímž se ceny všech grafických karet pohnou směrem dolů.

Na závěr jedna nepříjemná věc, kterou je dual-slotové chlazení, které bude potřebné pro uchlazení grafických karet na čipu G71. Označení těchto karet bude pravděpodobně stejné jako u předchozí generace, což je pro nVidia nechvalně známé označení Ultra, které bylo synonymem pro nedostupnost a vysokou cenu (to přiznává i sama nVidia).  Chladič karet bude využívat principu heat-pipe a bude osazen velkoprůměrovým tichým větráčkem (72-80 mm), což dává tušit, že vyzářené teplo bude opravdu obrovské. Cena těchto mazlíků ještě samozřejmě není známa, ale podle dosavadních zkušeností by se mohla pohybovat opět kolem 600$. Pro českého spotřebitele budou tím pravým až mainstreamové modely nVidie (G??) a ATi (RV530), které by mohly nabídnout výkon minulé generace high-endu a nějaké ty bonusy navíc (ATi - WGF + SM3.0 a nVidia - Multiply Add v PS).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama