novy-typ-displeje-na-obzoru
Novinka Nový typ displeje na obzoru?

Nový typ displeje na obzoru?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 7. 2007 00:00 3

Vědci z univerzity v Chicagu experimentují s technologií, ze které by mohl vzejít nový typ ploché obrazovky.

Reklama

Základem je vodní roztok částeček oxidů železa, který mění své optické vlastnosti působením magnetického pole. Pokud je magnetické pole vypnuto, barva je přírodní rezavá až hnědá. Se zvyšující se intenzitou magnetického pole se barva plynule mění na červenou, oranžovou, zelenou, tyrkysovou a modrou. Částečky oxidů železa musí být superparamagnetické, jinými slovy zcela magneticky měkké. To znamená, že po vypnutí vnějšího magnetu nesmí zůstat ani minimálně zmagnetované.

Podle vědců se technologie hodí zejména pro malé displeje a proto by mohla najít využití u mobilních telefonů, fotoaparátů a podobných zařízení. K tomu se náramně hodí i jejich další vlastnost - tyto displeje totiž nepotřebují podsvícení, pouze odrážejí světlo z okolí, podobně jako obyčejný papír. Čím více světla, tím je obraz jasnější. Proto by se technologie mohla uplatnit i jako elektronický papír, ale pochopitelně bude záležet na ceně. Právě vysoká cena je totiž největším problémem současného e-paperu a když to vezmeme kolem a kolem, cena je také důvod, proč vhodnější OLED displeje nevytlačují z trhu klasické LCD.

Kdy přibližně by se obrazovky z oxidů železa mohly objevit na trhu, se zdroj nezmiňuje. Je však docela jisté, že to bude ještě nějaká léta trvat.

Zdroj: TGDaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama