notebook-prestigio-157-prezijete-i-doom-3
Mobilní zařízení Článek Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3 | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

20. 10. 2004 00:00 252

Seznam kapitol

1. Prestigio - nováček s tradicí? 2. Prestigio Nobile 157 3. Design notebooku 4. Prestigio 157 - provedení a ergonomie 5. Šetřící režimy a hlučnost 6. Výkon a závěr článku

K testování nám do redakce dorazil už druhý notebook Prestigio Nobile a musím říci, že podruhé nás tato značka mile překvapila. Očekával jsem běžný levný neznačkový notebook a narazil jsem na nečekaně podařený "stroj": rozumná váha 2.7kg, dobrý grafický výkon (Nobile 157 je vybaven mobilním Radeonem 9600 s 64MB SGRAM), displej 1400x1050, testovaná výdrž 4h bateriového provozu, dobrá cena a tichý provoz řadí tento notebook mezi typy o kterých stojí za to uvažovat. Pojďte se podívat na recenzi...

Reklama

Testovaný notebook byl, jak jsem se už zmínil, osazen základním procesorem Pentium M 1.5GHz s 2MB L2 cache (Dothan). Procesor používá technologii Intel Enhanced Speed Step. Procesor dokáže podle zatížení měnit napájecí napětí a pracovní frekvenci - od minimálních 600MHz až po maximum (1.5GHz) v pěti krocích (600, 800, 1000, 1200, 1500MHz).

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

V režimu LFM (Lowest Frequency Mode) je procesor napájen napětím 0.956V a běží na 600MHz.

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud je třeba výkon, procesor "zařadí vyšší rychlost" (HFM, Highest Frequency Mode) - přepne, v našem případě na 1.5GHz, a k napájení využívá 1.388V.

Hlučnost

Při běžné práci byl notebook prakticky nehlučný - průměrná frekvence procesoru se při běžných "kancelářských" úkonech pohybuje kolem minimálních hodnot 600MHz a větrák je vypnutý. Líbilo se mi, že konstruktéři také evidentně zapracovali i nad odhlučněním disku. Regulovaný ventilátor při běžném provozu jen zřídkakdy přecházel do režimu vyšších otáček a i v tomto režimu byl notebook velmi tichý.

Intel Enhanced SpeedStep

Intel SpeedStep je, stejně jako AMD PowerNow! nebo Cool‘n’Quiet, technologií prodlužující délku práce notebooku při napájení bateriemi tím, že dynamicky volí výkon procesoru podle aktuálních požadavků. Je totiž evidentní, že nároky na výkon procesoru jsou jiné v průběhu práce s textovým editorem, kdy systém většinu času čeká až stisknete další klávesu (a procesor může běžet na minimální frekvenci) a jiné tehdy, když provádíte výkonově náročnou kompresi videa, nebo když hrajete 3D hru.

Máte notebook? Nezapomeňte na nastavení odpovídajícího napájecího profilu!

To jak systém přistupuje k regulaci výkonu lze nastavit np. v Ovládacích panelech Windows XP. Zjistil jsem, že mnoho uživatelů dosud nemá tušení, že výkon procesoru, jeho přidělování a vypínání jednotlivých komponent ovlivňuje aktuálně nastavené tzv. napájecí schéma - lze je zvolit v záložce "Power Schemes" (Napájecí profily).

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor notebooku může, podle nastavení v ovládacím panelu Windows XP, pracovat ve třech šetřících a výkonových režimech:

  • pouze na minimální frekvenci (tento režim využívá schéma "Maximální úspora baterii"),
  • v režimu s dynamickým přidělováním výkonu (np. schéma "Přenosný počítač / Laptop", frekvence se pohybuje od 600MHz do maxima),
  • v režimu kdy procesor běží na maximální frekvenci (schéma "Max. výkon")...

...systém navíc dokáže zjistit, kdy je napájen sítí a kdy bateriemi.

Poznámka: V praxi je přepínání mezi rychlostmi tak rychlé, že nepoznáte, jede-li notebook na normální nebo úsporné frekvenci.

Výdrž baterií - konstantní zatížení

Pro účely testování výdrže bateriového provozu notebooků jsme zavedli novou testovací metodiku. Je jí kontinuální přehrávání filmu uloženého na disku ve formátu DivX. K tomuto úkolu je totiž třeba odvést určité množství "výpočetní práce", která je naštěstí stálá a poměrně snadno "změřitelná" (měří se doba přehrávání videa do "uspání" notebooku pří 6% kapacity baterie). Tato metodika docela dobře reprezentuje běžné zatížení procesoru.

Prestigio v bateriovém režimu pohání 8 článkový Li-ion akumulátor o napětí 18.8V s kapacitou 4.4Ah (4400mAh).

Test1

Testovalo se s nainstalovaným kodekem DivX 5.02 - přehrávalo se několik filmů ve formátu DivX 4 (zvuk: stereo v mp3). Obraz se zobrazoval na panelu notebooku v okně 720x576 (nepoužívali jsme externí TV / VGA výstup) a jas byl nastaven na střední hodnotu. Notebook byl nastaven do režimu "Presentation", baterie byly nabité na max. kapacitu.

PCtuning Battery test 1:
4h : 05min,
hodnocení: velmi dobré

nečekaně dlouhý provoz na baterie umožnil fakt (přehráli jsme necelé tři filmy), že k přehrávání videa systému stačil takt procesoru 600MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama