nastupce-thunderboltu-prjde-v-roce-2015-bude-dosahovat-rychlosti-50-gb-s
Apple Novinka Nástupce Thunderboltu přjde v roce 2015. Bude dosahovat rychlosti 50 Gb/s

Nástupce Thunderboltu přjde v roce 2015. Bude dosahovat rychlosti 50 Gb/s

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 5. 2011 06:00 3

Po čisté Light Peaku ani známky. Místo něj tu máme Thunderbolt s měděnými vlákny, který nahradí v roce 2015 křemíková vlákna.

Reklama

Intel se se svou technologií Thunderbolt prosadil zatím pouze na platformě Mac, tedy nových MacBoocích Pro od Applu. Také Sony projevilo zájem o tuto multiprotokolovou technologii, která může dosahovat přenosových rychlostí až 10 Gb/s (1,25 GB/s). Už při vývoji původního Ligh Peaku Intel mluvil o dosažení 100 Gb/s s další generací. U něho ale mělo být přenosovým médiem optické kabely, které nakonec byly nahrazeny měděnými.

Nástupce Thunderboltu přjde v roce 2015. Bude dosahovat rychlosti 50 Gb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

100 Gb/s se ale pravděpodobně dočkáme za dlouhou dobu. Mezi tím totiž přijde nové rozhraní, které v budoucnu nahradí právě dnešní Thunderbolt. Toto rozhraní bude využívat speciálních křemíkových kabelů, díky nimž může být přenosová rychlost 50 Gb/s (6,25 GB/s). Tento nový, podle Intelu, standard, by měl přijít v roce 2015 a měl by být přítomen ve všech zařízeních, jako například televizích, Blu-Ray přehrávačích, počítačích, tabletech nebo mobilních telefonech.

Nástupce Thunderboltu bude stavět na jeho základech, tedy multiprotokolového systému, ale 5× zvýší jeho propustnost. Nepadlo ale žádné slovo o kompatibilitě s Thunderbolt rozhraním. Kabely i konektory by měly být tenčí než současné a mohou být dlouhé až 100 metrů, přes které by nemělo dojít ke ztrátě nebo chybám v datech.

Zdroj: PCWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama