MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 8. 2012 10:00 6

Seznam kapitol

1. Produkt své vlastní třídy 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled .. 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hodnocení

V dnešní recenzi si představíme celkem výjimečnou desku od MSI. Jde o první desku z nové řady „lepších“ desek pro nadšence a taktovače. Dosud výrobce dělal exkluzivní modely (X-Power) jen do naprostého high-endu, čemuž odpovídala cena. Tentokrát se ale mohou těšit i taktovači Ivy Bridge. Má MSI v tomto nabitém segmentu šanci?

Reklama
MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejoblíbenější procesory této platformy jsou odemčené, tedy je taktování snadné a otázkou okamžiku. Co nás tedy bude zajímat primárně, je schopnost desky udržet procesor stabilní při známých hodnotách napětí. Mám například vyzkoušeno, že můj CPU zvládá 5,1 GHz při 1,44V. Tento výsledek pak požaduji po všech deskách. Pokud bude nějaká deska potřebovat vyšší napětí, ztratí body. Pokud naopak nižší, je její napájecí okruh lepší a body naopak dostane navíc. V prvé řadě tedy osadím svůj testovací čip Core i7-2600K a zkusím zdali je taktování na 5,1 GHz snadné s předem danými hodnotami napětí. Poté zkusíme maximální BCLK frekvenci co se nám podaří. To bude pro tuto platformu zatím vše. Ostatně nic dalšího není pro domácí taktování důležité.

BIOS desky

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Desku MSI jsem testoval s čerstvým Beta BIOSem 17.0B18. V desce byla i starší verze, ani s ní ale nebyl žádný problém. Vše pracuje korektně. Doporučuji ale použít vždy novou verzi. Na webu se právě včera objevila nová.

Maximální BCLK a paměti

Taktování BCLK nebývá žádný hit, ty nejlepší desky zvládají hodnoty od 107-110 MHz. Stoprocentní stabilitě jsem ale ochoten věřit maximálně do 106-107 MHz. Osobně mám ale BCLK taktování rád, násobičem nastavím hlavní takt a pak dolaďuji skrze BCLK frekvenci pamětí a procesoru.

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek 107.6 MHz je hodně slušný a je stejný jako u minule testované desky MSI. Podobných hodnot dosáhli i další desky jiných výrobců, jde dnes už o celkem běžnou hodnotu. Nejlepší výsledek co jsem zatím viděl byla frekvence někde kolem 110 MHz pod dusíkem. Deska MSI se tímto výsledkem zařazuje na špici s jedním z nejlepších výsledků "na vzduchu". Od taktovací desky bych ale čekal kousíček lepší skóre, ale možná je limitem CPU. Paměti si daly říci na tradičních 2,3 GHz což jsem od nich očekával. Celkem slušné skóre při použitém časování, opět se ale od jiných desek nijak neliší ani nevybočuje.

Frekvence CPU

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud na desce nastavím 1,44V a ponechám LoadLine kalibraci zapnutou (100 procent), tak napětí stále drží pěkně kolem přesně 1,45V. Bez potíží se dostanu na 5,1 GHz jako na jiných deskách, je ti ale jedno velké ALE. Na jiných deskách se totiž s tímto napětím dostanu i na frekvenci 5,2 GHz. Zde jsem krapet zklamán, výsledek je dobrý ale očekával jsem lepší. Deska pro taktování by měla v taktování ukázat potenciál. Já jsem se na 5,2 GHz nedostal ani po hodině ladění a pokusů. To třeba model GD80 s tímto taktem neměl problém. Tohle mne mrzí, deska pro taktování měla být v taktování lepší než běžný model GD80. Možná je systém spíše laděn pro kapalný dusík a na vzduchu nepodává nadstandardní výsledek, u extrémních grafik to vidíme často.

OC Genie II

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek pak ukazuje automatické přetaktování pomocí systému OC Genie II. Po stisknutí tlačítka se procesor sám přetaktoval na 4,2 GHz a paměti na 2133 MHz při jejich časování uloženém v profilu. To není špatný výsledek, frekvence CPU ale mohla být vyšší. MSI se drží při zemi zbytečně ... tento čip zvládne bez vyššího napětí i 4,6 GHz. Dle mého názoru je nastavení příliš konzervativní a OC Genie u minulé generace zvyšoval takt procesoru více. Možná se to MSI nevyplatilo a řešili nestabilitu zákazníků a tak maximum snížili do bezpečných a jistých hodnot.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama